StoryEditor

Dom za desaťtisíc eur? Pozrite sa, ako na to

04.02.2015, 09:39
Autor:
macmac
Svojpomocná práca, dobrý výber materiálu a ujasnenie si dôvodov a priorít. Aj toto sú kľúče ku kvalitnému domu, za ktorého stavbu nedáte „majland“.

Poznáte to. Sumu na byt by ste možno aj dali dokopy, ale kto by nebýval radšej v dome? Najmä veľa rodín uvažuje takto - radšej dať stotisíc za dom, ako za byt, i keď bude treba dochádzať. A dá sa urobiť i lacnejšie, ako sa môže na prvý pohľad zdať. „Vždy je to otázka požiadavky komfortu a predstáv o živote v dome,“ hovorí pre HNonline architekt Juraj Tesák.

V meste či pod lesom?

Jednou z možností napríklad na život v prírode je „unimobunka“. „Keď je človek mladý, tak nepotrebuje veľa miesta. Časom a vekom sa ľudia začnú obklopovať veľmi "dôležitými a potrebnými" vecami a začne im chýbať priestor,“ vysvetľuje Tesák. Je teda rozdiel, či si dom stavia mladý pár, ktorý veľa cestuje, alebo viacčlenná rodina, ktorá toho miesta už predsa len potrebuje viac.
Takisto je dôležité, kde sa vybraný pozemok nachádza. Je veľký rozdiel mať ho v meste alebo niekde pod lesom. Všetky tieto faktory totiž ovplyvňujú veľkosť budúceho domu aj jeho komfort. „Otázka by mala byť položená takto: prečo chcem stavať lacný dom? Ak chcem mať slobodu, tak k životu potrebujem naozaj len tú strechu nad hlavou, piecku, kopanú studňu a suchý záchod,“ hovorí Tesák. Ak však pri stavbe domu chceme naozaj ušetriť, kľúčom je svojpomocná práca.

Ak sú hlavnou otázkou peniaze

Ak je nízkonákladový dom otázkou šetrenia peňazí, je nevyhnutné investovať do stavby kopec času. „Ak chcete postaviť nízkonákladový dom do desaťtisíc eur v štandarde 21. storočia, bude mať asi štyridsať metrov štvorcových, bude obsahovať veľa multifunkčných riešení, bude flexibilný, viacúčelový a približne rok bude trvať výstavba,“ odhaduje Tesák. Do tohoto času spadá aj zháňanie a vozenie materiálu.

Čo budete potrebovať

Ak sa pustíte do svojpomocnej výstavby domu, určite budete potrebovať auto s ťažným zariadením, náradie a zopár brigádnikov. Tiež elektrinu, vodu a prístrešok na materiál a prácu. „Ked sa stavia nízkonákladovo, tak musíte materiál kúpiť naraz a niekedy kúpite niečo, čo nepotrebujete hneď, ale bolo to v dobrej cene, prípadne to bolo súčasťou jednej objednávky," vysvetľuje architekt.

Šetrite len tam, kde je to rozumné

Často sa stáva, že pri stavbe ľudia šetria na nesprávnych miestach. „Aj na nízkonákladový dom sa dá urobiť kvalitný a pekný projekt, ktorý dokáže eliminovať neskoršie prekvapenia a prípadné nečakané výdavky,“ vysvetľuje Tesák a dodáva, že sa rozhodne neoplatí šetriť na inštaláciách, elektrine, vode, kúrení a na stavebných materiáloch. „Časom sa totiž môže veľmi ukázať rozdiel v pojme lacno. Stará známa veta je, že nie sme takí bohatí, aby sme kupovali lacné veci, a stále to platí,“ uzatvára Tesák. Lacno v týchto prípadoch totiž časom môže prísť dosť draho a to sa rozhodne neoplatí.

01 - Modified: 2007-03-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nováky potrebujú záchranku
01 - Modified: 2024-04-08 09:19:00 - Feat.: - Title: Stráž si svoje výdavky. Ako si chrániť a nastaviť svoje rodinné financie. Ideálne miery rozpočtu 02 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 03 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť 04 - Modified: 2024-04-05 07:00:00 - Feat.: - Title: Prečo sme schopní stráviť nekonečné hodiny v obchodných centrách? Môže za to nenápadný trik, ktorý si si určite nevšimol 05 - Modified: 2024-04-07 05:26:40 - Feat.: - Title: Pamätáte si ako vyzerala dvestokorunáčka či tisícka? Priraďte správne hodnoty k fotkám bankoviek pôvodných slovenských korún
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
13. apríl 2024 20:32