StoryEditor

Už prvá faktúra môže 1-eurové firmy položiť

08.09.2014, 00:01
Autor:
turtur
Na založenie eseročky od nového roku už nebude treba 5 000 eur, postačí jedno. Ale zároveň hrozí, že aj nízky nezaplatený účet pošle firmu do krízy.

Založiť si eseročku za jediné euro bude lákavé. Ale pozor. Nová legislatíva, ktorá to od budúceho roku umožní, im však stanovila prísne pravidlá. Napríklad až také, že jediná faktúra ich môže „poslať“ do krízy.   

Do novely Obchodného zákonníka, ktorá umožňuje jednoerové firmy zakladať, sa však zároveň dostala pasáž o špeciálnom režime „spoločnosť v kríze,“ a čo musia štatutári urobiť v prípade úpadku, aby sa mu vyhli alebo ho prekonali, ak sa do neho už dostali. Štát, ktorý chce jednoeurovými firmami uľahčiť málo solventným ľuďom ich založenie, však paradoxne tieto spoločnosti vháňa svojimi pravidlami do krízy hneď ako vzniknú.  

Pozor na záväzky a imanie

Podľa novej legislatívy sa totiž jednoeurové eseročky dostanú do krízy vtedy, ak pomer ich imania voči záväzkom bude menší ako 4 ku 100. V takom prípade musí štatutár firmy „urobiť všetko“, aby úpadok zvládol, alebo ak ešte len hrozí, aby mu predišiel. Zákonník mu v takom prípade prikazuje „bez zbytočného odkladu“ zvolať valné zhromaždenie spoločnosti, vypracovať návrh opatrení na prekonanie krízy a predložiť ho na rokovanie tohto orgánu, hovorí novela zákonníka.  
„Ak to bude takto fungovať, podnikateľov takáto firma zbytočne zaťaží a odradí od podnikania,“ reagoval na pravidlá jednoeurových eseročiek prezident Slovenského živnostenského zväzu Stanislav Čižmárik. Zníženie imania na jedno euro uľahčí síce firmu založiť, ale pravidlá, ktoré hovoria kedy sa dostane do krízy, sú podľa neho „poriadne pritiahnuté za vlasy“.  
„Podnikateľ s firmou v kríze však bude musieť zvolávať valné zhromaždenie aj častejšie, nie iba raz za rok. Možno aj každý mesiac, a zároveň pripravovať účtovné závierky a opatrenia na prekonanie krízy,“ upozorňuje právnik Ján Marônek, majiteľ spoločnosti M2 Business.

Túto povinnosť nebudú mať podľa neho len nové jednoeurové firmy, ale od nového roku aj súčasné, ak pomer ich vlastného imania a záväzkov bude menší ako 4 ku 100, v nasledujúcom roku 6 ku 100 a v roku 2017 ak sa dostanú pod hodnotu 8 ku 100. Marônek preto odporúča, aby sa aj jednoeurové spoločnosti snažili mať čo najvyššie základné imanie, čím by sa vyhli úpadku.     

Do krízy „spadnú“ po prvej faktúre

„Do krízy sa hneď po svojom vzniku automaticky dostanú všetky jednoeurové eseročky,“ upozorňuje ďalej Marônek. Lebo ak niekto podniká so spoločnosťou, ktorá má imanie jedno euro, a príde mu hoci len 30-eurová faktúra za mobil, alebo na zaplatenie nájomného, dostane sa do úpadku. Lebo ani drobné záväzky, ako je účet za telefón, nie sú kryté kapitálom. 

Pripúšťa to aj ministerstvo spravodlivosti, ktoré pripravilo novelu zákonníka. „Preto je na každom podnikateľovi, aby vybavil firmu takým rozsahom kapitálu, ktorý bude zodpovedať typu a veľkosti podnikania,“ upozornila hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová. Jednoeurové eseročky sú podľa nej vhodné najmä ako startupové firmy, ale nie sú určené pre veľké, personálne prepojené spoločnosti s množstvom záväzkov.   
Rezort predpokladá, že eseročky „za jedno euro“ budú postupne svoj kapitál zvyšovať. Nie však pomocou veriteľov, ale vlastnými silami. 
„Aj od roku 2015 sa preto stále oplatí založiť si eseročku s vyšším imaním, ako je jedno euro. Tak sa dá vyhnúť kríze,“ odporúča Peter Pašek zo spoločnosti Accace. Tým sa však stratí zmysel zakladania jednoerových spoločností.  


             Čo nájdete v pondelkovej prílohe Hospodárskych novín Podnikanie  

Štát umožní zakladanie 1-eurových eseročiek

Aké zmeny vo fungovaní čakajú obchodné spoločnosti

Kedy sa dostanú 1-eurové eseročky do krízy

Ako sa môže v „lacných“ firmách vyplatiť zisk         

Špecializovanú prílohu nájdete v dnešných tlačených HN, aktuálne v deň vyjdenia (t. j. v pondelok 8. septembra 2014).

Alebo si môžete jednoducho objednať pdf vydania (aktuálne v deň vyjdenia) cez SMS na váš mail  TU.

Staršie pdf vydania nájdete TU.

Viac o téme si môžete prečítať  TU.

01 - Modified: 2006-10-09 15:09:00 - Feat.: 0 - Title: PSS poskytla za deväť mesiacov na bytové účely 10,961 mld. Sk
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-06 11:00:00 - Feat.: - Title: Len 57 spoločností vyprodukovalo 80 percent globálneho oxidu uhličitého. Situácia je ešte horšia, ako sme si mysleli 03 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina 04 - Modified: 2024-04-01 08:33:25 - Feat.: - Title: Firmy majú problém udržať krok s aktualizáciami softvéru VPN, upozorňuje Eset 05 - Modified: 2024-03-22 17:00:00 - Feat.: - Title: Konkurzy stúpli na Slovensku na historické maximum. Najväčší úpadca v pyramídovej schéme utopil 50 miliónov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 14:31