StoryEditor

Firmy, na vašich ľudí vám dá peniaze aj štát

23.06.2013, 20:00
Na svojich zamestnancov môžete získať viacero príspevkov. Mnohé firmy s tým však začínajú špekulovať.

Vo firme Topnad pribudli za posledný polrok piati mladí pracovníci do 29 rokov. Je to kategória ľudí, ktorých mzdy dotuje štát – mesačne po 456,57 eura na rok. Ide o podporu zamestnávania posvätenú aj Bruselom, musí však ísť o osobu do 29 rokov nezamestnanú aspoň tri mesiace. Topnad už uvažuje o ďalších piatich. „No nie bez toho, aby som ich neotestoval, každý u nás v podniku robí najprv na dohodu,“ tvrdí generálny riaditeľ Pavol Jančovič. Keďže firma im dôveruje, nehrozí im po skončení dotácie prepustenie.

Sú však i podniky, ktoré sa dohodnú s vysokoškolákmi, aby šli po škole najprv na tri mesiace na úrad práce. „Až potom ich prijmú, keď sa stanú zaujímaví kvôli dotácii,“ vraví Jančovič.

Rezort práce považuje tieto špekulácie za okrajové a dotácie za potrebné. Argumentuje svojím monitoringom ľudí do 29 rokov, ktorí za posledný polrok dostali prácu. „Priemerná dĺžka ich nezamestnanosti bola 11,8 mesiaca, čo už je na hranici dlhodobej nezamestnanosti. Špekulácií bolo teda minimum. Navyše - medzi príjemcami aj tak dominovali živnostníci, a to je sektor, ktorý nezamestná človeka, ak by naň nebola dotácia,“ myslí si hovorca Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Peter Zeman.

Všetko o tom, kto môže získať do firmy príspevok od štátu na svojich zamestnancov, pri akých podmienkach a v akej výške, si prečítajte v prílohe Podnikanie.

Príloha Podnikanie: Ako môžu firmy získať dotácie na zamestnancov

Viac informácií k téme nájdete
v pondelkových Hospodárskych novinách
predplatiť si HN
kúpiť posledné HN cez SMS
 

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 17:14