StoryEditor

Máte dlhy? Takto si ich skrotíte

10.09.2014, 10:00
Autor:
macmac
Analýze príjmov a výdavkov sa nevyhnete. Potom nasleduje optimalizácia.

Život bez dlhov je dnes luxusom, ktorý nemá každý. Hypotéka, lízing, dovolenka... a množstvo iných vecí, ktoré chceme alebo potrebujeme k životu. Splátky jednotlivo nie sú vysoké, ale „nazbiera sa“. Niekomu podlžnosti robia vrásky, niekto s nimi dokáže bez problémov fungovať. Nie je však dlh ako dlh; sú tie dobré, napríklad hypotéka, vďaka ktorej máme vlastné bývanie. A sú aj zlé, trebárs dovolenka, na ktorú sme si mohli radšej vopred našetriť, ako si na ňu požičiavať. Je to jednoduché: dobré dlhy treba zodpovedne splácať, zlých sa čo najskôr zbaviť.

Dôležité je začať

Ako prvý krok sa odporúča zistiť, koľko akej inštitúcii vlastne dlhujete: spíšte si svoje záväzky a zistite, do akej miery ste zadlžení. Až potom sa môžete pohnúť ďalej.„V prvom rade si treba urobiť analýzu príjmov a výdavkov a na základe toho treba potom hľadať cestu,“ hovorí pre HN Martina Turčanová zo spoločnosti Partners Group. Keď už máme jasno, nasleduje ďalší krok.

Dostaňte svoje dlhy pod kontrolu

„Najideálnejšie je sa nezadĺžiť, ak sa však už stane, že človek spravil nesprávne rozhodnutia, má dve možnosti. Buď vyhľadať nejakého odborníka, ktorý mu s tým pomôže, alebo bude musieť zoptimalizovať svoj úver,“ hovorí ďalej Turčanová. Nie každý má takú finančnú gramotnosť, aby si v tomto poradil sám, preto si treba uvedomiť, že osloviť odborníka na financie je bežná vec; samozrejmosťou je zodpovedný výber. Rýchle úvery a pôžičky bývajú nevýhodné, s vysokým úrokom, ktorý z domáceho rozpočtu mesačne odkrajuje slušnú sumu.

Výhodnejšie je mať dlh len u jedného

„Ak ide o úvery z viacerých finančných inštitúcií, je lepšie, keď si ich klient zoptimalizuje do jednej položky, ktorú dostane pod kontrolu. Veľmi dôležité je aj to, že výdavky, ktoré mal na tie úvery doteraz, už v takej výške nemá a časť z nich si môže začať odkladať, aby úver splatil čo najskôr,“ hovorí ďalej Turčanová.

Neviditeľné

Sú tu aj poplatky za vybavenie úveru či správu úveru a podobne. „Tie sú však veľakrát skryté a tým pádom ich klient nevidí,“ dodáva Turčanová. Tu opäť nepomôže nič iné, ako poctivé študovanie zmlúv a najmä malých písmen. Mnoho pôžičiek je napísaných veľmi šikovne, preto sa opäť odporúča radšej sa poradiť.

Vyrovnaný rozpočet

Najlepšie sa s dlhmi vyrovnáte tak, že doma dosiahnete vyrovnaný rozpočet. Keď vám je jasné, koľko mesačne smiete minúť, stačí si to už len ustrážiť a vydržať. Zo začiatku to nebude ľahké, keďže zvyk je železná košeľa a na horšie sa nastavuje ťažšie. Preto si treba stále opakovať, prečo to robíte a aký efekt od toho očakávate. A, samozrejme, aký dobrý pocit to bude, konečne sa dlhov zbaviť. Ak si začnete peniaze odkladať a príjem prevýši vaše výdavky, máte vyhraté.
Snímka: latinogiant.com

01 - Modified: 2006-10-11 15:41:00 - Feat.: 0 - Title: OPEC dosiahol dohodu o znížení objemu ťažby ropy
01 - Modified: 2024-04-17 14:24:58 - Feat.: - Title: Ukrajina ide riešiť svoj obrovský dlh. Okupované oblasti tvoria až deväť percent jej predvojnového HDP 02 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 03 - Modified: 2024-04-17 06:34:52 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Na Blízkom východe opäť eskaluje napätie. Hrozí Izraelu veľký konflikt s nevyspytateľným Iránom? 04 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza 05 - Modified: 2024-04-07 13:26:37 - Feat.: - Title: Vlani zaznamenali dynamický nárast platobnej neschopnosti firiem po celom svete, ukazuje analýza
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 11:40