StoryEditor

20 najdôležitejších zmien pre biznis v roku 2015

30.11.2014, 23:01
Autor:
turtur
Podnikáte? Pozrite si, čo všetko vás v novom roku čaká v odpisovaní majetku, daňových strát a vozidiel, v DPH, dani z motorových vozidiel, atď.

Zákon o dani z príjmov 

1.
Novinky v odpisovaní majetku

O čo ide
Administratívne budovy, objekty hotelov, obytné domy a ďalšie „nevýrobné“ stavby budú sa od januára namiesto 20 rokov odpisovať až 40 rokov. namiesto štyroch odpisových skupín ich bude šesť. Zrýchlený spôsob odpisov bude iba pre majetok zaradený v 2. a 3. odpisovej skupine, pre ostatné sa povoľuje len rovnomerný spôsob odpisovania. Zmeny sa vzťahujú aj na už odpisovaný majetok, no uplatnené odpisy sa spätne meniť nebudú. 

Čo tým štát sleduje
Vláda tak získa za rok 2015 približne 70 miliónov eur na konsolidáciu verejných financií a sociálne programy. Podľa ministra financií Petra Kažimíra sa tak podnikatelia budú viac orientovať na investície do výrobných zariadení a menej do administratívy, čím sa má zvýšiť zamestnanosť. 

Čo na to expert
Nový systém odpisovania zasiahne hlavne strednodobé, ako aj dlhodobé finančné plánovanie podnikateľov. Zákonodarca takto nepriamo zvýšuje dane, pričom samotné ich sadzby nemení.  
Soňa Hanková, advokátka, Dentons Europe CS LLP
 

2.
Obmedzenie odpisovania áut

O čo ide
Ak podnikateľ ukončí rok so stratou, nebude si môcť v daňovom priznaní odpísať celú kúpnu cenu auta, ktoré používa v podnikaní, ale maximálne len 48 000 eur.  

Čo tým štát sleduje
Má sa tak zabrániť odpisovaniu drahých áut, čím štát strácal na daniach. Vláda nechce, „aby sa manželky a rodinní príslušníci niektorých podnikateľov vyvážali na drahých autách a títo podnikatelia následne z dôvodu nákupu drahých automobilov vykázali stratu“. 

Čo na to expert
Túto vec musel vymyslieť človek, ktorý reálne v živote s účtovníctvom nepracoval. V praxi to bude znamenať zaúčtovanie všetkých prípadov s cieľom vyčísliť výsledok hospodárenia pred zdanením. Potom sa vyčísli „prvá verzia“ základu dane pred uplatnením odpisov z automobilov, aby sa tento základ dane otestoval, či spĺňa dostatočnú výšku na uplatnenie odpisov automobilov v cene vyššej ako 48 000 eur. 
Martin Tužinský, účtovný poradca

-----------------------------------------

3.
Paušál na odpis majetku

O čo ide
Zostáva na posúdení podnikateľa, či si uplatní pri odpisoch majetku 80-percentný paušál, alebo ho odpíše presným pomerom podľa miery využívania  na podnikateľské a súkromné účely. Podnikateľ, ktorý paušál využij, by už nemal mať s daňovou kontrolou problém pri preukazovaní, v akej miere tento majetok používal služobne a súkromne.     

Čo tým štát sleduje
Zavedenie opatrenia na posilnenie daňovej spravodlivosti a boj proti daňovým únikom. Paušál môžu využiť aj tí podnikatelia, ktorým sa „nechce“ preukazovať skutočný podiel využívania majetku na súkromné a služobné účely. 

Čo na to expert
Podnikateľom to výrazné zníži daňové výdavky. Lebo pri veľkej skupine výdavkov sa vzájomné pomery medzi súkromným a podnikateľským využívaním nedajú preukázať. 
Peter Pašek, managing director, Accace

-----------------------------------------

4.
Odpisovanie daňových strát 

O čo ide
Daňové straty sa už nebudú odpisovať sedem rokov, ale len štyri za sebou nasledujúce zdaňovacie obdobia, a to iba rovnomerne, po štvrtinách. Zmena sa prvý raz prejaví v daňových priznaniach podávaných v roku 2015 za rok 2014. Ak podnikateľ nebude mať v jednom roku dostatočne vysoký základ dane, jednu štvrtinu straty si nikdy neodpíše, čím sa mu zvýši daň. Nové pravidlá odpisovania platia aj pre staršie straty, z rokov 2010 až 2012. Ústavný súd rozhodol, že nejde o retroaktívitu.  

Čo tým štát sleduje
Výrazne obmedziť metódy agresívneho vyhýbania sa...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2007-01-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: ŽSR chcú modernizovať za deväť miliárd
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 03 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 04 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 05 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 14:12