StoryEditor

Zariaďujete kuchyňu? Tu sú top nápady, ako na to

03.01.2014, 16:00
Pozrite si desať najlepších a najužitočnejších kuchýň očami architektov.

Veľa priestoru, no malá pracovná doska, rôzne funkčné nedokonalosti či priestor, ktorý nemáme ako využiť. Ako teda vyťažiť z kuchyne maximum? Odborníci vám poradia, čo robiť a nerobiť na reálnych kuchyniach.
 

1. Kuchyňa má nápadité riešenie zavesenej kovovej policovej konštrukcie, do ktorej je vstavaný digestor a sklenená stena. Výsledkom je vzdušný priestor, ktorý je síce delený na funkčné zóny, ale opticky zostáva jednotný. Výhodou sú tiež nízke finančné náklady a využitie sériovo vyrábaných skriniek. Kuchyňa vyzerá vďaka kvalitnej pracovnej doske a "obyčajnému" digestoru luxusne.

2. Kuchyňa má výbornú pracovnú plochu, dobre vyriešené úložné priestory a správne umiestnené osvetlenia aj zásuvky. Dobrým a vtipným nápadom je pokrytie priestoru medzi doskou a skrinkami vinylovou tapetou s motívom trávy. Poskytuje variabilitu, možno ju ľahko vymeniť za iný motív. Spĺňa tri kuchynské E: ergonomická, efektná a zároveň estetická.

3. Táto kuchyňa rieši úložné aj pracovné priestory. Barový pult pôsobí nenásilne, príjemne opticky oddeľuje kuchynskú časť od obývacej. Vhodné zvolenie materiálov na čelné plochy dvierok prepája kuchyňu s obývacou časťou.

4. "Oceňujem využitie lišty s mobilnými zásuvkami, pretože práve zdroj prúdu je u mnohých kuchýň absolútnou slabinou. Rovnako dobrým nápadom je využitie tabuľovej farby. Každý zábudlivec tak veľký odkazovač iste ocení," hodnotí Petr Tschakert.

5. „Nie je to kuchyňa, ktorú by som sám chcel, ale ak sa v nej majiteľka cíti dobre, je všetko v poriadku. Pokiaľ ide o funkčné nápady, ktoré majú byť ďalším čitateľom inšpiráciou, potom kohútik na vodu nad varným centrom si zaslúži potlesk, "hovorí Petr Tschakert.

6. Kuchyňa, ktorá ukazuje, že menej je viac. Na malom priestore je dostatok pracovnej plochy, aj v stiesnenom priestore pôsobí kuchyňa ľahko. Jedálenský stôl za pár eur je návodom, ako sa dá zariadiť aj z mála peňazí.

7. Kuchyni je venovaný výborný priestor, veľmi dobré sú úložné priestory, vrátane raňajkového kútika "za roletou" a najmä premyslený a zároveň skrytý priechod do špajze.

8. "Je veľká škoda, že kuchyňa degustátora bola vyfotografovaná s prehliadkou vypitých fliaš, pretože zbytočne odvádzajú pozornosť od vtipného nápadu. Kuchyňa získala módny „vintage“ výzor a po dotiahnutí niekoľkých detailov by sa jej povrch ľahko mohol stať inšpiráciou pre sériovú výrobu," konštatuje Petr Tschakert.

9. Táto kuchyňa má niekoľko šikovných nápadov, najmä využitie soklov pri výrobe osvetlenia, nápad s umiestnením papierových utierok či rozmiestnenie jednotlivých pracovných zón. Premyslené použitie rôznych doplnkov dodalo kuchyni až luxusný charakter.

10. Rekonštrukcia kuchyne, ktorá síce nie je podľa posledných trendov, ale využíva hlboký priestor na ukladanie panvíc a aj umiestnenie korenín do blízkosti varného centra je vtipné i praktické.

Toto sú najčastejšie chyby, ktoré robíme, keď zariaďujeme kuchyňu

Očami Petra Tschakerta, riaditeľ českého Inštitútu bytového dizajnu.

Šetríme na pracovnej doske
Najlepšia je z prírodného alebo umelého kameňa, pričom skrinky môžu byť lacnejšie. Kuchyňa tak vydrží dlhšie a zároveň vyzerá luxusne.

Milujeme hlučné spotrebiče
Umývačka ani digestor by nemali narúšať obytný priestor.

Varnú dosku a umývací priestor umiestňujeme do rohu alebo vedľa vysokej skrine
Oboje potrebujú dostatočný priestor zo strán.

Nemyslíme na dostatočné osvetlenie kuchyne
Najväčšou chybou je mať v kuchyni jedno svietidlo a málo zástrčiek.

Zle rozmiestňujeme
Správna kuchyňa by mala mať najmä vhodné usporiadanie. Po vybratí potravín z chladničky by mal nasledovať drez, kde sa potraviny umyjú, potom sa spracujú a následne sa pokračuje k varnému centru na tepelné spracovanie.

Zdroj: Idnes.cz

01 - Modified: 2005-11-18 14:09:15 - Feat.: 0 - Title: Manchester přišel o kapitána Roye Keana
01 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 02 - Modified: 2024-04-09 13:20:31 - Feat.: - Title: Čas na kúpu nehnuteľnosti? 03 - Modified: 2024-03-14 14:29:56 - Feat.: - Title: Pokles sa bude biť s rastom. Realitný trh tento rok očakáva premenlivý vývoj cien bytov, tvrdí analytik 04 - Modified: 2024-03-12 08:30:44 - Feat.: - Title: Realitná kríza v Nemecku stiahla spoločnosť TAG Immobilien do straty 05 - Modified: 2024-02-29 22:52:10 - Feat.: - Title: Očakávaný predaj domov v USA sa v januári prekvapujúco znížil
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 00:17