O čo ide:
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny mení od 1. novembra tohto roka výšky cestovných náhrad, teda stravného. Tým sa však mení aj výška minimálnej hodnoty gastrolístkov, čo bude v praxi znamenať zvýšené náklady na stravovanie zamestnancov. Za zvýšenú hodnotu gastrolístkov však nebudú platiť len firmy, ale aj zamestnanci. A to preto, že hoci 55 percent hodnoty stravného lístka platí zamestnávateľ, zvyšných 45 percent si hradí zamestnanec sám.
Čo hovorí zákon:
Od 1. novembra 2014 sa sumy stravného zvýšili, a to nasledovne:
a) z pôvodných 4 eur na 4,20 eura, ak bude zamestnanec na pracovnej ceste najmenej 5 až 12 hodín
b) z pôvodných 6 eur na 6,30 eura, ak bude na pracovnej ceste od 12 do 18 hodín
c) z pôvodných 9,30 eura na 9,80 eura, ak je zamestnanec na služobke viac ako 18 hodín
Hodnota jedného stravného lístka, ktorý je dnes v minimálnej hodnote 3 eurá, sa zvyšuje na 3,15 eura.
Koho sa to týka:
Zvýšenie stravného, a teda aj gastrolístkov, sa týka všetkých zamestnancov, ktorým firma zabezpečuje stravovanie alebo im prispieva vo forme stravných lístkov. Zároveň sa však pätnásťcentové zvýšenie dotkne aj zamestnancov, ktorí z hodnoty gastrolístka platia 45 percent. Podľa rezortu práce sa hodnota cestovných náhrad zvyšuje podľa rastu cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauráciách, takže zvýšenie súm stravného by malo zodpovedať priemerným cenám na trhu.
Aké budú dôsledky:
Podľa rezortu práce by sa mala novinka, teda zvýšenie súm minimálneho stravného, dotknúť až 380-tisíc ľudí. Mnohé firmy však v súčasnosti platia zamestnancom viac, ako im hovorí zákon, teda nad hranicu 55 percent. Do nákladov si však ani v tomto prípade nemôžu dať viac než 55 percent z hodnoty gastrolístkov, všetky náklady nad túto hranicu sa považujú za nedaňové. Ak zamestnávateľ platí za stravovanie svojich ľudí viac, než hovorí zákon, ide o určitú formu benefitu pre zamestnancov.
Ako je to v praxi:Po starom Mesačný náklad na jedného zamestnanca 33 eur Po novom Mesačný náklad na 50 zamestnancov 1 732,50 eura |
Služobná cesta? Firmy si za ľudí priplatia
O čo ide:
Konkrétne ide o zmenu sumy cestovných náhrad, čím sa firmám zvýšia celkové náklady na zamestnancov. Od sumy cestovných náhrad sa totiž odvíjajú aj sumy pre stravné, teda sa mení aj výška minimálnej hodnoty gastrolístka (resp. sumy, ktorú je zamestnávateľ povinný zamestnancom poskytnúť na stravovanie).
Čo hovorí zákon:
Od 1. novembra 2014 sa sumy stravného zvýšili, a to nasledovne:
a) ak bude zamestnanec na pracovnej ceste najmenej 5 až 12 hodín, má nárok na stravné 4,20 eura (doteraz to boli 4 eurá)
b) ak bude na pracovnej ceste viac ako 12 hodín (najviac 18 hodín), má nárok na stravné 6,30 eura (doteraz to bolo 6 eur)
c) ak bude na pracovnej ceste viac ako 18 hodín, má nárok najmenej na 9,80 eura (doteraz to bolo 9,30 eura)
Koho sa to týka:
Táto zmena sa týka všetkých zamestnancov, ale aj zamestnávateľov, teda firmy, ktorých ľudia chodia na pracovné cesty, alebo im firma dáva gastrolístky, resp. poskytuje peniaze na stravovanie.
Aké budú dôsledky:
Hlavným dôsledkom úpravy stravného budú vyššie náklady pre firmy, ktoré zaplatia za stravovanie zamestnancov viac. Zákon však určuje iba minimálnu sumu, ktorú musia firmy zamestnancom vyplatiť, to znamená, že ak im v minulosti platili viac, nič sa pre nich, ľudovo povedané, nemení. Firmy, ktoré platili svojim zamestnancom stravné vyššie než hovoril zákon, si dokonca môžu prilepšiť, a to preto, že ak napríklad platili svojim ľuďom 15 eur namiesto 9 eur, ušetria tak na dani a odvodoch, keďže sa d novembra zvyšuje suma, ktorú si môžu dať firmy do nákladov. Ak však pôjde o firmu, ktorá má tisíce zamestnancov, zvýšenie stravného spôsobí, že firmy si za ľudí priplatia aj tisíce eur ročne.
Ako je to v praxi:Po starom Jeden zamestnanec na jeden deň 9,30 eura Po novom Jeden zamestnanec na jeden deň 9,80 eura |
Tento článok je súčasťou Príručky pre podnikateľa, ktorá vyšla v Hospodárskych novinách.