StoryEditor

Slovenské výrobky, ktoré odolali času a konkurencii. Tu sú ich príbehy

17.05.2015, 21:21
Autor:
run, turrun, tur
Vznikli na Slovensku pred desiatkami rokov a stále je o ne záujem. Možno ich kupujete aj vy. Teraz máte možnosť sa o nich dozvedieť oveľa viac.

Mnohé slovenské produkty sú nielen výnimočné, ale majú za sebou aj zaujímavú históriu, po ktorej stojí za to pátrať. Tým viac, že na trhu sú úspešné a spotrebitelia si ich stále žiadajú.

Z najznámejších značiek sme pre vás vybrali tie, ktorých príbehy patria medzi najpútavejšie.

O tradičných slovenských výrobkoch, ktoré odolali času aj konkurencii, sa viac dozviete v pondelok 18. mája vo veľkej, 4-stranovej prílohe Hospodárskych novín s názvom Made in Slovakia.  

V galérii si pozrite príbehy niektorých z nich:

 

 

Príbehy ďalších úspešných slovenských výrobkov a značiek nájdete v pondelkových Hospodárskych novinách.


Ukážka z rozhovoru s riaditeľkou Potravinárskej komory Slovenska Jarmilou Halgašovou. 

(Celý rozhovor si môžete prečítať v pondelkových Hospodárskych novinách alebo ho nájdete na webe TU.)

Znamená dnešná kvalita potravín to isté, čo povedzme pred desiatimi-dvadsiatimi rokmi? Kvalita je veľmi často ohýbané slovné spojenie, nerada ho však používam. Čo si vlastne spotrebiteľ predstaví pod kvalitnou potravinou? Nároky má každý z nás iné. Každá potravina na trhu by mala byť kvalitná, pretože by mala zodpovedať legislatívnym požiadavkám. 

Výstižným príkladom môže byť horká čokoláda... 
Presne tak. Legislatíva stanovuje horkej čokoláde, okrem iných, požiadavku na minimálny obsah kakaovej sušiny 43 percent vrátane najmenej 26 percent kakaového masla. Ktorá horká čokoláda je však kvalitnejšia? S obsahom kakaovej sušiny 43, 60, 90 alebo dokonca 100 percent? Každý spotrebiteľ má iné chuťové preferencie, a preto nemôžeme povedať, že čokoláda s vyšším obsahom kakaových súčastí je kvalitnejšia. 

Takže späť k prvej otázke – aká je kvalita dneška verzus minulosti?
Vo všeobecnosti môžem povedať, že nikdy sa nepredávali kvalitnejšie potraviny než dnes. 

Čím si to vysvetľujete?
Potravinárstvo je najregulovanejšie odvetvie a legislatíva v ňom čoraz prísnejšia. Kým v roku 1979, keď v Európe prijali prvú  smernicu o označovaní potravín, bolo hádam jedinou požiadavkou uvádzať dátum minimálnej trvanlivosti, nariadenie o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom z roku 2011 je rozsiahlou normou vyžadujúcou uvádzať v označení detailné informácie s určenou veľkosťou písma 1,2 mm. Rovnako prídavné látky, povolené používať pri výrobe potravín, sa pravidelne prehodnocujú z pohľadu bezpečnosti a ochrany zdravia, ako aj najnovších vedeckých poznatkov a analytických metód. 


Táňa Rundesová, Vladimír Turanský 

01 - Modified: 2007-06-04 09:19:00 - Feat.: 0 - Title: Ocenili vyriešenie prípadu nelegálneho rakúskeho odpadu
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-20 09:37:51 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 18:05