StoryEditor

Majetok môžu v dražbách speňažiť len so súhlasom veriteľov

08.11.2014, 13:00
Autor:
TASRTASR
Nehnuteľnosti do dražby dáva podľa odhadov 5 percent podnikateľov, či už fyzických, alebo právnických osôb. Hlavne ak nevedia splatiť dlhy.

Podnikatelia, ktorí nedokážu splácať úvery, dodávky tovarov a plniť iné záväzky, môžu za určitých podmienok predať svoj majetok v dobrovoľnej dražbe.

„Inštitút dobrovoľnej dražby na Slovensku využívajú v prevažnej miere najmä banky v takých prípadoch, keď fyzické osoby, vrátane podnikateľov, nie sú schopné splácať úver. Podľa odhadov je len asi 5 percent prípadov, keď priamo podnikatelia, či už fyzické, alebo právnické osoby, dávajú veci alebo nehnuteľnosti do dražby," informovala predsedníčka legislatívnej skupiny Prezídia Notárskej komory SR Katarína Valová.

Pokiaľ by právnická osoba alebo živnostník boli zadlžení a tieto dlhy nemali ich veritelia zabezpečené záložným právom, mohli by nejakú vec z ich majetku speňažiť formou dobrovoľnej dražby, a tým získať peniaze na uspokojenie svojich veriteľov.

Organizátorom dobrovoľnej dražby je dražobník. „Notár je vo väčšine prípadov na dražbe prítomný, osvedčuje priebeh dražby. Prítomnosť notára, ktorý v rámci svojej notárskej činnosti osvedčuje priebeh konania, je povinná pri dražbe nehnuteľností, ale aj pri hnuteľnostiach s určitou hodnotou," objasnila notárka.

V situácii, ak by na vec bolo zriadené záložné právo, vlastník by musel mať súhlas záložného veriteľa s dobrovoľnou dražbou. V dobrovoľnej dražbe môže nejakú vec alebo nehnuteľnosť patriacu podnikateľovi - živnostníkovi predať aj záložný veriteľ.
„Týka sa to len tých veriteľov, ktorí majú na hnuteľnej veci alebo nehnuteľnosti zriadené záložné právo a len za podmienky, že podnikateľ - živnostník nie je schopný splácať svoje záväzky. Výkonom záložného práva tak záložný veriteľ uspokojí úplne alebo sčasti svoju pohľadávku," vysvetlila ďalej Valová.  

Stáva sa, že na veciach alebo nehnuteľnostiach, teda na „predmete zálohu“, sú zriadené viaceré záložné práva. „V takých prípadoch po uspokojení záložného veriteľa, ktorý uskutočnil výkon záložného práva, a po odpočítaní nevyhnutne a účelne vynaložených nákladov dobrovoľnej dražby sa zvyšok peňazí uloží do notárskej úschovy na uspokojenie ďalších záložných veriteľov, prípadne záložcu," dodala Valová.

01 - Modified: 2006-12-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zaujímavosti
01 - Modified: 2024-04-18 06:36:30 - Feat.: - Title: Michelangelov náčrt vydražili v Spojených štátoch za vyše 200-tisíc dolárov 02 - Modified: 2024-03-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Predsvadobná párty syna najbohatšieho muža Indie za milióny. Vystúpila Rihanna, zablahoželať prišiel aj Bill Gates 03 - Modified: 2023-11-20 11:28:31 - Feat.: - Title: Najväčší vymáhač dlhov na svete. Čína rozvojovým štátom vysáva rezervy, mnohé dlhujú oveľa viac, ako čakali 04 - Modified: 2023-11-18 13:00:00 - Feat.: - Title: V Česku dražili najstarší rum na svete. Má viac ako 250 rokov a je z Jamajky, zo sumy sa ti zatočí hlava 05 - Modified: 2023-11-13 08:01:45 - Feat.: - Title: V Británii za 100-tisíc eur vydražili jedálny lístok večere podávanej na Titanicu. Pozri sa, čo podávali ľuďom v 1. triede
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 19:57