StoryEditor

Čína už dávno nie je o lacných značkách. Spolupráca sa oplatí

09.09.2014, 00:08
„19. storočie patrilo Anglicku, 20. storočie patrilo USA a 21. storočie patrí Číne. Investujte podľa toho.“ Warren Edward Buffett, americký investor

Je druhou najväčšou ekonomikou na svete a podľa mnohých popredných finančníkov sa čoskoro stane lídrom. Vyrába sa tam takmer všetko, svoj tovar expanduje do celého sveta a má obrovský potenciál. V posledných desaťročiach zaznamenala v mnohých oblastiach výrazný pokrok. „Prvýkrát som Čínu navštívil v roku 1993 a za tých 21 rokov sa nepredstaviteľne zmenila,“  hovorí pre HN Pavol Antalič, predseda Slovensko-čínskeho hospodárskeho výboru. Vznikla silná stredná ekonomická trieda, tiež vrstva miliardárov, došlo k zmenám, ktoré za také krátke obdobie nedosiahla žiadna krajina na svete. „Stačí spomenúť obrovský pokrok vo vede, technike, ekonomike, ale aj v náraste životnej úrovne,“ dodáva.

Žiadaná je najmä energetika

Záujem o spoluprácu našich ekonomík je vzájomný, naše firmy sú v Číne úspešné. V oblasti kapitálových investícií pretrváva dlhodobý záujem čínskych firiem o preinvestovanie verejných projektov s garantovanými výkonmi. Ide najmä o oblasti energetiky a infraštruktúry, vyžaduje si to však čas. „Na priemyselné investície sa vyžaduje dlhý časový horizont nevyhnutný na vybudovanie vzájomných vzťahov, dôvery a užších väzieb, mnohokrát založených na predchádzajúcej dlhoročnej obchodnej kooperácii,“ hovorí Richard Dírer, hovorca Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu. Tá vo svojej databáze eviduje niekoľko desiatok slovenských spoločnosti, ktorým sa podarilo zrealizovať či už obchod, alebo investície do čínskej ekonomiky.

Step by step

Obchody s čínskymi partnermi, najmä tie väčšie, sa robia opatrne a postupne, krok za krokom. „Odporúčam čínskeho partnera osobne navštíviť, prezrieť si jeho výrobné závody, zmluvne dohodnúť obchodné podmienky a využiť služby inšpekčných spoločností pred nakládkou objednaného tovaru,“ radí Antalič. V Číne sú mimoriadne dôležité konexie, otvoria mnoho dverí, treba si však dať dobrý pozor na prípadné faux pas. Väčšinou znamená koniec obchodu. Vítaná je akákoľvek konverzácia a prejavenie záujmu o druhú stranu, Číňania si potrpia na budovanie vzťahov. Rozhodne však nehovorte o Tibete a Taiwane.  


Čo dnes nájdete v prílohe Investor na tému zahraničný obchod s Čínou

- rady, ako obstáť pri rokovaní s čínskym partnerom
- rozhovory s odborníkmi, aké sú odlišnosti v biznise v Číne a u nás

 

Špecializovanú prílohu nájdete v dnešných tlačených HN.
Alebo si môžete jednoducho objednať pdf vydanie (aktuálne v deň vyjdenia, t. j. v utorok 9. septembra 2014) cez SMS na váš mail TU.
Celý článok o obchode v Číne nájdete tu.
Rozhovor s predsedom Predstavenstva Slovensko-čínskej obchodnej komory nájdete tu.

Rozhovor s oblastným riaditeľom pre Áziu spoločnosti M.B.A. EMPIRE LTD nájdete tu.

Staršie čísla HN v pdf formáte na stiahnutie nájdete tu.

Obsah celej prílohy Investor nájdete tu.

01 - Modified: 2006-10-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mikloš a Rusko idú pred súd
01 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 02 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 03 - Modified: 2024-04-04 09:12:32 - Feat.: - Title: Dočkali sme sa! Maštalír a Geislerová odhaľujú triler vzťahu v mrazivej snímke Smršť. Môžeš si ju pozrieť v kinách 04 - Modified: 2024-03-18 08:51:55 - Feat.: - Title: Chystá sa nečakaná spolupráca v oblasti AI. Apple spojí sily s Googlom 05 - Modified: 2024-03-13 19:39:10 - Feat.: - Title: Medzinárodné organizácie v OSN chcú so Slovenskom spolupracovať. Pomohli zmobilizovať pomoc pre migrantov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 18:00