StoryEditor

Konštrukcia musí udržať aj kopy snehu

13.06.2013, 00:00
Autor:
nedned
Ako na rekonštrukciu

Chystáte rekonštrukciu strechy? Dôvody môžu byť rôzne. Možno vám strecha zateká, obrastá machom, alebo by ste si radi postavili pod ňou  ďalší byt. Ešte pred tým, ako s výmenou začnete, mali by ste si podľa Petra Kubičku zo spoločnosti Darvi & partners položiť tri základné otázky:

Chcem strešnú krytinu iba vymeniť?

V prípade výmeny strešnej krytiny treba poznať stav nosnej drevenej konštrukcie a prekonzultovať ho s odborníkom. V každom prípade však treba vymeniť strešné laty, ktoré stratili po rokoch svoju pružnosť aj tvar. „Aby ste ochránili stropnú konštrukciu, je vhodné na ňu namontovať hydroizolačnú fóliu s dostatočnou pevnosťou a pružnosťou,“ radí Kubička. Samostatnou kapitolou pri strechách je ich sklon. „V minulosti sa pohyboval štandardne okolo 35°, v oblastiach s veľkým výskytom snehu aj vyše 50°,“ približuje Kubička. A dopĺňa, kým naši predkovia tvrdili, že sneh nemá na streche čo robiť, my dnes tvrdíme, že sneh robí dodatočnú izolačnú vrstvu. Pri rekonštrukcii a jednoduchej výmene strešnej krytiny sa určite stretnete s otázkou hmotnosti krytiny. Strešná konštrukcia musí udržať samú seba a samotnú krytinu, váhu snehu podľa danej lokality, ale aj tlak a satie vetra.

Plánujem vymeniť strešnú krytinu aj drevenú konštrukciu?
Ak chcete, alebo musíte pri rekonštrukcii meniť aj strešnú konštrukciu, zasahujete do nosnej konštrukcie. V tomto prípade treba danú otázku riešiť už aj s príslušným stavebným úradom, alebo si rovno nechať nakresliť a schváliť projekt, v ktorom detailne riešite všetky požiadavky.

Budem stavať pod strechou podkrovie?
„Budovanie podkrovia pod novou strechou je najnáročnejším krokom, ale má to aj  veľké výhody,“ tvrdí Kubička. Postaviť novú bytovú jednotku na vlastnom strope znamená, že nemusíte zháňať  nový pozemok a aj väčšinu všetkých inžinierskych sietí máte „poruke“. „Odporúčam navštíviť projektanta a spolu s ním sa porozprávať o predstavách,“ radí Kubička.  Čiara na výkrese sa podľa neho gumuje podstatne ľahšie, ako sa búra hotová priečka. Pri rekonštrukcii sa mení  funkcia strechy, a tým  aj nároky na skladbu strešnej konštrukcie. Znamená to, že je potrebné riešiť popri tom aj odvetranie strešnej konštrukcie a celkovú hydroizoláciu strechy.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 18:03