StoryEditor

Peniaze už nebude netreba vložiť do banky. Stačí vyhlásenie

12.07.2015, 20:05
Autor:
turtur
Zmeny vo firmách. Kyvadlo zmien v s.r.o. sa nezastavilo. Vláda po dvoch rokoch vracia odmietnuté pravidlo. Nové sa totiž neosvedčilo.

Po dvojročnom experimente so základným imaním eseročiek, keď peniaze bolo treba vložiť na účet v banke, situácia sa vracia do starých koľají. Od januára opäť bude stačiť len vyhlásenie správcu vkladu, že hodnota základného imania „bola zložená v hotovosti,“ napríklad do pokladnice firmy. 

Myšlienka dobrá, no nereálna

Kým na zápis do obchodného registra teraz ešte treba potvrdenie banky o uložení peňazí na účet, po „novom“ bude stačiť spomínané vyhlásenie. „Prínos vloženia peňazí na účet v banke je nulový,“ tvrdí Ján Marônek, vedúci právneho oddelenia M2 Business.

Zákonodarca podľa neho zrejme chcel zabezpečiť, aby eseročky mali reálne 5 000 eur. Tie pri zakladaní firma síce mala, ale po zápise už nie, lebo sa z banky mohli vybrať. Zákon to nezakazoval. „Teda oproti pôvodnému stavu sa pri vkladaní peňazí na účet nič nezmenilo, len sa zaviedla ďalšia prekážka bez reálneho efektu,“ dodal Marônek. Vložením peňazí do banky mohla firma preukázať dostatočný kapitál, čo malo zvýšiť ochranu veriteľov. Myšlienka to podľa Marônka bola správna, ale v praxi sa neosvedčila. 

Odôvodnenie legislatívou

Dôvod, prečo sa základné imanie prestane dávať do banky, ministerstvo spravodlivosti vysvetľuje „novou, komplexnou úpravou udržiavania základného imania a novou, prepracovanou zodpovednosťou štatutárnych orgánov za transakcie poškodzujúce spoločnosť“. „Vďaka tomu bolo možné znížiť administratívnu záťaž (nevkladanie peňazí do banky) bez ohrozenia pravidiel kapitálovej primeranosti obchodných spoločností,“ doplnila hovorkyňa rezortu Alexandra Donevová. Nové pravidlá fungovania obchodných spoločností sú v novele Obchodného zákonníka. 

Imanie nie je kasička 

Boris Kukumberg zo spoločnosti Firmáreň.sk však pripomína, že aj banky sa správajú rôzne. „Napríklad v Tatrabanke sa tieto prostriedky môžu vložiť a hneď na druhý deň, po vyžiadaní si výpisu, vybrať, čo je správne. Lebo zákon to nezakazuje. Niektoré banky však, naopak, neumožňujú zriadiť účet, čo v nich znemožňuje zložiť základné imanie.“ 

Podľa Marônka však výška základného imania nehovorí nič o majetku spoločnosti. Pre obchodného partnera nemôže byť kritériom, či eseročke predá tovar, alebo dodá službu, keďže jej základné imanie je 5 000 eur. „Tieto peniaze môže firma minúť napríklad na prevádzku. Mnohí sa mylne domnievajú, že základné imanie je nejaká kasička na peniaze. To je však omyl,“ upozornil Marônek.  


                         Čo ešte nájdete v pondelkovej prílohe Podnikanie 

Ako sa od roku 2013 vkladalo do firmy základné imanie 

Prečo nastala opäť zmena

Aké ďalšie novinky čakajú obchodné spoločnosti

Čo je to „spoločnosť v kríze“

Ako bude fungovať register diskvalifikovaných osôb 

 

Môžete si objednať pdf vydania HN (aktuálne v deň vyjdenia) cez SMS na váš mail  TU.

Staršie pdf vydania nájdete TU.

 

 

 

01 - Modified: 2007-07-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koníček pre vyrovnaných
01 - Modified: 2024-04-19 09:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Žena priviedla mŕtveho strýka do banky, aby získala úver. Držala mu hlavu aj pero, zamestnancov však neoklamala 02 - Modified: 2024-04-02 13:03:43 - Feat.: - Title: Švajčiarska banka UBS spätne odkúpi akcie až za dve miliardy dolárov 03 - Modified: 2024-03-31 18:25:33 - Feat.: - Title: Izraelská centrálna banka varuje pred ekonomickými dopadmi rastu výdavkov na armádu 04 - Modified: 2024-03-13 18:56:55 - Feat.: - Title: Banka Wells Fargo posunula odhad zníženia sadzieb Fedom na jún 05 - Modified: 2024-03-07 15:13:24 - Feat.: - Title: Americká banka má ťažkosti, zabezpečila si miliardovú finančnú injekciu. Akcie prešli búrlivým vývojom
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 15:57