StoryEditor

Špionážna technika letí. Pozrite sa, ako odhalíte odpočúvanie

01.08.2015, 00:00

Odpočúvanie a špehovanie je vďačný námet na vtipy, pokiaľ sa neocitnete v hľadáčiku špehov vy sami. Pretože odpočúvať dnes môže ktokoľvek kohokoľvek. Umožňuje to nielen dostupná technika, ale rovnako aj vyostrený konkurenčný boj v biznise. O zápasoch v politike ani nehovoriac.

Dostupná odpočúvacia technika

Práve snaha zmocniť sa konkurenčnej výhody medzi firmami na trhu sa najviac podieľa na obratoch firiem predávajúcich špionážnu techniku. Svedčí o tom aj údaj, podľa ktorého sa odpočúvacia ploštica nájde v priemere v každej 25. kancelárii na Slovensku. Takýto prieskum si urobila spoločnosť Probin, špecializujúca sa na vyhľadávanie odpočúvacích zariadení. Podľa experta Tomáša Rathouského z Probinu sa najjednoduchšie prístroje určené na skryté záznamy obrazu a hlasu pohybujú v cenových reláciách už od 30 eur, tie lepšie dosahujú cenu okolo 500 eur.

Na Slovensku pôsobia doslova desiatky firiem, ktoré predávajú či sprostredkúvajú odpočúvaciu techniku. Pole ich pôsobenia je nesmierne široké, lebo spôsobov na odpočúvanie je veľa. Napríklad, pri najjednoduchšom odpočúvaní miestnosti z vedľajšieho priestoru postačuje na opačnej strane steny vyvŕtať dierku a umiestniť do nej miniatúrny stetoskop.

Najrôznejšie spôsoby použitia

Keď sa povie odpočúvanie, skoro každému napadnú ako prvé ploštice. Keďže technika pokročila, na trhu ich dnes kúpite najrôznejšie druhy. Klasická forma je „zahadzovacia“ ploštica, ktorú možno použiť len jednorazovo. Len čo sa v nej vybije batéria, je znehodnotená. Na trhu sú však aj ploštice určené na opakované použitie. Výkon, kvalita a fyzická veľkosť už závisí od nabíjacieho zdroja, s čím súvisí aj cena, hovorí expert z Probinu.

Iné je to, ak máte vzdialený prístup k ploštici, ktorou sa cieľová osoba odpočúva online. Prípadne je možné raz za čas sa pripojiť na zariadenie a nahraný záznam získať cez wifi. Ďalšia ploštica zase dokáže hovory nahrať, pričom jej majiteľ sa k nej dostanete až vtedy, keď to umožnia podmienky, a záznam si stiahne až dodatočne. 

Ochrana pred nežiaducimi očami a ušami

Rovnako pestrá technika sa však používa aj na ochranu pred odpočúvaním. Podľa Rathouského môže ísť o aktívnu, alebo o pasívnu ochranu. V prvom prípade sú to pravidelné prehliadky inkriminovaných priestorov, v druhom šumový generátor zvuku. „Generátor sa inštaluje na stenu, pričom vytvára takzvaný biely šum,“ vysvetľuje expert.

Ďalšou možnosťou je ochrana pred tajným nahrávaním rozhovoru. Ide o to, že niektorý z účastníkov schôdzky si chce urobiť tajný záznam celej diskusie. Predísť takejto možnosti sa dá viacerými spôsobmi. Prvým je podľa Rathouského tzv. ultrazvukový jammer, rušička Spider. Tá zahltí priestor ultrazvukom, ktorý znemožní rozhovor nahrať. Druhou možnosťou je novinka na trhu – Druid, špeciálne slúchadlá, ktoré si nasadia všetci účastníci rozhovoru. 

Čo je to druid

Zariadenie vytvára v priestore špecifický šum, slúchadlá však dovoľujú, aby sa diskutéri počuli. Ich rozhovor prebieha prostredníctvom mobilného zariadenia, ktoré skresľuje hlas. Technicky sa týmto spôsobom eliminuje akékoľvek priestorové odpočúvanie. Zaujímavé je, že ak by ste boli účastníkom rozhovoru, ale bez slúchadiel, vôbec by ste nerozumeli, čo si rozprávajú ostatní ľudia so slúchadlami. Pre zaujímavosť - cena slúchadiel vyjde približne na 2 500 eur.

V praxi sa už testuje aj novinka – využitie ultrafialového svetla na odhaľovanie stôp na stenách a stropoch miestností, kde nastal nejaký zásah. Touto metódou sa dajú identifikovať miesta na zariadeniach, napríklad na osvetlení alebo iných interiérových prvkoch, s ktorými niekto manipuloval.

Čo sa najviac predáva

Z hľadiska dopytu sú najžiadanejšie prehliadky priestorov proti odpočúvaniam. Z technických prostriedkov je zase najpopulárnejšia ultrazvuková rušička Spider. Ďalším - napriek vysokej cene - často predávaným produktom sú šifrované telefóny. 

01 - Modified: 2007-08-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Apple má nový iMac
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Ohybný displej, AI a ideálna výbava do kancelárie. Novinky od Lenova sa dočkali zaujímavých vylepšení 02 - Modified: 2024-02-28 11:00:00 - Feat.: - Title: Neopracované trámy, nahrubo omietnuté steny, drsné omietky: Takto vyzerá dokonalá vidiecka obývačka 03 - Modified: 2024-01-27 10:30:55 - Feat.: - Title: Jamrichová určite má šancu preraziť. Je dravá, vysoká a dobre aj podáva, pripomína mi Kvitovú, tvrdí expert 04 - Modified: 2024-03-29 10:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Si zvedavý, ako tvoj štvornohý miláčik vidí svet? Vedci vyvinuli softvér, ktorý dokáže napodobniť zvierací zrak 05 - Modified: 2024-01-17 18:33:25 - Feat.: - Title: Ukrajina hlási úspešné použitie rakety kombinujúcej sovietsku a západnú techniku
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
12. apríl 2024 22:59