StoryEditor

Inšpektori dvíhajú prst. Pri online kúpe dovolenky buďte ostražití

26.04.2014, 13:00
Množstvo chýb a mätúcich údajov. To všetko odhalili kontrolóri pri predaji leteniek a ďalších služieb v turizme na slovenských web stránkach.

Chýbajúce údaje, ktoré navigujú spotrebiteľa pri storne letenky. Neúplné informácie o predajcovi služieb. Mätúci opis návodu, ako riešiť spor zákazníka s firmou, napríklad pri reklamácii. Navyše návod je len v angličtine bez slovenskej verzie...

Deväť z desiatich mali chyby

Takéto i ďalšie nedostatky nájdete na slovenských internetových stránkach zameraných na predaje leteniek, ubytovacích a ďalších služieb v turizme. Nedostatky sa zistili až v deviatich z desiatich kontrolovaných slovenských stránok. Takmer žiadna nedodržiavala to, čo vyžaduje ochrana spotrebiteľa v rámci internetového obchodu. Odhalili to inšpektori Slovenskej obchodnej inšpekcie. Ich kontroly boli súčasťou celoeurópskej kontrolnej akcie, ktorú iniciovala Európska komisia. Tá vyzvala všetky členské štáty, aby si posvietili na weby, cez ktoré sa ponúkajú najmä letenky a lístky na dopravu, ďalej ubytovanie, prenájmy áut a ďalšie služby v cestovnom ruchu.

Zo slovenských kontrolovaných stránok sa päť týkalo predajcov leteckej dopravy a päť stránok poskytovalo informácie o ubytovaní, no preverili sa aj ďalšie. Štyri z nich po upozornení kontrolórov chyby hneď odstránili. Informovalo o tom Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku.  

Tretina prípadov v rukách inšpekcie

V rámci celoeurópskeho prešetrovania služieb v turizme sa preskúmalo 552 web stránok. V prípade 382 sa našli porušenia európskych pravidiel na ochranu spotrebiteľa. Po výzvach kontrol dve tretiny predajcov okamžite chyby na stránkach napravili. Zvyšnú tretinu budú vyšetrovať národné kontrolné orgány. EÚ bude viesť aj ďalšie konania voči tým prevádzkovateľom, ktorí ešte stále nespĺňajú zákonné podmienky. Ak budú chyby pretrvávať naďalej, môžu nasledovať aj sankcie.

Miliarda dovoleniek

Pre európsky trh turizmu je príznačné, že 23 percent spotrebiteľov si rezervuje štandardné dovolenkové balíky, ale rovnaké množstvo ľudí si volí takzvané personalizované balíky služieb, teda ušité na mieru. Dodáva ich pritom jeden alebo viacero prepojených obchodníkov. Vyše polovica spotrebiteľov cestuje individuálne. Dopravu, ubytovanie, či prenájom auta si teda kupujú ako samostatné položky.

Čoraz viac Európanov si však tieto služby kupuje cez internetové portály. V roku 2012 si napríklad tretina populácie objednala letenku alebo hotel cez online portál. V číslach ide o vyše miliardy dovoleniek, či pobytov.  

Čo odhalili kontroly

1. Chýbajúce povinné informácie o obchodníkovej totožnosti, najmä jeho e-mailová adresa, čo spotrebiteľa oberá o účinný kontaktný prostriedok. Tieto údaje chýbali v 30 percentách.

2. Nedostatok jasných pokynov o postupe podania žiadosti. Tieto údaje neboli dostupné v 28 percentách.

3. Voliteľné doplnkové poplatky, napríklad poplatok za batožinu či poistenie, neboli v slobodne voliteľnej ponuke. Tento problém sa vyskytol v 24 percentách.

4. Celková cena služby nebola uvedená hneď na prvom zobrazení hlavných bodov rezervácie. Táto informácia chýbala v 20 percentách. 

01 - Modified: 2006-04-21 09:08:00 - Feat.: 0 - Title: Festival Hodokvas po prvý raz na piešťanskom letisku
01 - Modified: 2024-03-04 12:39:23 - Feat.: - Title: Známy britský portál vychválil Bratislavu do nebies. Lákajú na lacné pivo, hrady a nízke ceny leteniek 02 - Modified: 2024-03-02 12:39:23 - Feat.: - Title: Od Škótska až po Turecko. Uži si jarné prázdniny a využi najlacnejšie letenky z najväčších slovenských miest 03 - Modified: 2024-02-26 14:15:48 - Feat.: - Title: Ryanair zvýši počas letnej sezóny ceny leteniek, chýbajú mu lietadlá. Šéf firmy ukázal na Boeing 04 - Modified: 2023-11-07 07:00:00 - Feat.: - Title: Miluješ vianočné trhy, no tie slovenské ťa už omrzeli? Máme pre teba prehľad najlacnejších leteniek do európskych miest 05 - Modified: 2023-08-22 12:47:51 - Feat.: - Title: Tvrdé následky zmien v letectve. Vyššie ceny leteniek sú nevyhnutné, u nízkonákladoviek aj dvojnásobne
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 10:24