StoryEditor

Obchodníci, potraviny si môžete odpísať z daní

09.01.2015, 09:00
Autor:
turtur
Bezplatný prevod potravín na Potravinovú banku Slovenska sa už považuje za daňový výdavok. Bez ohľadu na to, či sa ich cena predtým znižovala.

     Obchodníci, ktorí odovzdajú potraviny Potravinovej banke Slovenska (PBS) a cena za kus nepresiahne 17 eur, môžu si od prvého januára o celkovú sumu takto darovaných potravín znížiť základ dane. Týka sa to len potravín, nie šatstva, kozmetiky, či iných výrobkov.

„Bezplatný prevod potravín na Potravinovú banku Slovenska sa od januára 2015 považuje za daňový výdavok. A to bez ohľadu na to, či sa cena týchto potravín pred uplynutím ich trvanlivosti postupne znižovala. S touto zmenou prichádza novela zákona o dani z príjmov," informovala hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková.
Pripomenula, že v takom prípade obchodník potrebuje doklad o tom, že zásoby potravín odovzdal bezodplatne na základe zmluvy uzatvorenej s Potravinovou bankou Slovenska. „V ostatných prípadoch si do daňových výdavkov za rok 2015 môže obchodník zahrnúť obstarávaciu cenu zásob tovaru len v tom prípade, ak preukáže, že pred uplynutím doby spotreby jeho cenu postupne znižoval. Môže tak urobiť napríklad internou smernicou, z ktorej bude zrejmé, kedy, v akej výške a za akých podmienok cenu znižoval," doplnila Macíková.

Problematiku bezodplatného dodania tovaru rieši aj zákon o dani z pridanej hodnoty.  „Platiteľ, ktorý banke daruje potraviny, pri obstaraní ktorých si DPH odpočítal a neprekročí pritom zákonom stanovenú hranicu pre hodnotu jedného darovaného kusu tovaru, teda 17 eur za kus, nemusí z toho odviesť daň. Ak by dodal tovar na osobnú spotrebu, pre svojich zamestnancov či na iný účel ako podnikanie, a pri kúpe bola daň úplne alebo čiastočne odpočítateľná, išlo by o dodanie tovaru za protihodnotu.
Avšak v prípade, že dodá tovar na obchodné účely bezodplatne a jeho hodnota nepresiahne 17 eur (bez DPH)  za kus, nebude sa to považovať za dodanie tovaru za protihodnotu," doplnila Macíková.

POZOR
Finančné riaditeľstvo vydalo usmernenie k daňovým dôsledkom poskytnutia pomoci potravinovej banke. Je zverejnené na www.financnasprava.sk.


Čo je Potravinová banka Slovenska

Je to občianske združenie s humanitárnym zameraním. Zhromažďuje zadarmo potraviny, skladuje a prideľuje ich humanitárnym alebo charitatívnym organizáciám, ktoré poskytujú potravinovú pomoc ľuďom v núdzi. Potravinová banka má sídlo v Košiciach a buduje po Slovensku distribučné sklady.

tasr/tur

01 - Modified: 2007-02-09 17:00:24 - Feat.: 0 - Title: Desiatky zranených pri nepokojoch na Chrámovej hore
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 03 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 04 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 05 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 14:03