StoryEditor

Ľudia uprednostňujú eseročky. Ich zakladanie výrazne prevláda

01.10.2014, 14:00
Autor:
tasr, stltasr, stl
Nestabilné obdobie pre podnikateľov spôsobuje zvýšený počet zakladania, ako aj likvidovania firiem. Ľudia zvažujú výšku ručenia za straty.

Medzi novozaloženými podnikmi prevládajú eseročky. Podľa údajov Štatistického úradu SR v druhom štvrťroku tvorili až 80,6 percenta založených firiem.
Pod nárast počtu nových spoločností, ale aj pod narastajúci počet zanikajúcich, sa podpísalo nestabilné obdobie, domnieva sa viceprezident Zväzu strojárskeho priemyslu Juraj Borgula.



Kríza podnikania trvá

„Stále prebiehajúca kríza spôsobuje, že počet firiem všeobecne výraznejšie klesá, na druhej strane sa podnikatelia snažia obnoviť nejakú podnikateľskú činnosť pomocou ďalšej firmy, avšak už v menšom rozsahu. Pokiaľ ide o formu, živnostník, ako aj akcionár v akciovej spoločnosti ručia celým svojím majetkom, v spoločnostiach s ručením obmedzeným sa ručí len výškou nesplateného imania," povedal Borgula.
To je podľa neho pre podnikateľa menej bolestné. „Oplatí sa to aj z hľadiska nákladov, ktoré sú spojené so založením spoločnosti s ručením obmedzeným. Navyše, od budúceho roka sa budú môcť zakladať aj eurové eseročky, čo sa tiež oplatí," myslí si.
Tieto firmy však budú mať množstvo obmedzení, takže ich výhodnosť je len relatívna.  

Založenie eseročky je jednoduché

Založenie spoločnosti s ručením obmedzeným nie je náročné ani podľa prezidenta Notárskej komory SR Karola Kovácsa. „Nie je náročné ani finančne, ani časovo, a ani právne. Podnikateľom v poslednej dobe pribudla povinnosť predkladať potvrdenie o tom, že nemajú daňové a colné nedoplatky," pripomenul a podotkol, že daňové úrady tieto potvrdenia vydávajú na počkanie.

Ako teda firmu založiť

„Pri založení sa spisuje zakladateľská listina alebo spoločenská zmluva. Živnostenský úrad na založenú spoločnosť potom vydá osvedčenie o živnostenskom oprávnení a podá sa návrh na zápis do obchodného registra," povedal Kovács. Dodal tiež, že všetky úkony s výnimkou potvrdenia od daňového úradu, môže za podnikateľov urobiť ktorýkoľvek notár. „Úkony zabezpečí v cene súdneho poplatku, ku ktorému pripočíta aj DPH, keďže notári sú platiteľmi DPH," doplnil.
Spoločnosť môže založiť aj jeden spoločník, najviac to však môže byť 50 spoločníkov. Spoločník zodpovedá za záväzky spoločnosti do výšky svojho nesplateného vkladu. 

Kto dlhuje 170 eur, firmu založiť nemôže

„Spoločnosť s ručením obmedzeným musí vytvárať základné imanie vo výške najmenej 5 000 eur, pričom minimálny vklad jedného spoločníka je 750 eur," povedala vedúca oddelenia komunikácie Slovak Business Agency Dominika Bizíková.
Vklad môže byť peňažný aj nepeňažný, napríklad pozemky, technológie, výrobné zariadenia a podobne. V prípade, ak zakladá spoločnosť jeden spoločník, musí splatiť celé jej základné imanie pred jej zápisom do Obchodného registra. Bizíková pripomenula, že spoločnosť s ručením obmedzeným nemôže založiť osoba, ktorá má daňový nedoplatok v úhrne vo vyššej hodnote ako je 170 eur.

tur/tasr

01 - Modified: 2006-10-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nezaplatením zmluvu už nezrušíte
01 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina 02 - Modified: 2024-04-01 08:33:25 - Feat.: - Title: Firmy majú problém udržať krok s aktualizáciami softvéru VPN, upozorňuje Eset 03 - Modified: 2024-03-22 17:00:00 - Feat.: - Title: Konkurzy stúpli na Slovensku na historické maximum. Najväčší úpadca v pyramídovej schéme utopil 50 miliónov 04 - Modified: 2024-03-15 13:33:00 - Feat.: - Title: Krok Bruselu do slovenských daní je cez čiaru, varuje biznis a žiada zmenu sporného návrhu 05 - Modified: 2024-03-10 12:12:25 - Feat.: - Title: Na Slovensku hrozí firmám zvýšené riziko konkurzov. Minulý rok zasiahnuté podniky zamestnávali 1600 ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 06:37