StoryEditor

Päť najväčších účtovníckych prešľapov. Vyhýbate sa im? Poďte k nám

04.02.2015, 15:11
Autor:
redred
Mafra Slovakia hľadá hlavného účtovníka. Viac informácii nájdete na konci článku.

Poznáte to – celý rok podnikáte, zbierate doklady a bločky, vystavujete faktúry a na konci roka, v čase podávania daňového priznania, urobíte v účtovaní chybu. Občas však robia chyby aj skúsení účtovníci. Tieto sú podľa odborníkov najčastejšie:

1. Nesprávne členenie pohľadávok a záväzkov

V účtovníctve firiem sa často vyskytuje zlé členenie pohľadávok a záväzkov na krátkodobú a dlhodobú časť, hovorí pre HN Ľudmila Buzgová zo spoločnosti Deloitte. „Ak má firma napríklad dlhodobú pohľadávku so splatnosťou päť rokov a s postupnými splátkami, tak časť, ktorá je splatná v nasledujúcom účtovnom období je krátkodobá,“ vysvetľuje. Zvyšné splátky sú potom účtované ako dlhodobé. Firmy aj napriek tomu často pozerajú iba na konečnú splatnosť a zabúdajú vyčleniť krátkodobú časť. Odporúča preto pozorne čítať podmienky zmlúv, na základe ktorých sa účtuje.

2. Účtovanie v nesprávnom účtovnom období

Ide o všeobecný problém najmä na prelome účtovných období. „Napríklad firme, ktorej účtovným obdobím je kalendárny rok, bola poskytnutá prepravná služba v decembri 2014 a vyfakturovaná bola v januári,“ uvádza ako príklad Buzgová. Spoločnosť tak zaúčtuje faktúru v januári ako náklad roku 2015 a tak dochádza k nesprávnemu zaradeniu nákladov. Firmy by si mali ustrážiť, aby sa o nákladoch či výnosoch účtovalo do toho obdobia, s ktorým časovo aj vecne súvisia.

3. Ignorovanie rezerv

Ďalšou chybou, ktorej sa firmy dopúšťajú, je zlé účtovanie či dokonca neúčtovanie o rezervách. Rovnako tak sa robia chyby aj v rozdeľovaní rezervy na dlhodobú a krátkodobú časť. „Bez lepšieho poznania zákonov, zmlúv a konania firmy, ktoré by mohli viesť k povinnosti tvoriť rezervy, nemôže spoločnosť eliminovať tieto chyby,“ dodáva odborníčka. Firmy by si mali tieto povinnosti sledovať priebežne a nemali by si to nechávať na poslednú chvíľu.

4. Nesprávne určenie daňovej povinnosti

Účtovníčka Eva Darášová hovorí o ďalšom probléme, ktorý firmy opakujú. „Stretla som sa s faktúrou, ktorá bola vystavená v decembri 2014, no vecne sa týkala aj roka 2013. Firma jednoducho zabudla vyfakturovať službu za rok 2013 a keď si na to spomenula, vystavila ju s oneskorením, “ spomína na prípad, keď firma nesprávne uviedla deň vzniku daňovej povinnosti z pohľadu DPH.

5. Zlá tvorba opravných položiek

Podľa účtovníčky dochádza často k chybám aj pri tvorbe opravných položiek k pohľadávkam: zle sa určí nominálna hodnota pohľadávky, určí sa zlé percento na základe dátumu po splatnosti. Ako príklad uvádza pohľadávku v hodnote tisíc eur, pričom v prvý rok po splatnosti sa vytvorí opravná položka vo výške 200 eur (20 percent), druhý rok vo výške 300 eur (do 50 percent). Firmy však robia chybu už v prvom roku, kedy vytvoria opravnú položku vo výške 500 eur, čo však nie je správne.

Máte aj vy chuť robiť v účtovníctve? Práve teraz máte možnosť vo vydavateľstve MAFRA Slovakia. Skupina, do ktorej patria aj Stratégie či Hospodárske noviny, hľadá nového hlavného účtovníka. Viac o náplni práce, očakávaniach od kandidáta a e-mailový kontakt, kam môžete posielať životopisy, nájdete na webe mafraslovakia.sk.

01 - Modified: 2007-03-06 21:46:53 - Feat.: 0 - Title: Čína zakázala nové internetové kaviarne
01 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 02 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 03 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku 05 - Modified: 2024-04-02 10:49:57 - Feat.: - Title: Zlozvyky a časté chyby vodičov: Toto s automatickou prevodovkou radšej nerobte
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 15:50