StoryEditor

Zmizli vám na dovolenke doklady? Nezúfajte. Poradíme vám, čo máte robiť

21.08.2014, 17:18
Autor:
zubzub
Prehľadali ste kabelku, kufre, aj celú izbu, ale vaše doklady nemôžete nájsť? Zistite, ako by ste mali v takomto prípade na dovolenke postupovať.

Ak ste prišli o dokady na Slovensku:

Stratu prípadne odcudzenie musíte osobne nahlásiť na ktoromkoľvek oddelení policajného zboru. "Veľmi dôležité je oznámiť túto nepríjemnosť čo najskôr, ihneď po zistení zmiznutia dokladov. Predíde sa tým ďalšiemu zneužitiu dokladov, prípadne aj neoprávnenému použitiu bankomatových kariet," radí hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová. Tiež o zmiznutí informujte aj banky, od ktorých máte platobné karty. Môžu ich totiž včas zablokovať a vy tak predídete vybieleniu účtu.

"Keď príde občan na políciu nahlásiť stratu a odcudzenie dokladov, je dôležité, aby zároveň nahlásil aj zmiznutie ostatných predmetov a platobných kariet, aby mohli policajti začať včas a efektívne vo veci konať," tvrdí Baloghová a dodáva, že podľa ich skúseností páchatelia sa pri krádežiach zameriavajú predovšetkým na finančnú hotovosť, bankomatové karty, mobilné telefóny, prípadne iné cenné veci.

Doklady sú často odcudzené spolu s týmito vecami, nakoľko ich nosíte v kabelkách, taškách. Tieto veci však zlodeji väčšinou odhodia. Policajná hovorkyňa však varuje: "Často sa stáva, že pri bankomatovej karte je priložený aj tzv. PIN kód, pomocou ktorého páchatelia veľmi ľahko uskutočnia výber z bankomatu. Preto neustále apelujeme na občanov, aby PIN kód a bankomatovú kartu nenosili súčasne na jednom mieste."

Ak prídete o doklady v cudzine:

Nahláste túto skutočnosť bezodkladne na zastupiteľskom úrade SR. V prípade platobných kariet kontaktujte banku, ktorá vám ich vydala. Ak vám však odcudzili iba pas, tak na cestovanie v rámci krajín Európskej únie vám postačí občiansky preukaz

"V prípade, ak občan stratil, alebo mu ukradli cestovný pas, jeho stratu či krádež oznámil polícii a potom ho našiel, v žiadnom prípade ho nemôže ďalej používať. Je potrebné ho odovzdať na oddelení dokladov," hovorí policajná hovorkyňa. Môže sa totiž stať, že ak sa pri kontrole preukážete cestovným pasom, ktorý je evidovaný v databáze stratených a odcudzených dokladov, môžete byť podozrivý zo zneužitia tohto dokladu. Nebude vám navyše umožnené prekročiť hranice, alebo si tým môžete spôsobiť ďalšie nepríjemnosti, náklady a stratu času.

Kde a ako sa vyhnúť krádežiam: Dôvodom častých vreckových krádeží je, že obete sú nepozorné a nedostatočne si chránia svoje veci. Často majú tašku rozopnutú, prípadne majú peňaženku voľne viditeľnú vo vrecku oblečenia.

Zvýšiť pozornosť by mali občania najmä na miestach veľkého výskytu osôb, teda najmä pri cestovaní MHD, nákupných centrách, vianočných trhoch ale tiež na rôznych kultúrnych a športových podujatiach.

 

01 - Modified: 2006-09-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Basketbalistky zlyhali, Európa sa vzdialila
01 - Modified: 2024-04-15 14:18:28 - Feat.: - Title: Nové nabíjačky elektromobilov v Únii berú už iba platobné karty, hotovosť neplatí 02 - Modified: 2024-04-12 14:18:00 - Feat.: - Title: Slováci sa pri vládou nariadenom zdražovaní masovo vynašli. Ukrátili tak štát o milióny 03 - Modified: 2024-03-29 17:46:49 - Feat.: - Title: Meteorológovia očakávajú cez víkend prvý letný deň tohto roka, teplo bude aj v pondelok 04 - Modified: 2024-03-21 12:30:00 - Feat.: - Title: Aké bude počasie toto leto? Poznáme prvú predpoveď, vedci na ňu použili neobvyklú metódu 05 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 01:12