StoryEditor

Vyberte si toho správneho nájomníka. Tu je návod

07.02.2014, 15:00
Autor:
redred
Žiadna nájomná zmluva nezabezpečí, aby nájomník platil včas a správal sa k nehnuteľnosti správne. Tieto otázky by ste mali klásť.

Skúsenosti s prenájmom môžu byť hrôzostrašné. Často majiteľ skončí s dlhom na nájomnom a so zničeným bytom. Niekedy sa pridajú aj súdne spory. Nakoniec všetko vzdá, zatrpkne a byt nechá prázdny, a to je škoda. Prenajímanie je totiž rovnaké ako varenie a ak sa dodržiavajú postupy, funguje to. Tu sú tipy, na čo sa budúceho nájomníka pýtať:

1. Čím sa nájomca živí, prípadne kde pracuje 

Z tejto informácie zistíte približne výšku a stálosť príjmov, a teda či bude mať dostatok peňazí na nájomné. Z profesie nájomcu získate prehľad o sociálnom zaradení, teda akých ľudí si bude do nehnuteľnosti vodiť a ako sa k nej bude správať. 

2. Prečo sa nájomca sťahuje z predchádzajúceho bytu 

Premýšľajte o tom, či je to dôvod, ktorý môže naznačovať prípadné problémy v budúcnosti. Napríklad: 

  • Manželský pár sa rozvádza a jeden z partnerov hľadá bývanie. V tomto prípade je to rizikový prenájom, lebo po rozvode obe strany schudobnejú (každý musí začať platiť vlastnú domácnosť namiesto jednej spoločnej) a nemusí to finančne utiahnuť.
  • Pár doteraz býval rozdelene, rozhodli sa pre spoločné bývanie, avšak stretli sa len pred pár týždňami, ide o vzťah, v ktorom na to idú príliš rýchlo. O ďalších pár týždňov sa rozídu a budete musieť hľadať nového nájomníka. 
  • Nájomca mal osobné problémy s prenajímateľom, ktoré nechce špecifikovať. 

3. Ako dlho bol záujemca o byt v minulom nájme

Ak bol záujemca v minulom nájme dlhšie obdobie, ideálne niekoľko rokov, je pravdepodobné, že išlo o bezproblémového nájomcu, v opačnom prípade je tu veľké riziko, že ide o neplatiča. 

4. Požadujte kontakt na bývalého prenajímateľa a zavolajte mu 

Problémoví nájomcovia väčšinou u seba kontakt nemajú, povedia, že prenajímateľ je práve na dovolenke, alebo poskytnú číslo, na ktorom sa nikto nehlási. Všetko toto je podozrivé a dôvod, prečo sa so záujemcom rozlúčiť. Nemusíte sa obávať, že by záujemcovia boli podráždení vašimi otázkami, k negatívnym reakciám spravidla nedochádza.

Základom dobrého prenájmu je aj vhodná propagácia bytu 

Ďalšou súčasťou správneho prenájmu je dobrá propagácia nehnuteľnosti pri zháňaní nájomcu v kombinácii s vhodným nastavením výšky nájmu.

  • Pred prehliadkou a fotením nehnuteľnosti sa pripravte: nehnuteľnosť musí byť čistá, uprataná, vymaľovaná, funkčná, žiadne kvapkajúce kohútiky, pomaľované steny alebo neuprataná kuchynská linka.
  • Kúpte čo najlepšie fotografie, pokojne oslovte profesionálneho fotografa. Jeho práca síce bude niečo stáť, ale fotografie vášho bytu nezapadnú v šedi ostatných prezentácií. Sú to práve fotografie, ktoré záujemcov najviac oslovia, oplatí sa do nich investovať. 
  • Nehnuteľnosť čo najpodrobnejšie opíšte. Nič nezveličujte, je dôležité, aby sa očakávania záujemcov stretli so skutočným stavom nehnuteľnosti.
  • Okrem propagácie na internete určite nezabudnite dať vytlačiť letáky so svojou nehnuteľnosťou a rozneste ich po okolí. Zamyslite sa, kde by mohla vaša ponuka bývania osloviť záujemcov, napríklad na nástenke miestnej fabriky alebo v supermarkete, na držiakoch na letáky na stanici. 
  • Cenu za nájom nastavte tak, ako je miestne obvyklé. Ak je teda v mieste obvyklé platiť 350 eur vrátane poplatkov a energií za byt 1 + 1 v dobrom stave, tak od tejto sumy odpočítajte poplatky a energie a získate cenu nájmu. Niektoré byty sú prevádzkovo drahšie, o to nižšie potom musí byť nájomné. Naopak, niektoré byty sú prevádzkovo úsporné, nájomné teda tu môže byť vyššie. Nájomcu totiž vždy zaujíma celková platba. 

Ak máte propagáciu bytu a cenu nájmu nastavenú správne, mal by byť o vašu nehnuteľnosť dostatočný záujem. Na záver je dôležité zmieniť sa o lokalite, ktorá vždy najlepšie určuje úspešnosť pri prenájme. V niektorých oblastiach nie je o nájomné bývanie záujem, najčastejšie ide o mimomestské / dedinské oblasti s nižšou zamestnanosťou. 

Zdroj: Idnes.cz

01 - Modified: 2006-01-12 20:17:48 - Feat.: 0 - Title: Veľké rošády v klube slovenského majstra
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 00:19