StoryEditor

Do you speak english? Áno, samozrejme

11.05.2014, 17:00
Autor:
vanvan
Plynulo po slovensky odpovie takmer každý uchádzač o prácu. Naozaj však ovláda jazyk na vyžadovanej úrovni? Odhalí to test.

Ak chce zamestnávateľ získať správneho zamestnanca, mal by najskôr začať od seba. Určením reálnych nárokov na cudzí jazyk. Neraz sú totiž zbytočne prehnané. Samozrejme v medzinárodnej firme, kde bude priamy nadriadený cudzinec alebo sa na dennej báze komunikuje so zahraničím, je perfektná znalosť angličtiny slovom i písmom nevyhnutnosť. No tam, kde sa cudzí jazyk využíva zriedka, je perfekcionizmus skôr nevýhodou, ktorá aj odborne zdatných uchádzačov o prácu len zbytočne odradí.

„Naozaj záleží veľmi na tom, akú angličtinu v danom zamestnaní potrebujete. Ak bude zamestnanec len písať e-maily a v živote mu nikto nezavolá, tak potom je dobré nechať ho napísať e-mail či list. A keď bude musieť veľa komunikovať, tak ho preskúšajte ústnym pohovorom,“ hovorí Michaela Baráthová, marketingová riaditeľka jazykovej školy Best English.

Samozrejme, ak si chcete urobiť celkový obraz o uchádzačovi, tak ho otestujte ako v škole – písomný a ústny test. Ich náročnosť by však tiež mala zodpovedať jazykovej úrovni, ktorú bude reálne u vás aj využívať. Opäť netreba preháňať.

„Záleží však na tom, či to nebude zbytočná strata času, lebo časť jazyka sa vie uchádzač doučiť aj popri práci, ak má motiváciu,“ upozorňuje Michaela Baráthová.

Preto je len na vás, či odmietnete uchádzača o zamestnanie, ktorého odborné vedomosti sú vynikajúce, no v jazyku má medzery. Je predsa len väčšia šanca, že sa naučí skôr jazyk, než získa odborné skúsenosti, ktoré potrebujete.

Navyše by ste mali brať ohľad aj na to, že samotný pohovor do zamestnania je značne stresujúci. A keď k tomu pridáte testy z cudzieho jazyka, „vybuchnúť“ môže každý. Skúste preto voľné rozprávanie. Prípadne ním začnite, aby ste uchádzača rozohriali. Aj samotný „pokec“ o bežných veciach vám totiž môže dať dostatočný obraz o jeho jazykových znalostiach.

Trošku zložitejšia, no nie neriešiteľná situácia nastane, ak potrebujete odbornú angličtinu. Určite by ste to mali uviesť aj v inzeráte s ponukou práce. Inú angličtinu napríklad používa obchodník, inú asistentka a inú sústružník.
Ak má dobrú úroveň všeobecnej angličtiny, tak sa na tom dá ďalej stavať.

„Ak ide uchádzač do nového odboru, v ktorom predtým nerobil, pravdepodobne tie slová nebude ovládať v angličtine. Väčšinou však trvá pár mesiacov, kým si na ne zvykne a naučí sa ich, najneskôr do pol roka,“ dodáva Michaela Baráthová z jazykovej školy Best English.

01 - Modified: 2006-05-10 20:35:49 - Feat.: 0 - Title: Zajac dostal žiadosť o odvolanie Potičného
01 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 02 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 03 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 04 - Modified: 2024-03-22 13:30:00 - Feat.: - Title: Teraz môžeš aj ty pracovať pre Williama a Kate. Kráľovská rodina hľadá zamestnanca, plat je však pomerne nízky 05 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Za akých okolností môže pracovať predčasný dôchodca a aké zmeny pripravuje vláda?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 06:40