StoryEditor

Radšej zaplaťte drahšieho účtovníka, než naprávať chyby po lacnom neodborníkovi

05.11.2014, 16:00
Šetriť na účtovníkovi? Neoplatí sa, tvrdia experti. V prípade chýb a sankcií môže vyjsť nakoniec lacný účtovník oveľa viac, než drahý odborník.

Čo všetko môže zachrániť dobrý účtovník vo firme? Určite veľa, zhodujú sa odborníci. A hoci do daňového priznania príjmov má ešte väčšina podnikateľov ďaleko, koniec roka je presne na to, aby sa skontaktovali s účtovníkmi, ak to neurobili už doteraz. Mali by sa napríklad dozvedieť, aký bude ich predbežný základ dane alebo aké majú v účtovníctve nedaňové výdavky, prípadne, čo umožňuje v ich prípade optimalizácia.


Väčšina podnikateľov si uvedomuje, že lepšie, než riskovať, je obracať sa na odborne zdatného účtovníka alebo daňového poradcu. Šetriť v tomto smere znamená dosť často koledovať si o zbytočnú pokutu. Napríklad, ak daňové priznanie „zabudnete“ odovzdať včas, ak nepožiadate o jeho odklad alebo stačí na to aj malá banálna chyba.

Dobrá záruka za prípadnú škodu

„Ak daňové priznanie vypracuje kvalifikovaný účtovník či daňový poradca, riziko vzniku nezrovnalostí je menšie, a tým je nižšie aj riziko uloženia pokuty alebo vyrubenia úroku z omeškania,“ argumentuje daňová poradkyňa Martina Zabáková zo spoločnosti Consultare. Ak by nasledovali aj nejaké sankcie, certifikovaní daňoví poradcovia sú na takéto prípady povinne poistení pre zodpovednosť za škodu.

„Vedia teda podnikateľovi pokuty uhradiť. Ich výška závisí od typu sankcie a zmluvných podmienok dohodnutých medzi podnikateľom a daňovým poradcom,“ hovorí Zabáková.
Na rozdiel od tejto situácie kvalifikovaný účtovník podľa nej nemusí mať zo zákona poistenie zodpovednosti za škodu. Svoje individuálne podmienky si však podnikateľ dohodne s účtovníkom pri uzatváraní zmluvného vzťahu .
Ako zdôrazňuje, ak podnikateľ zverí spracovanie účtovníctva a zostavenie daňového priznania kvalifikovanej osobe, môže mať z toho viaceré výhody.

„Napríklad sa môže naplno venovať svojmu hlavnému podnikaniu. Alebo – systém kolobehu dokladov môže mať efektívne nastavený, aby mohlo byť daňové priznanie spracované včas, kvalitne a bez stresu. Aj riziko chýb je nižšie,“ tvrdí.
Aj podľa Ľubice Stanovskej z Agentúry PRO ušetrí kvalifikovaný účtovník firme na daniach a odvodoch a možných sankciách viac, než mu zaplatí samotná firma. „Naopak, nedostatočne kvalifikovaný narobí viac škody ako osohu,“ dodáva. Pri výbere účtovníka neodporúča pozerať sa len na cenu za účtovnícke práce, pretože v prípade chýb v môže byť nakoniec lacný nekvalifikovaný účtovník podľa nej extrémne drahý.

Zodpovednosti sa nezbavíte

Dôležitá je ešte iná vec. Keď si podnikateľ dá spracovať účtovníctvo a daňové priznanie tretej osobe, nemení sa tým fakt, že pred daňovým úradom vystupuje ako zodpovedný za jeho vypracovanie. Upozorňuje na to Zabáková. Zároveň vymenúva rôzne riziká vyplývajúce zo zverenia účtovníctva neodborníkovi. Môže sa trebárs stať, že zrealizované transakcie sa z daňového hľadiska neposúdia správne alebo bude vyplnené tlačivo obsahovať formálne chyby.

Ak zveríte účtovníctvo kvalifikovanému účtovníkovi alebo daňovému poradcovi, aké sú výhody:

  • podnikateľ sa môže naplno venovať podnikaniu,
  • systém kolobehu dokladov môže byť efektívne nastavený, aby daňové priznanie mohlo byť spracované včas, kvalitne, bez stresu,
  • riziko vzniku chýb je nižšie,
  • prípadné sankcie kryje poistenie zodpovednosti za škodu.

Aké riziká hrozia, ak zveríte účtovníctvo nekompetentnej osobe:

  • daňové priznanie nemusí byť zostavené podľa aktuálnej legislatívy,
  • je tu možnosť, že transakcie, ktoré zrealizovala počas roka, nebudú správne posúdené z daňového hľadiska,
  • daňové priznanie môže obsahovať formálne chyby,
  • daňové priznanie nebude spracované včas a v dôsledku toho sa aj prípadná daň neuhradí v termíne,
  • ak sa zistí, že daň mala byť vyššia, než je v priznaní, správca dane vyrubí aj úrok z omeškania.

Zdroj: Consultare, Agentúra PRO

01 - Modified: 2006-12-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Poľsko - náš sused a hospodársky partner
01 - Modified: 2024-04-16 05:16:58 - Feat.: - Title: Bidenovci zverejnili daňové priznanie, zarobili vyše 600-tisíc dolárov 02 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko 03 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách 04 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 05 - Modified: 2024-04-10 14:13:32 - Feat.: - Title: Muža, na ktorého USA uvalili sankcie, našli mŕtveho v Libanone
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 15:25