StoryEditor

Školenia na konci roka majú firmy rady. Pre „vylepšenie“ dane

02.11.2014, 23:00
Poslať ľudí na školenie je najvhodnejšie práve v posledných mesiacoch roka, keď sa vie, aký bude výsledok firmy. "Poslúži to" aj v daňových výdavkoch.

Pravidlo, že firmy ku koncu roka míňajú viac, sa každý rok opakuje. Tvrdí to Jaroslav Orgoň, šéf softvérovej firmy Abiset, ktorá má predaj hardvéru v poslednom kvartáli vždy silnejší než v ostatnom období roka. Potvrdzuje to známy fakt, že mnohé firmy v novembri či decembri ešte hľadajú možnosti, ako si nákupmi „vylepšiť“ daň.

Dlhodobý plán

V rodinnej firme Víno Nichta, naopak, nezvyknú nakupovať ku koncu roka, lebo ich cieľom je mať výdavky naplánované dlhodobo dopredu. „Netvrdím však, že menšie veci by sa nemohli nakúpiť aj v decembri, ale rovnako i v januári,“ konštatuje majiteľ firmy vinár Branislav Nichta. Na tom to podľa neho nestojí, že teraz by mali robiť nákupy len preto, aby si znížili základ dane. „Za 20 rokov v histórii firmy sa nestalo, že by sa nás daniari pýtali, prečo sa auto kúpilo 14. decembra, a prečo nie napríklad 3. januára,“ dodáva.

Kúpa v správnom období

Trocha inak to vidí finančný riaditeľ softvérovej spoločnosti Axasoft Andrej Révay. Tvrdí, že ak im to cash flow vo firme dovolí, snažia sa mať v decembri výdavky, ktoré optimalizujú hospodársky výsledok firmy. Keďže to umožňuje aj zákon, najčastejšie sú to práve výdavky na školenia a odborné firemné stretnutia, ale aj na iné. Ak sa niečo takto prefinancuje v decembri, je možnosť uplatniť si potom časť nákladov ako daňový výdavok – namiesto toho, aby sa na to vynaložili peniaze až v januári. „Ak to kúpime o pár dní skôr, optimalizujeme tým výdavky budúceho roka. Ak cash flow na kúpu v decembri nemáme, prenesieme nákup napríklad na jar,“ vysvetľuje podnikový ekonóm. Podľa neho je dôležité uvedomiť si, že ak si plánujem do firmy niečo obstarať, prirodzene zvažujem a plánujem spôsoby, kedy a ako to urobiť. „Hľadám najvýhodnejší spôsob, aby som dosiahol čo najlepší výsledok tým, že kúpu umiestnim do správneho obdobia,“ dodáva Révay.


 

Čo nájdete v pondelkovej prílohe Hospodárskych novín Podnikanie

 

- čo by mal urobiť v tomto období podnikateľ v rámci prípravy na daňové priznanie za rok 2014

- ktoré možnosti na daňovú optimalizáciu dáva zákon

- v akých situáciách sa môžu vyskytnúť daňové výdavky, ktoré sú na hrane zákona

- názory expertov na uplatnenie niektorých výdavkov

 

Špecializovanú prílohu nájdete v dnešných tlačených HN.
Alebo si môžete jednoducho objednať pdf vydanie (aktuálne v deň vyjdenia, teda v pondelok 3. novembra 2014) cez SMS na váš mail TU.

Staršie čísla HN v pdf formáte na stiahnutie nájdete TU.

 

01 - Modified: 2006-12-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pat v STV. Črtajú sa dohody
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 04 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 05 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 02:44