StoryEditor

Idete k moru alebo na turistiku? Vyhnite sa nebezpečenstvu a chorobám

22.05.2015, 10:30
Autor:
HNporadňaHNporadňa
Leto a s ním blížiace sa dovolenky klopú na dvere, preto prinášame praktický cestovateľský sumár banko-poistných informácií.

Ako postupovať v prípade nečakaného zranenia? Ktoré zdravotnícke zariadenie či lekára treba v tom prípade navštíviť? Ako platiť v zahraničí? Kedy je praktickejšia debetná a kedy kreditná platobná karta? Všetky praktické informácie sme pre vás zhrnuli do malej cestovateľskej príručky.

Snímky: Flickr.com

Ako postupovať pri úraze či chorobe

Treba čo najskôr kontaktovať non-stop asistenčnú službu, ktorá je dostupná na celom svete. Rečovej bariéry sa netreba obávať, sú na nej k dispozícii slovensky a česky hovoriaci pracovníci, ktorí poradia ako postupovať, odporučia lekára či nemocnicu, prípadne zorganizujú potrebné vyšetrenie. Napríklad ČSOB má vo svojej bezplatnej mobilnej aplikácii službu Cestovný asistent, prostredníctvom ktorej je možné jedným klikom kontaktovať asistenčnú službu a to aj bez pripojenia na internet. Cestovný asistent sprostredkuje všetky potrebné informácie.

Pri návšteve lekára nezabudnite na doklady

Po vyšetrení si netreba zabudnúť vypýtať potrebné doklady. Je to napríklad doklad o zaplatení, o ošetrení - ako lekárska správa, recept, účet za lieky a podobne. Neodporúčame podpisovať nič, čomu nerozumieme. Každú poistnú udalosť je po návrate do vlasti potrebné bezodkladne nahlásiť telefonicky alebo písomne.

Bolesť zubov môže prekvapiť aj počas dní oddychu

Ošetrenie zubov v zahraničí je kryté v rozsahu poskytnutia prvej pomoci na odstránenie náhlej bolesti. Poistná suma za 1 poistnú udalosť je 200 eur, najviac však 400 eur za jedno poistné obdobie.

Aké problémy mávajú dovolenkári

Dovolenkári často hlásia tráviace problémy, ale aj úrazy z dôsledku pohybových aktivít. Ponúkame niekoľko konkrétnych príkladov:

Pri poskytovaní prvej pomoci dovolenkára okradli

Klient bol na dovolenke pri mori. Pri hotelovom bazéne sa pošmykol a pri páde na zem si udrel hlavu a ostal v bezvedomí. Počas toho, ako mu plavčík poskytoval prvú pomoc, klientovi ukradli drahé švajčiarske hodinky a mobilný telefón. Páchateľ sa nenašiel. Klientovi boli tieto náklady preplatené z pripoistenia batožiny.

Dovolenkára zrazilo auto

Starší klient cestoval v lete za rodinou do Talianska, kde ho na prechode zrazilo vozidlo. Po dopravnej nehode bol prevezený do nemocnice, kde mu bola diagnostikovaná komplikovaná zlomenina  stehennej kosti. Vzhľadom k typu zranenia bolo nutné klienta operovať v zahraničí. Po 18-dňovej hospitalizácii klienta previezli späť na Slovensko, pričom náklady na prevoz do vlasti dosiahli sumu 6 636 eur. Tieto náklady boli preplatené zo základného poistenia liečebných nákladov v zahraničí.

Dieťa so žalúdočnými problémami

Rodina dovolenkovala v Bulharsku s malým dieťaťom. Žalúdočné problémy aj napriek poskytnutej ambulantnej liečbe pretrvávali a dieťa bolo hospitalizované. Ošetrujúci lekár neodporučil plánovaný návrat dieťaťa domov autom. Poisťovňa preto okrem liečebných nákladov zabezpečila a uhradila aj letecký prevoz dieťaťa s matkou na Slovensko.

Vyčerpaný turista

Slovenský turista pociťoval pri túre slabosť a bol vyčerpaný. Nachádzal sa na vyhliadke nad Zamkovského chatou. Záchranári mu po príchode na miesto poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť a následne ho transportovali pomocou nosidiel. Potom pokračovali terénnym vozidlom do Starého Smokovca, kde odovzdali pacienta privolanej posádke rýchlej lekárskej pomoci.

 

Neodporúča sa cestovať do krajín, kde hrozí zvýšené nebezpečenstvo – vojnové konflikty a podobne.

Preplácané nie sú ani poistné udalosti, ak bol dovolenkár pod vplyvom alkoholu, narkotík či iných omamných látok, ktoré môžu ovplyvniť jeho psychiku. Výluky sú aj v tom prípade, ak je pred vycestovaním do danej krajiny povinné očkovanie a cestovateľ sa mu nepodrobil.

01 - Modified: 2007-06-08 05:48:30 - Feat.: 0 - Title: Peter Šinály: Kvóty pomáhajú prežiť
01 - Modified: 2024-04-17 11:08:30 - Feat.: - Title: Ste developer a bojíte sa krádeží na vašej stavbe? Takéto máte možnosti 02 - Modified: 2024-04-09 10:00:00 - Feat.: - Title: Hongkong hlási nákazu vzácnym smrteľným vírusom, ktorý zaznamenali len u 50 ľudí. Muža pohrýzla opica 03 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC 04 - Modified: 2024-04-05 07:23:38 - Feat.: - Title: Svojho času mediálny mág Fedor Flašík, skončil v nemocnici. Má opäť problém s rakovinou? 05 - Modified: 2024-03-29 11:00:00 - Feat.: - Title: Syndróm démonickej tváre skutočne existuje. Muž vysvetľuje, aké je to žiť s diagnózou, ktorou trpí len 75 ľudí na svete
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 22:06