StoryEditor

Šmejdi ma obrali o peniaze. Po prstoch im klepol zákon

30.10.2013, 17:00
Kúpili ste si tovar na nejakej predvádzacej akcii a zbytočne ste zaň vyhodili veľa peňazí?

Taký je aj príbeh nášho čitateľa Michala Príbusa z Bratislavy, ktorý sa nechal nahovoriť na kúpu drahej súpravy riadov za 2000 eur. Na predajné akcie bol pozývaný s prísľubom účasti na hodoch, získania darčekov či výletu. „Na predvádzačke v jednom z miestnych hotelov si z môjho občianskeho preukazu odpísala firma moje osobné údaje. Keď som odtiaľ odchádzal, chceli, aby podpísal vyplnenú kúpnu zmluvu na hrnce. Nakoniec som predsa len hrnce kúpil,“ sťažuje sa dôchodca. Michal má už voľnejšie ruky, šmejdom klepol po prstoch zákon, konkrétne schválená novela zákona o ochrane spotrebiteľa pri podomovom predaji.

Odstúpenie od zmluvy do 14 dní
Podľa zákona o  spotrebiteľských úveroch mal doteraz  Michal Príbus právo odstúpiť od zmluvy bez udania dôvodu do 14 kalendárnych dní. „Uplatnením tohto práva zaniká od  počiatku aj každá viazaná spotrebiteľská zmluva o kúpe tovaru alebo poskytnutí služby, a to aj v prípade, ak tovar nevykazuje žiadne známky nedostatkov," zdôrazňuje SOI. Po novom má Michal možnosť odstúpiť od zmluvy na predajnej akcii, a to do 15 od predaja tovaru.

Žiadne dodatočné prehlásenia
Ako spotrebiteľ by ste nemali  podpisovať ani žiadne dodatočné prehlásenia u podozrivých firiem. Môže sa totiž stať, že vás zástupca takejto spoločnosti požiada o podpis dodatočného prehlásenia, že ste si sami dohodli návštevu zástupcu firmy a pozvali ho k sebe domov z dôvodu dohodnutia objednávky na prezentácii. Týmto spôsobom sa však automaticky dobrovoľne vzdávate svojho práva na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu do siedmych pracovných dní v zmysle zákona 108/2000 Z. z.. Novinkou v novo schválenom zákone je, že vás budú musieť predajcovia oboznamovať na začiatku každej akcie o vašich právach. V prípade, že budete chcieť spotrebiteľ vrátiť tovar, ktorý ste si kúpili na predvádzacej akcii, budete ho môcť vrátiť až po tom, ako vám predajca vráti peniaze. Novela zákona by mala nadobudnúť účinnosť dňom vyhlásenia v Zbierke zákonov.


Aké nové právomoci by mali mať spotrebitelia

Do 15 dní od uzatvorenia zmluvy si budú môcť rozmyslieť, či ju zrušia, alebo nie.

Zároveň budú musieť predajcovia oboznamovať ľudí na začiatku každej akcie o ich právach.

Organizátor nebude môcť odmietnuť účasť na predajnej akcii nikomu, kto sa preukáže pozvánkou či pozvaním.

Počas celej akcie budú jej účastníci spolu, organizátor nemôže zákazníka oddeľovať od ostatných ľudí.

Ak je súčasťou akcie doprava na miesto jej konania, organizátor bude povinný zabezpečiť aj dopravu.

Organizátor nebude môcť dopravu odoprieť, ani keď zákazník nič nekúpil.


Ako novela ešte viac posilní kompetencie SOI

Po novom musí ten, kto chce organizovať predajnú akciu, oznámiť inšpekcii, kde sa akcia koná a kto na nej predáva tovar.

Okrem toho organizátor musí predložiť návrhy zmlúv, ktoré sa budú uzatvárať a tiež ceny, za aké bude výrobky predávať.

SOI bude môcť akciu prekontrolovať a pri nedodržaní podmienok ju zakázať.

V prípade porušení týchto pravidiel sa zavádzajú právnou normou nové sankčné limity.

Namiesto pôvodnej pokuty 3 300 eur bude po novom možné uložiť sankciu vo výške 16 500 eur.

Porušovanie nových pravidiel môže viesť až k zrušeniu živnostenského oprávnenia pre podnikateľov.

Zároveň bude môcť obchodná inšpekcia zverejňovať firmy, ktoré budú porušovať práva spotrebiteľov.

01 - Modified: 2005-08-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Galisov výber chce potvrdiť postupovú šancu
01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 03 - Modified: 2024-04-11 13:30:00 - Feat.: - Title: Zistili ste po kúpe nehnuteľnosti jej poškodenie? Na zistenie vád na byte alebo dome má vplyv viacero vecí 04 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 05 - Modified: 2024-04-07 08:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Ďalšie nádherné mestečko predáva domy za jedno euro. Záujem je však veľmi malý, toto je dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 08:17