StoryEditor

Máte dlhy? Takto to riešte

23.10.2014, 08:00
Čo ak vám banka zablokuje účet? Ako chráni zákon matky či penzistov pred exekúciou? Pozrite si päť najčastejších otázok o exekúcii.

Na vaše otázky v HN Poradni odpovedala Stanislava Kolesárová, súdna exekútorka a hovorkyňa Slovenskej komory exekútorov.

1. Nezamestnaný a exekúcia

Čo v prípade, ak si nezamestnaný človek s jedným príjmom z dohody o pracovnej činnosti, kde zarobí menej ako 100 eur v čistom, naberie rôzne SMS pôžičky a hrozí mu exekúcia?

Ak sa voči takémuto občanovi začne exekúcia, súdny exekútor musí zisťovať majetok dlžníka. Odmena z dohody o vykonaní práce nemusí byť jeho jediným príjmom. Okrem toho bude potrebné zistiť, či vlastní hnuteľný alebo nehnuteľný majetok, prípadne či on sám má nejaké pohľadávky. Exekučný poriadok určuje jednotlivé spôsoby výkonu exekúcie a súdny exekútor musí rozhodnúť, akým spôsobom bude exekúciu vykonávať. Nemožno vylúčiť ani skutočnosť, že dlžník nebude mať žiaden likvidný majetok, z ktorého by bolo možné uspokojiť vymáhanú pohľadávku; vtedy bude vhodné vec oznámiť oprávnenému a zvážiť možnosť zastavenia exekúcie pre nedostatok majetku na strane povinného.

2. Živnostník a blokovaný účet

Mám asi päť exekúcií, z toho štyri od štátu. Podľa blokovanej sumy na osobnom účte v banke je to 2 500 eur. Som SZČO, jednoducho sa mi nedarilo. Chcem to nejako poplatiť, no ako sa mám zaviazať k nejakým splátkam, keď vopred neviem, či sa mi podarí zarobiť tie peniaze.

Chápem, že je vám ťažko odhadnúť vlastnú situáciu v podnikaní. Ale musíte začať komunikovať s tými súdnymi exekútormi, ktorí dané exekúcie vykonávajú, inak sa nepohnete z miesta a pravdepodobne sa len budú zvyšovať trovy exekúcie. Exekútori budú stále zisťovať váš majetok, prípadne hľadať vás osobne. Pokúste sa dohodnúť splátkové kalendáre v čo najnižších sumách alebo postupne v jednotlivých spisoch. Ak sa vám nepodarí zaplatiť už dohodnutú splátku, dajte to vedieť súdnemu exekútorovi. Premyslite si, či sám nemáte nejakú pohľadávku, ktorú by mohol súdny exekútor prikázať vášmu dlžníkovi. Ak nebudete nijako komunikovať, bude exekútor hľadať spôsob, ako vymôcť vašu dlžobu, čo sa určite zobrazí vo výške trov exekúcie.

3. Exekútori a poisťovne

Podnikám ako živnostníčka. Mám dlh zhruba 200 eur v Sociálnej poisťovni a takisto aj v zdravotnej poisťovni. Hrozí mi exekúcia. Vymáha dlh exekútor aj pre tieto úrady alebo majú vlastných exekútorov?

Sociálna poisťovňa a jednotlivé zdravotné poisťovne vymáhajú pohľadávky cestou súdnych exekútorov, to znamená, že súdnemu exekútorovi, ktorého si vyberú, zašlú návrh na vykonanie exekúcie. Následne exekútor požiada príslušný exekučný súd o udelenie poverenia na vykonanie exekúcie.

Až po udelení poverenia môže exekúciu začať vykonávať. Doručí vám Upovedomenie o začatí exekúcie, z ktorého bude zrejmé, kto je veriteľ, aká je výška vymáhanej pohľadávky a ako možno dlh splatiť. Ak je dlh uhradený v lehote 15 dní od doručenia Upovedomenia o začatí exekúcie, trovy exekúcie sa v časti odmeny súdneho exekútora znižujú na 50 % zákonnej odmeny. V opačnom prípade začne exekútor vykonávať exekúciu niektorým zo spôsobov podľa Exekučného poriadku.

4. Doručovanie exekúcie

Môže byť súdne rozhodnutie o exekúcii právoplatné, ak nebolo osobne doručené? Môj známy bol dlhodobo v zahraničí a po návrate mu exekútor tvrdil, že má právoplatné rozhodnutie súdu. Môj známy nič osobne neprevzal.

Exekučným titulom môže byť len právoplatné a vykonateľné rozhodnutie. Ak je váš známy presvedčený, že súdne rozhodnutie mu nebolo doručené a ani nesplnomocnil nikoho na preberanie poštových zásielok, mal by v čase, keď príde na Slovensko, nahliadnuť do súdneho spisu a zistiť, ako je vykázané doručenie súdneho rozhodnutia. Na podrobnejšiu odpoveď by bolo vhodné uviesť, či mal váš známy spor ako fyzická osoba alebo ako právnická osoba, či nebol v konaní ustanovený opatrovník a podobne.

5. Vymáhanie dlhov na materskej

Som na materskej dovolenke a chystám sa na rodičovskú. Ešte pred rokom som riadne neplatila splátky banke a teraz ma čaká exekúcia. Môžu mi siahnuť na dávky alebo až keď začnem pracovať? Zostane mi nejaká suma?

Rodičovský príspevok je exekúciou postihnuteľný. Z tohto príjmu vám musí ostať nezraziteľná časť, a to 60 % životného minima + 25 % životného minima na každú vyživovanú osobu. Môže sa stať, že zrážky nebude možné realizovať, pretože nepostihnuteľné sumy budú vyššie ako váš príjem. V tom prípade bude vhodné dohodnúť sa s exekútorom na ďalšom postupe. Zvážte, či by ste napriek terajšej situácii vedeli aj akokoľvek malými splátkami splácať dlh. Bude to iste lepšie, ako by sa mala exekúcia vykonať napr. predajom hnuteľných vecí.


Čo nájdete v HN vo štvrtok 23. októbra 2014

- najčastejšie otázky a odpovede expertov k exekúciám

- čo s nemajetným synom v rodine, ktorý narobil dlhy

- ako si ochrániť majetok, ak kvôli dlhom siaha exekútor aj po súkromnom majetku živnostníka

Špecializovanú prílohu nájdete v dnešných tlačených HN.
Alebo si môžete jednoducho objednať pdf vydanie (aktuálne v deň vyjdenia, t. j. vo štvrtok 24. októbra 2014) cez SMS na váš mail TU.

Staršie pdf vydania nájdete TU.

01 - Modified: 2006-11-28 08:20:00 - Feat.: 0 - Title: Višňovského gól pomohol Kings k bodom
01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 03 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 04 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť 05 - Modified: 2024-04-05 07:00:00 - Feat.: - Title: Prečo sme schopní stráviť nekonečné hodiny v obchodných centrách? Môže za to nenápadný trik, ktorý si si určite nevšimol
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 05:18