StoryEditor

Útok na dane podnikateľov. Cez výdavky, straty a iné odpisy

18.08.2014, 00:01
Živnostníci, viete čo vás na budúci rok čaká? Ďalšie zvýšenie odvodov do Sociálnej a zdravotných poisťovní i zmeny v odpisovaní strát a majetku.

Podnikáte ako fyzická osoba a nestačíte sledovať zmeny, ktoré sa týkajú vášho biznisu? Prinášame vám ich prehľad z tohto roka, ako aj novinky, ktoré vás čakajú v nasledujúcom.     


Zmeny pripravené na rok 2015

1.
Odpisovanie strát sa sprísni

Ako sa budú po novom odpisovať straty? Vzťahujú sa nové podmienky aj na živnostníkov alebo len na firmy? 
Nové pravidlá odpisovania strát sa týkajú aj živnostníkov. Vzťahujú sa na daňovú stratu vykázanú za zdaňovacie obdobia začínajúce sa 1. januára 2014. Finančne sa to u podnikateľa prejaví v roku 2015. Znamená to, že ak ide o daňovú stratu vykázanú za zdaňovacie obdobie roku 2014 a nasledujúce, odpočet straty sa uplatní rovnomerne, počas najviac štyroch za sebou nasledujúcich zdaňovacích období – pripomína podnikateľka Jaroslava Lukačovičová.  Ak by daňovník v týchto rokoch nevykázal základ dane, prípadne vykáže ho v nižšej sume, ako je jedna štvrtina straty, stratí nárok na jej uplatnenie v celej výške alebo v rozdiele, o ktorý je základ dane nižší ako príslušná časť straty, ktorú si môže uplatniť.
1. 
Straty vykázané v rokoch 2008, 2009 bude podnikateľ odpočítavať v ľubovoľnej výške počas 5 bezprostredne za sebou nasledujúcich zdaňovacích období, za ktoré bola daňová strata vykázaná.
2. 
Straty vykázané za zdaňovacie obdobie rokov 2010 až 2013 sa odpočítavajú ako súčet neuplatnených daňových strát za tieto zdaňovacie obdobia rovnomerne najviac počas 4 zdaňovacích období, pričom prvým zdaňovacím obdobím je zdaňovacie obdobie začínajúce sa najskôr 1. 1. 2014. Rovnako sa postupuje aj pri daňových stratách z príjmov z prenájmu fyzických osôb vykázaných za zdaňovacie obdobie rokov 2010 a 2011.
3. 
Strata vykázaná za rok 2014 a nasledujúce roky sa bude odpočítavať rovnomerne počas najviac 4 za sebou nasledujúcich zdaňovacích období, a to počnúc zdaňovacím obdobím nasledujúcim po zdaňovacom období, za ktoré bola daňová strata vykázaná.

Pozor! Daňové straty sa môžu odpisovať najviac štyri roky a aj to iba rovnomerne - po štvrtinách, tretinách a poloviciach.  


2. 
Limit 80 percent na daňové výdavky

Od januára pripravuje vláda zmeny, ktoré obmedzia pri kúpe tovarov daňové výdavky. Čoho konkrétne sa to týka? 
Niektoré daňové výdavky sa obmedzia. To znamená, že podnikateľov čakajú vyššie dane.  Pre vybrané druhy majetku, ktorý je možné použiť aj na osobnú potrebu podnikateľa, sa totiž podľa Petra Furmaníka z Libertax Consulting zavedie limit 80 %. Len toľko si z nákupnej sumy bude možné dať do daňových výdavkov. Obmedzenie výdavkov sa týka viacerých spotrebných položiek, ktoré zákon aj vymenúva. Furmaník pripomína, že ide o automobily, spotrebnú elektroniku, telefóny, nábytok, fotoaparáty a dokonca aj kosačky. Nárok na uplatnenie v plnej výške budú mať podnikatelia len v prípade, ak  jednoznačne dokážu obhájiť 100-percentné použitie majetku iba na biznis.  

Osemdesiatpercentný limit sa vzťahuje aj na niektoré ďalšie výdavky. V súčasnosti si môžu podnikatelia uplatniť 80 percent na spotrebované pohonné látky. Výhodou pri tom však je, že im odpadáva povinnosť viesť knihu či evidenciu jázd. Ostatné výdavky týkajúce sa automobilu si teraz ešte stále môžu uplatniť v plnej, 100-percentnej výške. Od budúceho roka sa aj náklady na opravy či výmenu pneumatík môžu odpisovať len do výšky 80 percent. 


3.
Reforma odpisovania majetku 

Ako sa od roku 2015 zmení odpisovanie majetku? Spôsobí to ďalšie zvýšenie daní?   
Odpisy čaká revolúcia. Predovšetkým ide o zrušenie samostatného odpisovania majetku nadobudnutého lízingom. Každý druh majetku sa bude podľa Petra Furmaníka z Libertax Consulting odpisovať rovnakými metódami bez ohľadu na spôsob jeho obstarania. Aby toho nebolo málo, doterajšia možnosť voľby medzi rovnomerným a zrýchlením odpisovaním pre všetok majetok odpadá – zrýchlene bude možné odpísať iba vybrané druhy majetku (predovšetkým stroje). 

Zároveň sa zvýši počet odpisových skupín zo štyroch na šesť. Tým sa skráti odpisovanie pre technologický majetok, no predĺžia sa odpisy pre nevýrobné administratívne budovy. Odpisovanie  majetku v nových skupinách sa týmto spôsobom natiahne na obdobie viacerých rokov. V nákladoch si teda podnikatelia uplatnia nižšiu sumu. To znamená, že sa im zvýšia dane.  


4.
Zníženie adminis...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2006-09-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Viac chudoby nemusí znamenať horšiu situáciu
01 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 02 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 03 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku 04 - Modified: 2024-04-12 09:00:50 - Feat.: - Title: Máte v pláne odkázať niekomu majetok? Držte sa týchto pravidiel 05 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 12:59