StoryEditor

Ekologické kancelárie sú "in", tvrdí architektka

14.08.2014, 17:01
Autor:
macmac
Dobré osvetlenie, presklené steny a ekologický materiál. Aj toto by mali byť vlastnosti modernej kancelárie.

Keďže sa pracovné prostredie a vhodné či nevhodné podmienky zákonite odrazia na výkone ľudí, ktorí v ňom trávia pracovný čas, manažéri a majitelia vrážajú do prenájmov a rekonštrukcií nemalé peniaze.

Výber kancelárských priestorov závisí najmä od činnosti, ktorou sa spoločnosť zaoberá, či od počtu zamestnancov. „Rozhodnúť sa treba podľa veľkosti, ktorá je potrebná, podľa štýlu práce, podľa toho, či je kancelária navštevovaná zákazníkmi, reprezentačná časť hrá tiež významnú rolu,“ hovorí pre HN hlavná architektka mesta Bratislava Ingrid Konradová. Zákazník či obchodný partner si takto utvára prvý dojem o celej firme a jej fungovaní.

Externý a interný pohľad

Bežné požiadavky zamestnancov, s ktorými sa stretne každý manažér, sú dobrá poloha, dostatok priestoru, svetla, vkus, nejaké miesto na relax či vybavovanie telefonátov, blízkosť zastávky, miesto na parkovanie. To je externý pohľad. „Ďalší pohľad je ten interný, o priestore. Či je tam dostatočné presvetlenie, dostatočný komunikačný priestor. Veľkú rolu hrá nielen nejaká miničajová kuchynka, ale treba naozaj umožniť miesto, kde sa zamestnanci môžu stretávať mimo toho počítačového,“ hovorí ďalej Konradová. Zároveň dodáva, že treba dbať na transparentnosť prostredia. Ak je napríklad v modernom štýle, sú vhodné presklené priečky. „Aby tam bola sociálna kontrola a zároveň aby to nevyzeralo, že sa niekto niekde zavrie, je tam zakuklený a nič nerobí, teda aby vládla spravodlivá atmosféra. Presklené priečky sú dnes veľmi vítané a žiadané.“

V kurze je príroda i feng šuej

Potešujúce je, že čoraz viac firiem si začína uvedomovať dôležitosť materiálov, z ktorých pozostáva okolité prostredie. „Keď som sama plánovala kancelárie, bola zadaná požiadavka na ekologické materiály. Na parkety, ktoré sú napustené olejom a žiadnymi chémiami, aby celková klíma bola zdravá,“ dodáva Konradová. Takisto netreba zabudnúť na kvalitný nábytok, stoličky, ktoré neničia chrbticu, a stoly v správnej výške. Pri výbere kancelárie treba dbať aj na to, aby nebola príliš tmavá, aby neboli nevhodne nasvetlené obrazovky. Nepriame osvetlenie sa podľa architektky stalo oveľa populárnejším, ako bolo v minulosti.

Vymaľovať steny vo farbách piatich prvkov drevo, oheň, zem, kov a voda môže prísť niekomu pritiahnuté za vlasy, stáva sa to však čoraz väčším trendom. Podľa odborníkov z tejto oblasti sa tak neblokuje tok energie. Ďalším pravidlom je nemať stôl blízko vchodových dverí, dvere a okná by nemali byť priamo oproti sebe. Vhodná je aj malá fontána alebo akvárium.

Snímky: mychoifefreedom.com, bcanes.com

01 - Modified: 2006-09-18 05:00:27 - Feat.: 0 - Title: DEVÍZY
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Ohybný displej, AI a ideálna výbava do kancelárie. Novinky od Lenova sa dočkali zaujímavých vylepšení 02 - Modified: 2023-10-31 23:00:00 - Feat.: - Title: Trendy sa menia: Stále viac firiem kupuje kancelárske priestory. Dôvodom sú úspory aj lepšia klientela 03 - Modified: 2023-10-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Bývať a pracovať v rovnakej štvrti? S vlastnou kanceláriou v bratislavskom ZWIRN OFFICE žiadny problém 04 - Modified: 2023-10-02 10:24:48 - Feat.: - Title: Pracovné prostredie na Slovensku z hľadiska napätosti je najhoršie v Únii 05 - Modified: 2022-07-13 10:13:05 - Feat.: - Title: Kancelárie s prvkami populárnych sci-fi a fantasy filmov? Práve také nájdete v Metrohm Research Slovakia
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 17:14