StoryEditor

Cigarety: stop príchutiam a lákavým škatuľkám. O dva roky

19.04.2014, 15:00
Štáty Európskej únie odsúhlasili tabakovú smernicu, ktorá valcuje cigaretový biznis. Skončia sa príchute a škatuľky budú "ozdobené" fotkami nádorov.

Revolúcia vo výrobe cigariet. Aj tak možno nazvať tabakovú smernicu, s ktorou sa v posledných týždňoch vytasil Brusel. Podľa nej by mali škatuľky od roku 2016 vyzerať odpudivo a hrôzostrašne. Po schválení členskými štátmi už takémuto vývoju nestojí v ceste vôbec nič.


Cieľom politikov je odradiť najmä deti a mladistvých od fajčenia, ktoré ročne zabíja státisíce ľudí na následky ťažkých chorôb. Snímky nádorov niektorých z obetí budú musieť čoskoro pokrývať väčšinu plochy škatuľky (65 percent) v jej hornej časti.
Argument výrobcov cigariet

Výrobcovia cigariet, naopak, tvrdia, že zámer minie svoj cieľ, poškodí ich a podporí sa tým nelegálny obchod. Podľa Mladej fronty Dnes sa ich zdôvodnenia opierajú o jeden základný argument – neexistuje údajne žiaden vierohodný dôkaz o tom, že by väčšie fotografické výstrahy počet fajčiarov znížili. Naopak, nadmerné zdravotnícke varovania vraj uľahčia prácu falšovateľom tabakových výrobkov a povedú k nárastu nelegálneho obchodu.

Výrobcovia cigariet sa sami podieľali na diskusiách pri tvorbe bruselskej smernice, tvrdia však, že ich aj tak nikto nepočúval. Na druhej strane je pravda, že prvotný návrh Európskej komisie bolo pôvodne omnoho prísnejší, než je dnešný stav. Napríklad súčasný kompromisný návrh zatiaľ nezrušil štíhle "slim" cigarety. Aj odstrašujúce fotky nádorov sú o desatinu menšie, než pôvodne navrhovala komisia. Odklad dostalo aj rušenie mentolových cigariet.


V máji má smernica vyjsť v ústrednom vestníku EÚ a o 20 dní začne platiť. Onedlho sa má objaviť aj vykonávacia vyhláška. A napokon – do dvoch rokov musí všetky tieto nariadenia každý štát zakomponovať do vlastných zákonov.
Otázniky nad aplikáciou
Pri mnohých schválených postupoch však zatiaľ nie je jasné, ako ich zaviesť do praxe. Každá z 30 miliárd škatuliek, ktoré sa v únii ročne predajú, by mala mať napríklad "pečať" pamäti celej obchodnej cesty od výrobcu cez veľkoobchod až po koncovú trafiku. Sledovanie polohy a pohybu má zabrániť nelegálnemu obchodu. Takže každý colník, či už náš, alebo napríklad francúzsky, by mal s pomocou skenera zo škatuľky vyčítať, kde ju vyrobili, akú má za sebou cestu a kde sa zaplatila daň. Tieto dáta majú byť v centrálnom registri štyri roky.
Zatiaľ sa nevie ani to, ako sa budú lepiť kolky. Tie sa musia pri otvorení balenia roztrhať, no nesmú zase prekryť varovné fotky na bokoch škatuľky.
Kvôli tomuto všetkému sa zatiaľ bitka medzi lobistami a exekutívou ani zďaleka neskončila. Naopak, rozbieha sa v ešte vyššom tempe.

10 krokov, ktoré majú pritvrdiť boj s fajčením od roku 2016:

1. Ak ste mali radi cigarety alebo tabak s príchuťou, o dva roky sa s nimi rozlúčite. Výnimkou zo zákazu budú mentolky, ktoré sa stopnú až v roku 2020 (po štvorročnej prechodnej dobe), keďže mentolky majú v príchutiach najväčší podiel.

2. Na škatuľkách budú musieť pokrývať väčšinu obalovej plochy obrázky nádorov a iných odpudivých zobrazení chorôb.

3. Príchute budú povolené aj naďalej už iba pri elektronických cigaretách a vo vodnom tabaku.

4. Tvar škatuľky bude musieť byť rovnaký – hranatý.

5. Zakážu sa balenia, ktoré by pripomínali obal žuvačiek, či obal na rúž.

6. Najmenšie množstvo cigariet v jednom balení bude 20 kusov.

7. Výrobcovia budú musieť pravidelne predkladať kontrolórom zloženie cigariet aj tabaku.

8. Pred uvedením novinky na trh ju budú musieť producenti nahlásiť.

9. Každý štát únie bude môcť podľa seba povoliť alebo zakázať predaj cigariet cez internet.

10. Elektronické cigarety budú pod pravidelnou kontrolou.

Zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2006-04-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vláda vo Vysokých Tatrách zlyhala
01 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 02 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 03 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 04 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 05 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 22:22