StoryEditor

Zháňate prácu? Najviac šancí majú IT a účtovníci. Najmä na východe

09.01.2015, 16:30
Autor:
red, runred, run
Spracúvanie platieb a dát patrí medzi žiadané účtovnícke špecializácie. Podľa prognóz expertov bude o ne v tomto roku rastúci dopyt.

Starostlivosť o zákazníkov a najrôznejšie pozície v rámci účtovníctva alebo ľudských zdrojov spoločností. To sú profesné zaradenia, o ktoré bude medzi firmami v tomto roku asi najväčší nárast záujmu. Veľký dopyt v účtovníckej oblasti nastane aj po seniorských pozíciách, ako Order to cash Manager či tím líder. Od takýchto ľudí sa očakáva zodpovednosť za spracúvanie došlých platieb, za sledovanie platieb firemných klientov, ďalej zodpovednosť za sledovanie dôveryhodnosti zákazníkov či vymáhanie pohľadávok.  

K uvedeným zisteniam prišla personálna agentúra Grafton Recruitment, ktorá pripravila prognózy o zmenách slovenského pracovného trhu na tento rok. Pri vyhodnocovaní sa jej personalisti pozreli okrem iného aj na to, ktoré odvetvia majú budúcnosť, a ktoré, naopak, menej.

Podľa poznatkov expertov Grafton Recruitment bude ďalšou z dopytovaných pozícií v účtovníckej oblasti aj Migration Manager. Takýto manažér býva v rámci firmy zodpovedný za prevod a presun špecifických aktivít medzi krajinami, za migráciu dát , prípadne nesie zodpovednosť za celý projekt transformácie. Záujem bude aj o pozíciu Pricing Mananger, na ktorej príslušný človek definuje a rozvíja biznis modely predaja produktov, up-selling produktov a riadi aj cenovú politiku firmy.

Dopyt po asi tisícke ľudí   

Čo sa ďalej očakáva na pracovnom trhu v roku 2015? Mierne sa má zintenzívniť strojárska produkcia zameraná na automobilovú výrobu, pričom v tejto sfére to budú najmä špecializovaní výrobcovia plastov. Celkovo bude rásť odvetvie výroby automobilov a elektrovýroby.
„Nielen v Bratislave, ale aj v Košiciach silnie IT sektor. Už dnes je veľký dopyt po skúsených IT špecialistoch. V roku 2015 sa očakáva dopyt zamestnávateľov po zhruba tisícke pozícií v tejto oblasti,“ uviedol Miroslav Garaj, Country Manager z Grafton Recruitment Slovakia.
Personalisti tejto spoločnosti pôsobiaci na východnom Slovensku nepredpokladajú negatívne zmeny, ktorých predzvesťou by bol krach firiem či presúvanie výroby do iných krajín a regiónov. Avšak isté turbulencie na pracovnom trhu sa očakávajú v súvislosti s  firmami orientovanými na ruský a ukrajinský trh.

Uplatnenie hlavne s jazykmi

Po kvalifikovaných uchádzačoch bude vždy dopyt, sú však pozície, pre ktoré bude v tomto roku na pracovnom trhu o niečo menej príležitosti.  Sem môžu patriť napríklad pozície špecialistov výroby v potravinárskom priemysle, marketingových špecialistov, z oblasti informačných technológií to môžu byť  špecialisti networkingu, administrátori alebo projektoví manažéri.

Stále však platí, že náročnejšie uplatnenie na trhu práce budú mať tí, ktorí neovládajú cudzie jazyky. Na niektorých pozíciách nestačí už len aktívna znalosť iba jedného cudzieho jazyka – spravidla anglického, keďže je predpoklad, že na pracovnom trhu sa napríklad v oblasti čiastkového účtovníctva objavia opätovne aj dopyty po škandinávskych jazykoch. Na východnom Slovensku budú napríklad na miernom ústupe jednoduché administratívne činnosti bez znalosti cudzieho jazyka, pozície v oblasti ľudských zdrojov, marketingu a styku s verejnosťou.

Top žiadané pozície v roku 2015

  • Strojársky priemysel – špecialisti inžinieringu rovnako ako odborníci v oblasti procesnej kvality, procesní inžinieri a konštruktéri. Všeobecne budú žiadané pozície ako elektroúdržbár, elektrotechnik, nastavovač, zoraďovač strojov, naďalej bude pozvoľne rásť dopyt po zručných, výrobných pracovníkoch
  • Informačné technológie – iOS a Androis developeri, ako aj Java a .NET developeri
  • Ekonomika a účtovníctvo – procesné pozície v oblasti čiastkového účtovníctva, skúsenosti s projektmi a transfermi už komplikovanejších funkcií, administratívne pozície s aktívnym využitím nemeckého jazyka, pozície v oblasti zákazníckeho servisu s jazykovou kombináciou AJ + iný svetový jazyk (najmä RJ, NJ, FJ, ŠJ). Vzostup v tomto sektore je najmä na východnom Slovensku a to v oblasti zákazníckeho servisu, call centier a podobne
  • Obchod  – technicko-obchodní špecialisti
01 - Modified: 2007-02-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Stredoeurópske akciové trhy
01 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 02 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 03 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 04 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 05 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto!
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 18:57