StoryEditor

Burzy začali po niekoľkých týždňoch rásť

05.04.2004, 00:00

Po niekoľkých týždňoch svetové burzy konečne zaznamenali rast. Dow Jones Industrial Average si za päť dní polepšil o 2,5 percenta. Širší index Standard & Poor's 500 sa zase posilnil o tri percentá. Najlepšie bol na tom technologicky ladený Nasdaq Composite, ktorý za vlaňajší týždeň narástol o päť percent. Bol to jeho najlepší výkon od mája minulého roka. "Trh mieri vyššie," prognózoval pre agentúru Bloomberg John Apruzzese zo spoločnosti U. S. Trust. Analytik očakáva vysoké zisky. Polepšili si najmä akcie počítačových spoločností a takisto firiem zo spracovateľského priemyslu. Pozitívny vplyv mala aj štatistika o vytváraní nových pracovných miest. Podľa piatkovej správy americká ekonomika vygenerovala viac ako 300 tis. nových pracovných príležitostí. Toto prekonalo očakávania analytikov a tým podporilo ďalší rast na trhoch. "Optimizmus ohľadne tohto údaja trval po celý týždeň," skonštatoval Michael Sgro z Chase Personal Financial Services. Podľa jeho slov načasovanie zverejnenia týchto výsledkov bolo veľmi dobré, pretože prišlo tesne pred štvrťročnými údajmi. Obchodníci ich očakávajú s nádejou a ak sa naplní, možno očakávať ďalší rast.
Trh na európskom kontinente sa takisto nachádzal v býčom, teda rastúcom pásme. Obchodovanie, podobne ako v Amerike, ťahali najmä technologické spoločnosti. Dow Jones Stoxx 50 sa zvýšil o 3,5 percenta na hladinu 2 742, 54 bodu. Širšie meradlo, index Stoxx 600, bol na tom o niečo lepšie a vyskočil o 3,7 percenta. "Počuli sme dobré správy, najmä v technologickom sektore," povedal pre agentúru Bloomberg Emmanuel Chapuis z investičnej spoločnosti Credit Mutuel Finance. Investorov takisto povzbudil aj stav americkej zamestnanosti. Podľa Patricka Casselmana z KBC Asset Management je to jasné znamenie oživujúcej sa ekonomiky. Spotrebiteľská dôvera a výdavky firiem by sa mali zvýšiť. To sú základné predpoklady pre pozitívny vývoj na burze.
Pozadu neostali ani ázijské trhy. Aj ich podporili dobré makroekonomické dáta. To dodalo chuť najmä japonským investorom. Uvedomili si totiž, že exportéri ako Nissan majú väčšie šance na zisky na americkom trhu. Japonský index Nikkei 225 Stock Average si polepšil o 0,4 percenta na úroveň 11 815, 95 bodu. Stella Lau z East Asia Asset Management Co. potvrdzuje postoj viacerých analytikov. Podľa jej slov, zamestnanosť je základným predpokladom pre ekonomický rast, ktorý sa odrazí aj na akciových trhoch. Darilo sa aj technologickým titulom. Tento sektor tvorí približne štvrtinu vývozu. Akcie NEC Corp., najväčšieho výrobcu osobných počítačov, vyskočili o 3,7 percenta. Táto firma realizuje asi tretinu svojej produkcie mimo domáceho trhu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 16:43