StoryEditor

Jahnátek zákon nezmení, pôdu tak ľahko nepredáte

08.10.2014, 00:02
Máte pôdu, ktorú by ste chceli predať? Bez elektronického občianskeho preukazu a systému Windows sa vám to nepodarí.

Ak ste nestihli svoju pôdu predať v prvej polovici roka, v tej druhej je jej predaj o niečo viac komplikovanejší. Okrem niekoľkých sporných miest v zákone pribudla obchodníkom s pôdou povinnosť vlastniť elektronický občiansky preukaz a tiež operačný systém Windows. Bez týchto vecí je preto biznis s poľnohospodárskym pozemkom komplikovanejší, než pred pár mesiacmi. 

„Podmienka vlastniť alebo využiť elektronický preukaz pri obchode s pôdou môže zásadne skomplikovať predaj poľnohospodárskej pôdy,“ tvrdí Martin Husovec, právnik z neziskovej organizácie European Information Society Institute. Ako hovorí ďalej, vďaka tejto podmienke je možné, že určité transakcie s pôdou budú čiastočne „zablokované“ štátom proti vôli majiteľov. „Veríme, že si ministerstvo uvedomí svoju chybu a napraví súčasný stav," dodáva Husovec. Rezort pôdohospodárstva s tým nemieni nič robiť.

Ako pre HN potvrdil hovorca rezortu Peter Hajnala, zmenu zákona zatiaľ nezvažujú. „Spôsobilo by to veľké riziko zneužívania registra rôznymi nie vážne myslenými vstupmi a následne zahltenia celého registra,“ argumentuje. Advokátka a partnerka spoločnosti Squire Patton Boggs Tatiana Prokopová tvrdí, že čipový preukaz obmedzuje obchody s nehnuteľnosťami. „Bežný človek s poľnohospodárskym pozemkom má obmedzené možnosti,“ hovorí. A tak jediné, čo môžete urobiť, ak elektronický občiansky preukaz nemáte, no chcete pôdu predať alebo len reagovať na zverejnenú ponuku, je nájsť si niekoho, kto čipový preukaz má. Tento spôsob však rúca všetku snahu rezortu pôdohospodárstva o akúkoľvek transparentnosť.


Čo dnes nájdete v dvojstranovej prílohe Poradca

  • zmeny, ktoré obmedzujú predaj či kúpu pozemkov
  • ako postupovať pri prevode pôdy
  • kto po novom môže a kto nemôže pozemok získať
  • návod, ako si vybaviť elektronický občiansky preukaz

Špecializovanú prílohu nájdete v dnešných tlačených HN.
Alebo si môžete jednoducho objednať pdf vydanie (aktuálne v deň vyjdenia, t. j. v stredu 8. októbra 2014) cez SMS na váš mail TU.

Staršie čísla HN v pdf formáte na stiahnutie nájdete tu.

01 - Modified: 2006-11-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rozloženie síl v Kongrese
01 - Modified: 2024-04-12 14:39:44 - Feat.: - Title: „Aprílovky“ namiesto „májoviek“. Počasie je popredu aj o 50 dní, prvým testom prejdú čerešne 02 - Modified: 2024-03-22 12:57:52 - Feat.: - Title: Izrael oznámil rozsiahle zabratie pôdy na Západnom brehu Jordánu. Osady sú zdrojom napätia 03 - Modified: 2024-03-11 14:54:46 - Feat.: - Title: Spor o poľnohospodárske produkty. Naše výrobky nie sú pre poľský trh hrozbou, tvrdí ukrajinský vicepremiér 04 - Modified: 2024-03-08 12:53:55 - Feat.: - Title: Kto bude na Slovensku ťahať ekonomiku? Celé odvetvia nemajú na výber a dvíhajú platy 05 - Modified: 2024-02-24 21:55:25 - Feat.: - Title: Pomsta farmárov? V Poľsku napadli vagóny prevažujúce poľnohospodársku produkciu z Ukrajiny
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
14. apríl 2024 00:43