StoryEditor

Ochráňte svoje úspory. Bankoví experti vám poradia ako

05.09.2014, 14:03
Autor:
zubzub
Ak sa vám podarilo vytvoriť si finančnú rezervu, určite nechcete, aby sa ste o ňu prišli v krátkom čase. Pozrite sa, ako tomu predísť.

Slováci nie sú v šetrení veľmi úspešní. Len pätina Slovákov si z výplaty vie odložiť viac ako 100 eur mesačne. Ak teda patríte medzi týchto pár šťastlivcov, tu je pár rád, ako o úspory neprísť.

Zuzana Eliášová, ČSOB

Základným pravidlom je dopredu si premyslieť, kedy a koľko peňazí budeme v budúcnosti potrebovať. Ideálne je odkladať si peniaze, alebo sporiť na konkrétny účel.

Ľuďom vždy odporúčame rozkladať si svoje peniaze z hľadiska časového, ale aj produktového. Jednoducho povedané, rozložiť si svoje úspory do viacerých produktov. Napríklad pri sporiacom účte má človek peniaze k dispozícii takmer okamžite, na druhej strane, ak si plánuje peniaze zhodnocovať dlhodobo, výhodné sú pri tomto type sporenia termínované vklady či fondy.

Vo všeobecnosti možno povedať, že ideálne je odkladať si aspoň 10 percent z mesačného príjmu. Ak to nie je možné, odporúčame sporiť si menej, no na pravidelnej báze. Okamžitá rezerva pre prípad nečakaných výdavkov by však mala predstavovať výšku najmenej troch mesačných platov.

Štefan Frimmer, Slovenská sporiteľňa

Vždy záleží o akého klienta ide, najmä o jeho toleranciu voči riziku. Ak je konzervatívny a peniaze nebude v blízkej dobe potrebovať, vhodnou voľbou môže byť kombinácia termínovaného vkladu s dlhou splatnosťou a investovania do hypotekárnych záložných listov. Prípadne kombinácia termínovaného vkladu a podielového fondu.

Ak je klient v investovaní skúsenejší a znesie aj vyššie riziko, môže zvoliť iný investičný program. Ide o aktívne riadené podielové fondy, klient si má možnosť zvoliť konzervatívny, vyvážený alebo dynamický fond, v závislosti od jeho tolerancie akceptovať riziko.

Pre klientov, ktorí majú možnosť pravidelne investovať (sporiť), je najvhodnejšou formou sporenie do dynamických podielových fondov. Takéto sporenia dokážu v strednodobom až dlhodobom horizonte výrazne porážať infláciu.

Zuzana Ďuďáková, UniCredit Banka

Pred vplyvom inflácie ich môže klient chrániť napríklad diverzifikáciou medzi rôzne nástroje zhodnotenia ako sú terminované vklady, sporiace účty, podielové fondy, investičné certifikáty či rôzne formy štruktúrovaných depozitných produktov.

Alternatívou je kombinácia štandardných depozitných produktov s podielovým fondom či investičným životným poistením. Pokles úrokových sadzieb na klasických depozitných produktoch a pozitívny rast na akciových trhoch sú faktory, ktoré sa podpísali pod zvýšený záujem o investovanie do podielových fondov s vyšším potenciálom výnosu.

Za účelom vyššieho zhodnotenia úspor zaznamenávame postupný presun úspor od tradičných depozitných produktov do podielových fondov. Klienti na jednej strane hľadajú bezpečnú formu zhodnotenia svojich úspor so zaujímavým výnosom, ale zároveň i flexibilitu v možnostiach rozloženia investície a v konečnom dôsledku dostupnosť investovaných zdrojov v krátkom čase. Toto im ponúkame aj v našom špeciálnom programe, ktorý kombinuje istotu zhodnotenia investície prostredníctvom 3 mesačného terminovaného vkladu s bezkonkurenčnou úrokovou sadzbou na trhu vo výške 3 percentá ročne a potenciál vyššieho výnosu vďaka investícii do vybraných podielových fondov alebo investičného životného poistenia.

V kurze sú aj podielové fondy, ktoré prinášajú klientom pravidelné výnosy. Ide zväčša o akciové fondy investujúce do spoločností, ktoré pravidelne vyplácajú dividendy.

Michal Kopecký, VÚB

Jedna z bežných chýb je, že ľudia si úspory nechávajú na osobnom účte, z ktorého platia svoje každodenné výdavky. Častokrát sa potom stáva, že úspory sa postupne roztratia a človek ani nevie ako. Je preto potrebné ich držať oddelene od prostriedkov na každodenné používanie.

Lukáš Tomis, Zuno

Ja osobne neodporúčam nič z dielne starých mám. Nezašívajte si ich do matraca, neskrývajte si na tajné miesta v byte, nezakladajte do kníh, na ktoré o mesiac dva zabudnete. Úspory si jednoducho uložte do banky, kde ich navyše chránia európske fondy ochrany vkladov. Nielenže ich nonstop ochraňuje prepracovaný bankový systém, no zároveň sa celý čas na vašom sporiacom účte zhodnocujú a vy nemusíte rozmýšľať nad tým, kam ste si naposledy tú ťažko usporenú stovku založili.

01 - Modified: 2006-10-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Považania vysoko prehrali
01 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii 02 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 03 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 04 - Modified: 2024-04-11 11:19:54 - Feat.: - Title: Myslia ľudia na Slovensku pri životnom poistení aj na riziko hospitalizácie? 05 - Modified: 2024-04-12 14:19:25 - Feat.: - Title: Zmena kurzu? Čakať tento rok lacnejší úver na byt je nereálne, Slovákom zostala ešte druhá možnosť
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 14:18