StoryEditor

Ste bez peňazí na účte a s exekúciou na krku? Riešte to takto

29.05.2015, 14:35
Zablokovaný účet v banke a veľa starostí. Aj tak sa dá opísať príbeh nášho čitateľa z HN Poradne, ktorý má na krku exekúciu. Nevie, z čoho bude žiť...

Exekúcia môže narobiť vo vašom živote poriadny zmätok, zvlášť v prípade, ak sa neviete dostať k svojim peniazom na účte. Ako tvrdí advokát Róbert Bános, exekútor na začiatok prikáže banke, ktorá vedie váš účet, aby vám po doručení príkazu na začatie exekúcie zablokovala na účte sumu. Nie celú, iba vo výške pohľadávky a jej príslušenstva. „Zároveň exekútor zakáže vám ako dlžníkovi, aby ste nakladali s peniazmi na účte až do výšky pohľadávky.“ Problém však nastáva, ak sa nedostanete k svojim úsporám na účte vôbec.


Čo ak vám banka zablokuje celé úspory

Exekučný poriadok stanovuje, že exekúcii odpísaním z účtu v banke nepodliehajú peniaze na účte do výšky 99,58 eura. „Teda túto sumu by ste si jednorazovo mohli vybrať na pobočke banky,“ radí advokát Bános. Banka by však nemala blokovať peniaze na vašom účte v prípade, ak je na účte vyššia suma, ako je celkový váš dlh.

Keď dôjde k tomu, že vám banka zablokovala celý účet, nielen tie peniaze, ktoré požadoval blokovať exekútor, je za takýto nesprávny a neoprávnený krok podľa advokáta zodpovedná rovno banka. „Tá v takomto prípade postupuje v rozpore s Exekučným poriadkom a zároveň zodpovedá majiteľovi účtu za prípadnú vzniknutú škodu,“ tvrdí Bános.

Exekútor môže siahnuť aj na poistku

Keď však na bankovom účte nie je dostatok peňazí na uspokojenie pohľadávky a jej príslušenstva plus trovy exekúcie, účet je blokovaný dovtedy, kým na ňom nebude dostatok financií na úhradu. Čitateľ sa však ozval opäť s tým, že zablokovaný má celý účet, nielen dlžnú sumu. Navyše, blokované má aj poistenia spojené so sporením, čo mu spôsobuje nemalé problémy.

Exekútor podľa slov advokáta nemôže siahnuť na životnú poistku ako takú. Teda nemôže zrušiť životné poistenie a požadovať vyplatenie peňazí z poistnej zmluvy. Má však iné práva, ktoré môže využiť.

„Na peniaze zo životnej poistky, ktoré vám má vyplatiť poisťovňa, však exekútor už môže siahnuť. To znamená, že ak nastane splatnosť životného poistenia – poisťovňa vám vyplatí poistnú sumu – na tieto peniaze môže exekútor siahnuť,“ tvrdí advokát. Exekútor jednoducho  prikáže poisťovni, v ktorej máte uzavretú životnú poistku, aby vám peňažné plnenie nevyplatila, ale aby tieto peniaze poslala rovno na účet exekútora.

 

01 - Modified: 2007-06-13 05:01:00 - Feat.: 0 - Title: Ženy trávia na internete viac času ako muži
01 - Modified: 2024-04-19 09:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Žena priviedla mŕtveho strýka do banky, aby získala úver. Držala mu hlavu aj pero, zamestnancov však neoklamala 02 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 03 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 04 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 05 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 10:49