StoryEditor

Ako rozumne sporiť a investovať? Pozrite si odhady výnosov

09.04.2015, 19:03
Autor:
zubzub
Aby vaše peniaze pracovali za vás, musíte ich investovať. Vyberte si fondy podľa rád odborníka.

Predtým, ako sa človek rozhodne zhodnocovať svoje financie investíciou do podielových fondov, mal by si uvedomiť niekoľko podstatných skutočností. Hneď na začiatku je totiž najdôležitejšie komunikovať s finančným odborníkom a rozdeliť si financie na krátkodobé, strednodobé a dlhodobé podľa účelu ich použitia a tomu zodpovedajúcemu investičnému horizontu.

Krátkodobé investovanie

Účelom krátkodobých financií je uspokojovanie priebežných spotrebiteľských potrieb v rámci jedného roka, a preto je najvhodnejším spôsobom ich zhodnocovanie na sporiacich účtoch, kde sú dostupné rýchlo a bez poplatkov. Z podielových fondov sú pre krátkodobé investovanie na dobu 2 – 3 rokov vhodné len peňažné fondy s nízkymi vstupnými poplatkami. Výnosnosť takýchto investícií zodpovedá ich investičnému horizontu a pohybuje sa okolo 1 – 2% p. a.

Strednodobé investovanie

Pre strednodobé investovanie s investičným horizontom 4 – 9 rokov sú vhodné hlavne dlhopisové fondy s nízkym rizikom straty časti investície a s ročným výnosom 3 – 4%. Pre investorov s vyšším investičným rizikovým profilom je možné odporúčať aj tzv. zmiešané fondy. Takéto fondy menia pomer dlhopisovej a akciovej zložky podľa vývoja na finančných trhoch, pričom dlhopisová zložka znižuje rizikovosť investície a akciová zložka zvyšuje jej celkovú výnosnosť. Priemerná ročná výnosnosť zmiešaných fondov je 5 – 6%.

Dlhodobé investovanie

Možno povedať, že najdôležitejšie je investovať dlhodobo a pravidelne, pretože hlavným zmyslom je vytvorenie dostatočných rezerv na obdobie neproduktívnej časti nášho života, kedy väčšina z nás už nebude schopná zabezpečiť si svoj príjem prácou. Pokiaľ sa nechceme spoliehať na štátom údajne „garantovaný“ dôchodkový systém a pasívne čakať na predlžujúci sa dôchodkový vek výhľadovo až do 70 rokov, potom nám logicky nezostáva iné, ako si svoj dôchodok zabezpečiť aktívne sami. Dostatočne vysoké dôchodkové úspory nám dajú možnosť slobodne si určiť čas odchodu na zaslúžený odpočinok s vedomím nadobudnutej istoty a finančnej nezávislosti.

Koľko peňazí potrebujete

Odpoveď je jednoduchá: Čo najviac. Všeobecné odporúčanie je, že len na vytvorenie dlhodobých dôchodkových rezerv by malo smerovať aspoň 10 % príjmu, a to bez ohľadu na jeho výšku. Konkrétna výška však závisí od množstva individuálnych faktorov každého človeka, ktoré je potrebné posúdiť.

Investovanie by nemalo byť náhodnou činnosťou, ale postupným logickým plánovaním, ktoré nám pomôže dosiahnuť vopred určené ciele. V ideálnom prípade by mal mať každý človek v spolupráci s finančným odborníkom vypracovaný vlastný individuálny finančný plán, v ktorom je zachytená podrobná analýza jeho aktuálneho finančného stavu, identifikované riziká a navrhnuté riešenie, ktoré zodpovedá jeho potrebám a cieľom. Účelom vypracovania komplexného finančného plánu je zabezpečiť efektívne využívanie finančného trhu vrátane investovania voľných finančných prostriedkov.

Vypracoval: Jozef Vatrt,
                   obchodný vedúci,  
                   OVB Allfinanz Slovensko a.s.

01 - Modified: 2007-05-06 13:02:00 - Feat.: 0 - Title: Podľa Novotného ani Mečiarove vlády neboli také nekompetentné ako Ficova
01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza 03 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 04 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii 05 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 11:00