StoryEditor

Prenajímate? Prihlásiť sa musíte na daňovom úrade

05.03.2015, 19:00
Autor:
turtur
Nájomník môže od prenajímateľa požadovať dôkaz, že sa kvôli daniam zaregistroval na daňovom úrade.

Vlani sa zmenil zákon o krátkodobom prenájme. Zmenil však niečo aj v spôsobe platenia daní za prenájom? Podľa advokátky Kataríny Pecnovej zo spoločnosti Dentons novela v tom neupravila nič. „Príjmy z prenájmov sú zdaňované a prenajímatelia ich musia zahrnúť do svojho daňového priznania v časti ,príjmy z prenájmu nehnuteľností´,“ pripomenula. Táto povinnosť platí už mnoho rokov, ale prenajímatelia nie sú podľa Pecnovej v platení príliš disciplinovaní.  

Prísny pri výpovediach

Z pohľadu krátkodobých prenajímateľov je však novela zákona priaznivá – dodáva Pecnová. Je to vlastne pre majiteľov nehnuteľností odmena za to, že sa zaregistrujú u správcu dane a platia daň. „Dáva im do rúk silné nástroje ochrany v prípade neplnenia nájomných zmlúv,“ pokračuje Pecnová. Ak má nájomca uzatvoriť zmluvu, treba ho však na to upozorniť. Od prenajímateľa môže tiež požadovať dôkaz, že sa zaregistroval na daňovom úrade.
Ak daňovník prenajme byt či rodinný dom, prípadne ich časť a nie je registrovaný na daňovom úrade, musí sa podľa Pecnovej zaregistrovať do konca kalendárneho mesiaca po uplynutí mesiaca, v ktorom nehnuteľnosť prenajal.

Nájomca si musí dávať pozor

Zákon je veľmi prísny aj pri výpovediach. „Nájomca musí veľmi starostlivo dbať, aby on, ale ani jeho návštevy, neporušovali nájomnú zmluvu,“ upozorňuje advokátka. Môže dostať výpoveď, ktorej lehota nesmie byť síce kratšia ako jeden  mesiac, v niektorých prípadoch len 15 dní, ale začína plynúť už nasledujúci deň po jej doručení.
Ale čo ak nájomca byt dobrovoľne nevyprace? – pýtame sa Pecnovej. „Ak to nájomca do 10 dní od skončenia nájmu neurobí, môže tak urobiť prenajímateľ. V prípade, že nájomca nemá zaplatené ani podlžnosti, prenajímateľ je oprávnený zadržať mu veci. Ale len „v príslušnom rozsahu,“ vysvetlila.   

Využitie zábezpeky

Prenajímateľ, ktorý sa zaregistroval u daniarov, môže tiež požadovať od nájomcu peňažnú zábezpeku, a to až do výšky troch platieb nájomného. Použije sa v prípade neplatenia nájomného, spôsobenia škôd v byte a na jeho zariadení. Ale aj v prípade, ak nájomca neuhradil platby počas viac ako dvoch mesiacov, alebo nedoplnil už použitú zábezpeku.
„Vyhnúť sa problémom s platením sa dá aj tak, že nájomca si vyžiada od nájomníka za jeden až dva mesiace platby vopred,“ doplnil účtovný poradca Actoris system Vladimír Sirotka. 


                     Čo nájdete v piatkovej prílohe Hospodárskych novín Poradca

pri akých príjmoch z prenájmu treba zaplatiť daň

kedy sa musí prenajímateľ prihlásiť na daňovom úrade

– ktoré daňové výdavky sa pri prenájme môžu dať do nákladov

aké tlačivo daňového priznania prenajímateľ vyplní

poradňa - najčastejšie otázky týkajúce sa prenájmu nehnuteľnosti


Prílohu nájdete v piatkových tlačených HN (6. marca 2015).

Alebo si môžete objednať pdf vydania (aktuálne v deň vyjdenia) cez SMS na váš mail TU.

Staršie pdf vydania nájdete TU.

 

 

 

 

01 - Modified: 2007-04-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Výroky Jána Slotu
01 - Modified: 2024-04-25 10:15:35 - Feat.: - Title: Miliardári by podľa ministrov G20 mali platiť dvojpercentnú majetkovú daň 02 - Modified: 2024-04-10 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké sú vaše práva a povinnosti pri prenájme pôdy? Pre HN odpovedajú experti 03 - Modified: 2024-02-16 14:10:19 - Feat.: - Title: Dotačná revolúcia na e-autá zlyhala už po pár týždňoch. Francúzi to považujú za úspech 04 - Modified: 2024-01-29 13:41:26 - Feat.: - Title: Ako majú živnostníci vyplniť správne daňové priznanie? Takto treba postupovať 05 - Modified: 2024-01-17 14:38:12 - Feat.: - Title: Aký vplyv budú mať daňové zmeny na slovenských investorov?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 13:22