StoryEditor

Zmena odpisovania strát sťaží firmám biznis

26.10.2014, 23:02
Už nie sedem rokov a v ľubovoľnej výške, ale len štyri roky a rovnomerne. Tak si môžu podnikatelia po novom odpisovať daňové straty.

O stovky až tisícky eur sa môžu firmám za tento rok zvýšiť dane, ak budú podnikať so stratou alebo si staršie straty nestihli v minulosti odpísať. Napríklad ak investovali do technológií, ktoré im zisk neprinesli okamžite, ale až o niekoľko rokov. Vláda totiž zmenila pravidlá odpisovania daňových strát.
Opatrní by preto mali byť hlavne podnikatelia, ktorí chcú investovať ešte do konca tohto roka. Lebo ak sa dostanú do straty, v ďalšom období si ju už budú ťažšie odpisovať ako doteraz.  



Kto investuje, mal by aj odpisovať

„My však musíme neustále investovať, pretože chceme byť konkurencieschopní a následne aj odpisovať, aby sa nám peniaze vrátili,“ hovorí o svojej firme na výrobu farieb a omietkových zmesí jej konateľ, ktorý nechce byť menovaný (meno spoločnosti a podnikateľa máme v redakcii). Podľa neho je chyba, že štát pri zmenách daňových zákonov neskúma, akej veľkej skupiny podnikateľov a akého typu firiem sa zmeny dotknú a poškodia ich. „Zo strany vlády by bolo korektné, že ak v niečom pravidlá podnikania sprísni, tak iné by mala zmierniť. Tak sa to robí vo vyspelých štátoch,“ dodal konateľ. 
O koľko jeho firma zaplatí po zmene pravidiel odpisovania na daniach viac, nevie ešte povedať. Odporúča však, aby sa štát pri konsolidácii verejných financií nezameriaval len na rast daní, ale riešil aj problémy platobnej neschopnosti firiem, aby ich poctiví podnikatelia mali z čoho platiť. „Ak sa nezlepší podnikateľské prostredie, problémy s vymáhaním pohľadávok ostanú a dane nebude z čoho odvádzať,“ dodal konateľ.  

Prečo došlo k zmene

Daňové straty si podnikatelia od tohto roku nebudú môcť dať do nákladov postupne sedem rokov a v každom z nich vo výške, ktorú si sami určia. Zákon im na to „dáva“ len štyri roky, pričom odpisovanie musí byť rovnomerné, teda v každom roku iba po štvrtine. „Vo väčšine firiem tak nastane situácia, že nebudú mať možnosť odpočítať časť straty, lebo to nestihnú. To spôsobí vyššie daňové zaťaženie, ktoré v čase krízy, keďže v mnohých firmách stále pretrváva, nie je najlepším riešením,“ upozornila Ľubica Stanovská, odborníčka na účtovníctvo spoločnosti Agentúra PRO.  

Zmenu odpočtu daňovej straty ministerstvo financií navrhlo preto, lebo zhruba 60 percent firiem na Slovensku neplatilo dane z príjmu. Od roku 2006 vzrástol počet spoločností s nulovou daňou o takmer 40-tisíc, z 52- na 92-tisíc. „Zámerom zmeny odpočtu daňovej straty je, že ju bude možné odpočítavať počas najviac štyroch bezprostredne za sebou nasledujúcich zdaňovacích období. A to v rovnomernej výške, teda počas štyroch rokov, ktoré nasledujú po zdaňovacom období, v ktorom bola daňová strata vykázaná. Teda vo výške jednej štvrtiny vykázanej daňovej straty,“ potvrdilo  ministerstvo.
Firma, ktorá vykáže v príslušnom zdaňovacom období základ dane dostatočne vysoký na to, aby si mohla odpočítať jednu štvrtinu daňovej straty, nebude podľa ministerstva finančne poškodená. Dodržať tieto pravidlá a nestatiť na daniach sa však mnohým podnikateľom nepodarí, na čom zarobí štát.  

Dôkaz nestability predpisov

Tieto nové podmienky ešte ani nezačali v praxi fungovať a už je tu ďalšia novinka. Hoci malá, ale významná. Pôvodne sa po novom mali straty odpisovať rovnomerne, ale nie iba štyri roky, ale aj tri či dva roky po tretinách a poloviciach. Lebo aj to by bolo rovnomerne, ako vyžaduje zákon. 

To však nebolo pôvodným zámerom vlády. Preto sa zákon znova mení. Pravidlá budú jednoznačné. Straty sa môžu odpisovať len štyri roky a v každom rovnako, po štvrtinách. Žiadna iná možnosť nebude. „Navrhovanú zmenu považujeme za jeden z ďalších inštitútov, ktorý negatívne ovplyvní investície podnikateľských subjektov,“ komentuje novinku daňový poradca Ladislav Kozmon zo spoločnosti Consultare. Podľa jeho poznatkov firmy, ktoré v minulosti vytvorili stratu, lebo dlhšie investovali, „oprávnene očakávali, že si investície budú môcť odpočítať flexibilne, podľa svojho uváženia“.
Podnikatelia tiež predpokladali, že im vrátia v plnej výške. V prípade dlhodobejšej investície, keď firma vykáže daňovú stratu, príde podľa Kozmona najmenej o štvrtinu tejto straty z minulých období. Takéto pravidlo považuje za znak nestability daňových predpisov.  

