StoryEditor

Strach pred prvým semestrom? Využite leto a učte sa

23.07.2014, 10:00
Prijímačky ste zvládli a teraz prichádza ďalšia výzva. Štart na univerzite. Na dopĺňanie vedomostí máte ešte dva mesiace.

Máte viacero možností: buď sa budete učiť doma, vyberiete si nejaký kurz alebo si nájdete súkromného učiteľa. Každá z týchto alternatív je dobrá, nie všetky však vyhovujú každému rovnako. Prinášame vám ich výhody aj nevýhody.

Pomôžte mi zlepšiť sa, nech si neurobím hanbu

„Väčšina doučovaní pred nástupom na vysoké školy prebieha individuálne, skupinky je tam ťažké zorganizovať,“ hovorí Michaela Rehušová z FREEDU. Záujem zopakovať si a doplniť vedomosti počas letných prázdnin podľa nej stúpa. Študenti si uvedomujú, že na školy prichádzajú z rôznych kútov Slovenska, na rôznej úrovni a v rôznom veku. To všetko sa odrazí na rozdielnom stupni ich pripravenosti.

Ak štúdiu predchádza pauza

„Samozrejme, nie všetci študenti idú na vysokú školu hneď po strednej a potrebujú si učivo zopakovať,“ uvádza Rehušová ako ďalšiu z príčin letného záujmu o doučovanie. Dôležité sú však aj reálne očakávania; ak sa niekto v posledných rokoch napríklad cudziemu jazyku nejako intenzívne nevenoval, zlepšiť sa mu podarí, treba však brať ohľad aj na mieru talentu a individualitu. Podľa Kataríny Boskovičovej z Berlitz Slovakia sa klasickým tempom, návštevou jazykovej školy dvakrát týždenne, dá počas leta posunúť vyššie o jednu úroveň. Dôležitá je však podľa nej domáca príprava a najmä používanie jazyka. „To, že sa niekto venuje jazyku osem týždňov, neznamená automaticky, že sa zlepší o niekoľko úrovní. Ak sa však naozaj usiluje a venuje sa mu od rána do večera, dá sa to aj o štyri, päť úrovní,“ dodáva.

Nájdite si učiteľa

Stránok, ktoré uverejňujú inzeráty s ľuďmi ochotnými doučovať, je mnoho; je to alternatíva k letným školám a kurzom, ktorá býva lacnejšia. Treba si však dať pozor na to, aby ste sa dohodli s naozaj kompetentným človekom, keďže tieto stránky nenesú zodpovednosť za pravdivosť faktov v inzerátoch. Ak chcete ísť touto cestou, overte si referencie.

Intenzívnejší spôsob

Ak vám nevyhovuje klasické tempo, ktoré ponúkajú kurzy, ani individuálny učiteľ, môžete sa rozhodnúť pre niektorý zo zrýchlených spôsobov výučby. Jedným z nich je program, ktorý jeho tvorcovia nazvali Úplné ponorenie. „Študentovi sa počas tohto intenzívneho programu venuje tím lektorov, s ktorými komunikuje výlučne v cudzom jazyku. Ide s nimi na obed, počas ktorého je takisto slovenčina zakázaná, a vo veľmi krátkom čase dosahuje maximálne výsledky,“ hovorí Boskovičová. O podobné programy a celkovo o doučovanie je v jazykových a iných školách záujem najmä pred prijímačkami, neustáva však ani počas leta, keď si nastávajúci vysokoškoláci začnú uvedomovať, čo ich v septembri či októbri čaká.

Hlavne si verte

„Jedna dospelá slečna, ktorá mala výtvarné zameranie, sa rozhodla, že chce byť zubnou laborantkou a my sme ju za pol roka intenzívne doučili celú biológiu a chémiu. Na školu sa dostala,“ opisuje Rehušová úspech ich klientky, na ktorý sú v škole zvlášť hrdí.

Niekoľko stránok, kde je možné nájsť si individuálneho učiteľa
www.kvalitnedoucovanie.sk
www.doucma.sk  
www.doucovanie-vzdelavanie.sk
www.individualnedoucovanie.sk
www.inflet.sk

01 - Modified: 2006-08-15 21:18:20 - Feat.: 0 - Title: Komentár HN: Polená pod nohy centrálnej banke
01 - Modified: 2024-04-20 08:00:00 - Feat.: - Title: Máš v škole zlé známky? Štúdia ukazuje, že nemusíš byť úplne na vine ty, ale tvoje priezvisko 02 - Modified: 2024-04-16 12:36:26 - Feat.: - Title: STU boduje na plnej čiare. Jej fakulta je pre stredoškolákov opäť jednou z najžiadanejších na Slovensku 03 - Modified: 2024-03-26 10:52:35 - Feat.: - Title: Študentov čaká rapídne navýšenie štipendií: Môžeš získať takmer 17 000 eur. Ktorých odborov sa to týka? 04 - Modified: 2024-03-14 14:34:54 - Feat.: - Title: Viete, ako nazvať obyvateľa Prahy? Možno by ste nezvládli maturitnú otázku a ani novinku roka 2024 05 - Modified: 2024-03-12 12:09:43 - Feat.: - Title: Toto sú témy tohtoročného maturitného slohu. Vybral by si si charakteristiku, rozprávanie, úvahu alebo prejav?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 06:02