StoryEditor

Nenaleťte realitke. Môže vás obrať o tisíce eur

04.04.2014, 17:00
Nekúpili byt, no realitka chcela províziu. Stalo sa tak po tom, čo záujemca spochybnil jej služby.

“Medzi realitnými kanceláriami existujú šmejdi,” píše rozhorčený čitateľ portálu HNporadna.sk. Keďže neboli po obhliadke bytu s kaceláriou spokojní, rozhodli sa osloviť inú. Napriek tomu však podpísali obhliadkový formulár. Vraj kvôli dôkazu pre majiteľa, že sa vôbec nejaká obhliadka konala.

Keďže sa im však byt páčil, kontaktovali inú realitnú kanceláriu. Majiteľka v tomto prípade nemala s predchádzajúcou kanceláriou podpísanú žiadnu zmluvu. No po kúpe bytu prišla nečakaná správa. Výzva na úhradu rezervačnej zálohy vo výške 3 000 eur. A keďže čitateľ tvrdí, že s prvou kanceláriou žiadnu zmluvu o rezervácii nepodpisoval a nemá ani jej kópiu, pýta sa, ako ďalej. “Mám právo nahliadnuť do dokumentu, podľa ktorého mi vznikol dlh? Dali mi podmienku, že do piatich dní mám sumu vyplatiť, inak to bude riešené súdnou cestou.”

HNporadňa sa spýtala odborníkov, ako postupovať a či vôbec je potrebné urobiť nejaké opatrenia. Podľa právničky Hedvigy Takáčovej máte v takomto prípade právo vypýtať si obhliadkový formulár, no nevzniká žiadna povinnosť platiť realitnej kancelárii zálohu. “Z otázky vyplýva, že na prehliadke nebola uzatvrená žiadna zmluva, pričom formulár bol iba formalitou,” vysvetľuje, pričom čerpá z podobných predchádzajúcich situácii. Vo väčšine bol záver taký, že súd návrh kancelárie zamietol, nakoľko suma, ktorú si pýtala, bola neoprávnená.

Tu je niekoľko dôvodov, prečo:

  • Sprostredkovateľskou zmluvou sa sprostredkovateľ, teda realitná kancelária, zaväzuje obstarať záujemcovi za odmenu uzavretie zmluvy a zároveň sa záujemca zaväzuje zaplatiť sprostredkovateľovi odmenu vtedy, ak by nadobudli nehnuteľnosť pomocou kancelárie.
  • Výška odmeny sa musí vopred dohodnúť, mala by byť v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi, inak je zmluva neplatná.
  • Záujemca a sprostredkovateľ sú povinní oznamovať si navzájom všetky dôležité okolnosti súvisiace so sprostredkovaním, a to najmä okolnosti, ktoré môžu ovpyvniť rozhodnutie záujemcu uzavrieť zmluvu.
  • Sprostredkovateľ je oprávnený za záujemcu konať alebo prijímať čokoľvek len vtedy, ak je na to splnomocnený písomným plnomocenstvom. V opačnom prípade by súd návrh zamietol z dôvodu, že navrhovateľ (realitná kancelária) neuniesol svoje dôkazné bremeno.
  • Po zhodnotení dôkazov súd môže skonštatovať, že realitná kancelária je v dôkaznej núdzi, do ktorej sa dostala svojím pričinením, pretože neuzavarela zmluvu o sprostredkovaní písomne (teda nevie preukázať obsah zmluvy a iné podrobnosti).
  • Nebude preukázateľné, aká bola výška dohodnutej odmeny, teda provízie pre realitnú kanceláriu.
01 - Modified: 2006-03-27 12:17:28 - Feat.: 0 - Title: NBS je znepokojená rastúcou dynamikou inflácie
01 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 02 - Modified: 2024-04-09 13:20:31 - Feat.: - Title: Čas na kúpu nehnuteľnosti? 03 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Expanzia LEXANTE pokračuje: Do tímu sa pridáva expertka na spotrebiteľské spory 04 - Modified: 2024-03-14 14:29:56 - Feat.: - Title: Pokles sa bude biť s rastom. Realitný trh tento rok očakáva premenlivý vývoj cien bytov, tvrdí analytik 05 - Modified: 2024-03-12 08:30:44 - Feat.: - Title: Realitná kríza v Nemecku stiahla spoločnosť TAG Immobilien do straty
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 11:02