StoryEditor

Imitácia hrdzavého povrchu? V modernej architektúre je „in“

15.11.2014, 16:00
Lamináty, ktoré imitujú kamene či hrdzavé povrchy, sú na nerozoznanie od tých prírodných. A darí sa im.

Ak sa práve chystáte prerobiť si byt, je tu niekoľko noviniek. V modernej bytovej architektúre práve „letia“ rôzne imitácie. „Momentálne je veľa štýlov v interiérovom dizajne, ktorým sa dá uberať. Závisí od predstavy majiteľa bytu, v akom štýle chce smerovať svoj interiér,“ hovorí pre HNonline Viera Kročková, architektka z interiérového štúdia CU Interiors. Medzi novinky patria lamináty, ktoré imitujú drevo, kovy, kamene, hrdzavé povrchy a sú na nerozoznanie od tých prírodných. 

Snímka: ilustračná

Interiér chcú zlepšovať najmä ženy

V dnešnej dobe sú ľudia dosť pracovne vyťažení a  rekonštrukciu bývania veľakrát odkladajú. „Vo väčšine prípadov prevláda názor, že s rekonštrukciou je spojených veľa starostí a hlavne strateného času. Tento názor však prevláda viac u mužov ako u žien,“ hovorí Kročková. „O ženách je známe, že svoj interiér by neustále zlepšovali a preto aj pri rekonštrukciách zvyknú mať to hlavné slovo,“ vysvetľuje ďalej a dodáva, že čo sa týka najvhodnejšieho obdobia na rekonštrukciu, závisí to hlavne od odhodlania.

Čo sa oplatí či neoplatí ponechať

Táto otázka je veľmi individuálna, preto ťažko zovšeobecňovať. „Ale všeobecne sa z pôvodných interiérov oplatí ponechať, ak sú v dobrom stave, napríklad pôvodné drevené parkety s tým, že sa prebrúsia a poprípade namoria a  nalakujú,“ hovorí Kročková. Veci, ktoré majú umeleckú hodnotu, je z interiéru škoda vyhodiť. Lepší nápad je ponechať ich a zvýrazniť. „Napríklad stará tehlová stena, tehlové klenby, nehovoriac o starožitnom nábytku.“

Ak nechcete znova zbytočne prerábať

Na to, aby rekonštrukcia dopadla podľa predstáv záujemcu, je výborné mať dopredu spravený návrh v podobe vizualizácie, ktorá ukáže, ako bude daný priestor po rekonštrukcii vyzerať. „Do vizualizácie sú zakomponované už reálne nábytky aj osvetlenie, a tak sa veľmi približuje reálnemu vzhľadu,“ dodáva Kročková. Potom sa nestane, že výsledok bude iný, ako prerábajúci chcel či plánoval, ale bude totožný s odsúhlaseným návrhom. „Vďaka tomuto postupu dokáže klient ušetriť skutočne veľa peňazí,“ dodáva Kročková.

01 - Modified: 2006-12-20 12:26:00 - Feat.: 0 - Title: S ťažkými zraneniami skončil mladík, ktorého zrazil vlak
01 - Modified: 2024-03-14 14:29:56 - Feat.: - Title: Pokles sa bude biť s rastom. Realitný trh tento rok očakáva premenlivý vývoj cien bytov, tvrdí analytik 02 - Modified: 2024-03-08 10:16:50 - Feat.: - Title: Na Mlynských nivách sa začína výstavba rezidenčného domu Millhaus. Projekt má priniesť viac ako 150 bytov 03 - Modified: 2024-03-05 13:22:33 - Feat.: - Title: Výstavba ako na bežiacom páse: po vyše dekáde sa objem postavených bytov dostal na rekordné čísla 04 - Modified: 2024-02-26 13:35:40 - Feat.: - Title: Stavba Stockerky, plány v Slovenke 05 - Modified: 2024-01-21 10:10:53 - Feat.: - Title: Cena bytov na sekundárnom trhu sa vlani stabilizovala, zdraželi však prenájmy
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 12:33