StoryEditor

Nízka bonita vám v banke poškodí. Tu sú rady, ako to zmeniť

03.08.2014, 16:44
Chcete získať od banky výhodný úver či hypotéku? Banka bude prihliadať aj na vašu bonitu. Pozrite sa, čo ju môže zvýšiť či naopak znížiť.

Hoci môžete zarábať nadštandardne, pôžičku s dobrým úrokom nemusíte získať. Ak máte napríklad vydanú kreditnú kartu, alebo nastavené povolené prečerpanie na účte, tieto záväzky sú zaznamenané v úverovom registri. To vás môže obmedzovať ak žiadate o nový úver. Preto ak karty alebo prečerpanie nevyužívate, jednoducho ich zrušte. 

Ako radí Maroš Ovčarik z portálu FinančnaHitparada.sk, vyhodnocovanie bonity je v každej banke individuálne. Od výsledku bonity je závislá nielen výška schválenej hypotéky či úveru, ale aj podmienky.  „Čím je vyššia bonita, tým je vyššia šanca získať vyššiu hypotéku a za lepších podmienok." 

Banka si vás preklepne

Príjem je pre banku jeden z rozhodujúcich faktorov pri rozhodovaní, či vám poskytne úver, alebo nie. Samotná výška príjmu však ešte nehovorí o vašej bonite. Treba prihliadať aj na vaše výdavky a či budete mať na splátky úveru dostatočnú hotovosť. Vhodné je myslieť na prípadný úver ešte predtým, ako ho potrebujete čerpať. 

Prvým krokom je založiť si účet v banke, na ktorý si nechávate posielať pravidelnú výplatu. Banka si pri kontrole pohybov na účte skontroluje, že vám naň chodia pravidelne peniaze, z ktorých vám bude sťahovať splátku úveru. Automaticky si vás pri schvaľovaní úveru  „hodí" k známym klientom a úrokovú sadzbu vám môže znížiť aj o 5 až 7 percent smerom nadol. 

Čo vám pomôže a čo poškodí

Banky zvažujú výšku príjmu voči výške úveru. Ak chcete vyšší úver, vyšší príjem vám pritom pomôže. Výhodou sú i dve zamestnania, čiže vedľajší príjem. Vždy je vhodné mať v banke úverovú históriu, ktorá banku presvedčí o tom, že ste bonitným klientom práve pre ňu.  

Sú však aj výnimky – ak prídete do banky, vložíte na účet vyššiu sumu peňazí eur a naznačíte, aké obraty budete robiť, začínate byť pre banku atraktívny ihneď a sama vám ponúkne výhody, aby vás získala.  Poškodiť vám môže, ak ste niekomu ručiteľom za úver. Banka vás vyhodnotí ako človeka, ktorý v prípade potreby prevezme na seba splácanie úveru na ktorom ste ručiteľom. Stávate sa tak rizikovejším klientom a nemôžete dostať vysoký úver. 

Mínus na účte vás môže položiť

Na bonitu vplýva aj to, či máte zamestnanie. Ak ho nemáte, s  úverom z banky sa môžete rozlúčiť. A aj keď ste zamestnaný, neznamená to, že automaticky dostanete úver v banke. Sú prípady kedy môžete byť zamestnaný, slušne zarábať a aj napriek tomu vám banka úver zamietne. Dá sa to odôvodniť tým, že v minulosti ste sa dostali na účte do mínusu. Na to stačí aj mínus jeden cent a systém vás automaticky vyhodnotí ako rizikového.

Banka berie do úvahy len oficiálne príjmy, teda také, ktoré si môže overiť. Taktiež rozdielne  posudzuje živnostníka a zamestnanca. Živnostníci si môžu situáciu pri žiadaní úveru vylepšiť jednoducho – priznávať všetky  svoje príjmy, platiť vyššie dane a odvody, čím si zvýšia šance získať úver. 


Čo vám môže bonitu zvýšiť:

Vyšší plat v zamestnaní
Úspešné podnikanie a dosiahnutie zisku
Viac preukázateľných príjmov 
Uzatvorenie manželstva so solventným partnerom
Pravidelná finančná rezerva na účet
Dobrá úverová história pri čerpaní úverov
Vlastníctvo nehnuteľnosti či vlastné finančné zdroje

Čo vám môže bonitu znížiť:

Ručenie za pôžičku 
Časté čerpanie peňazí na kreditku či kontokorent
Prílišná zadĺženosť klienta
Meškanie so splátkami existujúcich pôžičiek
Nezamestnanosť či nízky príjem
Viac nezaopatrených detí v rodine
Optimalizovanie príjmov u podnikateľov

Zdroj: Partners Group SK, FinačnaHitparada.sk
 

01 - Modified: 2006-09-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Na US Open víťazí iba dážď
01 - Modified: 2024-04-19 09:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Žena priviedla mŕtveho strýka do banky, aby získala úver. Držala mu hlavu aj pero, zamestnancov však neoklamala 02 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 03 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza 04 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 05 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 19:14