StoryEditor

Nové predpisy vytiahnu z firiem a živnostníkov stámilióny eur

30.11.2014, 18:30
Autor:
turtur
Úľavy firmám a zamestnancom na zdravotných odvodoch niekto zaplatí. Štát tvrdí, že to „vykryje“ úsporami a lepším výberom daní. Za tým sú ale ľudia.

Výška daní sa v budúcom roku nezmení, ale daňové zaťaženie podnikateľov aj tak vzrastie. Lebo legislatíva, napríklad nové pravidlá odpočtu daňových strát, odpisovania budov, zavedenie daňových licencií a ďalšie opatrenia dane takto nepriamo zvýšia. Zmeny zákonov prijatých hlavne v tomto roku firmám a samostatne zárobkovo činným osobám vytiahnu z peňaženky v prospech štátu okolo 256 miliónov eur. 

Úľavy zaplatia živnostníci

Vláda však od januára 2015 zavedie odvodovú odpočítateľnú položku na zdravotné odvody, ktorá firmám „vráti“ okolo 119 miliónov eur a o 47 miliónov zníži náklady zamestnancov. Ľudia s nízkymi príjmami a podniky, ktoré ich zamestnávajú, nebudú platiť vôbec alebo len zníženú sumu zdravotných odvodov. Kabinet tak zamestnávateľom kompenzuje zvýšené náklady spôsobené rastom minimálnej mzdy. „Táto reforma má ambíciu pozitívne ovplyvniť zamestnávanie a záujem o zamestnanie sa ľudí so slabšími zručnosťami a v menej rozvinutých regiónoch. Vďaka vyššej čistej mzde sa zvýši ponuka práce,“ tvrdí Inštitút finančnej politiky ministerstva financií. 
Úľavy firmám formou odpočítateľnej položky však aj tak bude musieť niekto zaplatiť. Nevykryjú sa totiž lepším hospodárením v zdravotníctve. „Zaplatia ich napríklad živnostníci, ktorým sa odvody od januára zasa zvýšia,“ upozorňuje exminister práce Jozef Mihál. 

Aj povolená retroaktivita biznisu škodí

Nové pravidlá odpisovania strát a majetku, ktoré zvýšia daňové zaťaženie, sú retroaktívne, ale len „nepriamo“. Nemenia totiž odpisy spätne, ale „iba do budúcnosti“. To znamená, že naša legislatíva takéto zmeny povoľuje, hoci podnikateľov to poškodí. Lebo ak by napríklad vedeli, že vláda zmení odpisy, nevzali by si úvery na kúpu budov, pretože od nového roku ich kvôli nižším odpisom budú ťažšie splácať. 
Nové pravidlá, ktoré predlžujú odpisovanie administratívnych a bytových objektov, či hotelov z 20 až na 40 rokov, podľa advokáta Jakuba Mandelíka „zhoršujú postavenie väčšiny podnikateľov“, čo hodnotí ako „nežiaducu formu zásahu do existujúcich práv dotknutých subjektov“. „Vláda tak pokračuje v trende z minulých rokov. Znižuje stabilitu a predvídateľnosť podnikateľského prostredia,“ komentoval zmeny predseda Združenia mladých podnikateľov Slovenska Ján Solík. 
Poslanec NR SR Jozef Kollár upozorňuje, že v rokoch 2016 a 2017 vláda vytiahne od podnikateľov dodatočne ďalších zhruba 600 miliónov eur. 


                  Čo nájdete v pondelkovej prílohe Hospodárskych novín Podnikanie

Ktoré zákony najviac zasiahnu biznis v roku 2015

Vybrali sme pre vás 20 zmien, s ktorými sa v podnikaní budete musieť na budúci rok vyrovnať

Ako to bude s odpismi, DPH, cestnou daňou, daňovými licenciami a ďalšími novinkami.

Podniky si budú musieť urobiť aj audity svojich energetických hospodárstiev.  

Prílohu si môžete objednať ako pdf vydanie (aktuálne v deň vyjdenia) cez SMS na váš mail TU.
Staršie pdf vydania nájdete TU.

POZOR !  

Viac k téme nájdete  TU a TU

01 - Modified: 2007-01-10 17:11:00 - Feat.: 0 - Title: Pri trenčianskom sídlisku chcú postaviť sklad s nebezpečnými odpadmi
01 - Modified: 2024-04-24 13:30:00 - Feat.: - Title: Ste živnostník? Takto si môžete evidovať a následne preukazovať daňové náklady 02 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 04 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 05 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 04:08