Nabúrané poradenstvo

Majiteľka účtovníckej firmy M2 Line Eva Drozdová za zasa „prichytila“ pri tom, že z dôvodu neustálych zmien daňových predpisov nevie teraz firmám poradiť. Robí totiž aj investičné poradenstvo. „Neviem ich usmerniť, keďže sa menia odpisy daňových strát, ale aj majetku, napríklad budov. Namiesto dvadsiatich rokov sa niektoré majú odpisovať až štyridsať.“ Nové pravidlá tak podľa nej odradia investovať starších podnikateľov, lebo odpísania svojho majetku sa už nemusia dožiť. 


 

                     Nové pravidlá v odpisovaní daňových strát 

1.
Od zdaňovacieho obdobia 2014 (pri podaní daňového priznania v marci 2015) sa odpisovanie daňových strát skracuje zo siedmich rokov na štyri roky.  

2. 
Po novom sa straty budú likvidovať len rovnomerne, v každom zo štyroch rokov len po štvrtinách. Podnikateľom tak zanikla možnosť určiť si podľa svojich potrieb v jednotlivých rokoch výšku odpisov. 

3. 
Táto zmena pravidiel zvýši dane, lebo odpisy nedovolia legálne optimalizovať základ dane.   


2014 - Od tohto roku patrí Slovensko k štátom s najtvrdšie nastavenými pravidlami odpisovania strát v Európe.  


Ako sa odpočítajú staršie i súčasné straty  

Za rok 
2009 -
 Neuplatnená daňová stratu vykázaná aj z príjmov z prenájmu nehnuteľností sa môže odpočítať v celej výške najneskôr v daňovom priznaní za rok 2014.  

Za roky
2010 
2011 
2012
2013 - 
Za tieto roky bude odpočítanie rovnomerné počas štyroch bezprostredne za sebou nasledujúcich zdaňovacích období. Pritom prvým zdaňovacím obdobím je rok 2014. Do súčtu neuplatnených strát môže fyzická osoba zahrnúť aj stratu z príjmov z prenájmu nehnuteľností vykázanú v rokoch 2010 a 2011. Zo základu dane sa odpočíta súčet neuplatnených daňových strát z príjmov z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti, teda z tzv. aktívnych príjmov. 

Za rok 
2014
- Daňová strata sa vykáže len z aktívnych príjmov alebo inej samostatnej zárobkovej činnosti. Odpočíta sa zo základu dane, a to rovnomerne počas štyroch po sebe nasledujúcich zdaňovacích období, počnúc zdaňovacím obdobím 2015.    


POZOR!
Živnostník, ktorý využíva paušálne výdavky, si daňovú stratu nemôže vykázať. Výdavky uplatnené percentom z príjmov totiž nespĺňajú podmienky daňových výdavkov. Paušálom si uplatňuje poistné a príspevky na zdravotné a sociálne poistenie, ako aj na starobné dôchodkové sporenie v skutočnej preukázateľnej výške.


Malá zmena s veľkým dosahom 

Zo zákona o dani z príjmov, časti, ktorá hovorí o odpisovaní strát, vypadáva slovo „najviac“. Tým sa od 1. 1. 2015 odstráni možnosť odpisovania straty rovnomerne počas menej ako 4 rokov, teda za 3 roky po tretinách a za 2 roky po dvoch poloviciach.   

Nové znenie zákona bez slova „najviac“ bude takéto:   
„Od základu dane daňovníka, ktorý je právnickou osobou, alebo od základu dane z príjmov daňovníka, ktorý je fyzickou osobou, možno odpočítať daňovú stratu rovnomerne počas (najviac) štyroch bezprostredne po sebe nasledujúcich zdaňovacích období, a to počnúc zdaňovacím obdobím bezprostredne nasledujúcim po zdaňovacom období, za ktoré bola táto daňová strata vykázaná.“


Najväčšie riziká 
Ak si ich firma nedokáže odpísať za štyri roky, zaplatí viac na daniach 
Neodpísaná strata „prepadne,“ podnikateľ si ňou už nikdy daň nezníži
Ak sa odpíše vyššia strata a daň výrazne klesne, firme zasa hrozí zaplatenie licencie (minimálnej dane)  

01 - Modified: 2006-11-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Luknára vystrieda Máčaj
01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii 03 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 04 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Aktuálne prostredie akciových trhov je pomerne pozitívne
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 00:23