StoryEditor

Zaplávajte si v tajchu, v kráteri zasa omladnete

21.07.2014, 00:00
Autor:
turtur
Radi sa kúpete v prírodných jazerách? Pripravili sme pre vás 20 tipov menej známych miest, kde sa dá plávať, rybárčiť a spoznať aj pekné okolie.

Mnohí ľudia sú jednému kúpalisku verní veľa rokov. Chodia k nemu pravidelne, a to aj z väčšej diaľky, lebo to „ich“ miesto považujú  za výnimočné. Niektoré má mimoriadne čistú vodu, inde sú zasa kvalitné služby, ďalšie je blízko mesta, kam sa dá odskočiť na nákup. Ale čo menej známe jazerá, napríklad tajch v štiavnických horách, alebo Kaďa na Liptove? Tento rok môžete svoje zvyky zmeniť a „objaviť“ cez leto ďalšie pekné miesta na kúpanie. 
Po vypustení Dolnohodrušského a Richňavského tajchu v Štiavnickych vrchoch sa miestni obyvatelia obávali, že toto leto budú „na suchu“. Ale o niekoľko stoviek metrov vyššie, v rekreačnom stredisku Salamandra Resort, je nemenej atraktívna vodná nádrž -  Horný Hodrušský tajch postavený v roku 1614. Už pred viac ako sto rokmi patril u nás k najobľúbenejším rekreačným miestam. Vďaka svojej unikátnej polohe mnohí ho považujú za najkrajší v tomto regióne. 
Ale pozor. Tajch je hlboký až 14 metrov. Pri kúpaní na novom, neznámom mieste, treba dodržať niekoľko zásad. „Do neznámej vody vstupujte opatrne, postupne a vyhýbajte sa prudkému ochladeniu organizmu,“ odporúčajú odborníci z Úradu verejného zdravotníctva. „Do hlbokej vody by sa mali odvážiť len zdatnejší plavci a ani tí nie jednotlivo, ale aspoň vo dvojici,“ dodávajú zdravotníci.  


Kaďa v Liptovskom Jáne


V obci Liptovský Ján vyviera zo zeme liečivá voda. „Kaďa", ako ľudia tento unikátny prameň pomenovali, dáva pitnú minerálnu vodu. Tento malý prírodný „kráter“ s vodou má len niekoľko štvorcových metrov. Tradícia hovorí, že liečivú moc miestnych prameňov objavili ľudia náhodne. Domáce ženy v nich namáčali konope. Pochvaľovali si potom blahodárne účinky vody, vďaka ktorej sa cítili mladšie. Vydržali vraj dlhšie tancovať, lebo s bolesťami kĺbov im po kúpeli zmizla z nôh a rúk aj reuma. Aj takéto unikátne jazerá môžu spríjemniť chvíle voľna.   

V tomto článku si môžete stiahnuť pdf prílohy
Osviežiť sa dá v tajchu, no kráter vás zbaví bolestí


1. „Kaďa“ Liptovský Ján
Na konci obce Liptovský Ján (východne od Liptovského Mikuláša) vyviera zo zeme liečivá termálna voda. „Kaďa“, ako sa ľudovo prameň nazýva, poskytuje pitnú minerálnu vodu. Miestna tradícia hovorí, že liečivú moc prameňov objavili domáce ženy, keď namáčali konope. Pochvaľovali si účinky prameňa, vďaka ktorému boli vraj mladšie.  
Minerálne vody v Liptovskom Jáne patria k studeným až veľmi nízko termálnym, veľmi slabo až silno uhličitým, dusíkatým slabo mineralizovaným sírovodíkovým vodám s teplotou 14,8 až 29,4 stupňov Celzia.

Atrakcie 
Je ňou samotná obec. Nachádza sa tam 13 prameňov a mimo obce ďalších 10.  
Ubytovanie
privát Liptovský Ján, hotel, chaty 


2. Horný Hodrušský tajch
Dovolenkári v Štiavnických vrchoch sa môžu okúpať v tajchu. Je jeden z najkrajších na Slovensku. Už koncom prvej svetovej vojny patril k najobľúbenejším slovenským rekreačným strediskám. Rozbor vody ukázal, že kúpanie je hygienicky bezpečné.  
História tajchu 
Vybudovali ho pred rokom 1614. Po roku 1797 v období výstavby Dedičnej štôlne cisára Jozefa II. bol zrekonštruovaný a zväčšený. Po roku 1950 nádrž zabraňovala banskej činnost, preto ju vypustili a zalesnili. Počas výstavby strediska Salamandra Resort hrádzu a výpustný systém tajchu rekonštruovali. Parametre tajchu: plocha 3,5 hektára, hĺbka nádrže 14,2 m.  
Ubytovanie
Štvorhviezdičkový hotel Salamandra. Je prispôsobený na pobyt rodiny s deťmi. 


Horný Hodrušský tajch je hlboký až 17 metrov. 


3. Vodná nádrž Buková
Nachádza sa v strednej časti Malých Karpát južne od Senice na potoku Hrudky. Je zásobárňou vody pre nižšie položené obce – Plavecký Peter, Plavecký Mikuláš a ďalšie. V lete poskytuje príjemné kúpanie a využíva sa aj na rybárčenie. V okolí je množstvo chát. 
Najbližším mestom je 20 kilometrov vzdialená Senica.
Najväčšie atrakcie okolia  
Zrúcanina hradu Ostrý Kameň
Je v najvyššej časti Malých Karpát, na hrebeni Zárub, v nadmorskej výške 562 metrov. Hrad sa spomína od roku 1272. Bol súčasťou reťazca hradov chrániacich uhorsko-české pohraničie a zároveň jedným zo strážcov Českej obchodnej cesty medzi Prahou a Budínom. K hradu vedie množstvo turistických trás z obcí Buková, Smolenice, Plavecký Peter, Plavecký Mikuláš.  
Jaskyňa Driny 
Má bohatú kvapľovú výzdobu svojráznych tvarov. Z vrchu nad jaskyňou je takmer panoramatický výhľad na Malé Karpaty. 
Ubytovanie 
V hoteli a penzióne v Smoleniciach a ďalších okolitých obciach. 


4. Jazero na Táloch
Prírodné kúpalisko Tále sa nachádza...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2006-08-10 09:19:06 - Feat.: 0 - Title: Obilie bude dobrou investíciou
01 - Modified: 2024-03-23 16:00:00 - Feat.: - Title: Kúpanie počas menštruácie: Je bezpečné alebo si ním naopak môžete uškodiť? 02 - Modified: 2023-06-23 09:38:45 - Feat.: - Title: Sezóna otvorená. Toto sú všetky prírodné vodné plochy, kde si toto leto môžeš vychutnať bezpečné kúpanie 03 - Modified: 2022-08-10 06:00:00 - Feat.: - Title: Od geotermálnych kúpalísk na Islande až po plávanie so žralokmi v Austrálii. Toto sú tie najkrajšie miesta na plávanie 04 - Modified: 2022-07-19 08:20:29 - Feat.: - Title: Hygiena zverejnila zoznam prírodných kúpalísk, ktoré sú bezpečné (mapa) 05 - Modified: 2022-06-28 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako si vodu užiť bezpečne? Prinášame desať rád
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 11:31