StoryEditor

Požičiavate si pred výplatou? „Mikrodlhy“ ohrozujú čoraz viac ľudí

09.09.2014, 14:12
Pôžičky pred výplatou. Vyzerajú nevinne, ale pre čoraz viac ľudí začínajú byť hrozbou. Vťahujú ich do dlhovej špirály, odkiaľ nevedia nájsť cestu von.

Ide zvyčajne o niekoľko stoviek eur. Tieto malé pôžičky sa pritom tvária ako skvelá ponuka – sú ľahko dostupné a získate ich do niekoľkých hodín. Stačí len zareagovať na niektorú z internetových ponúk. Lenže pár požičaných stoviek vám dokáže poriadne skomplikovať život a dostať vás do vážnych dlhov.

Skryté zmenky

„Finančné pôžičky do 100 eur patria medzi najaktívnejšie ponúkané produkty v mnohých úverových spoločnostiach. Aj keď nejde o vysoké sumy, predstavujú práve tieto pôžičky pre spotrebiteľov značné riziko,“ povedala pre HN Veronika Kuřinová, špecialistka na PR a marketing z inkasnej spoločnosti KRUK Slovenská a Česká republika.

V čom je toto riziko? Úver do 100 eur (v Česku do 5 000 Kč) môže byť zabezpečený zmenkou alebo  šekom, v dôsledku čoho hrozí, že sa dlžná suma neúmerne zvýši. No nielen to. „Zadĺžené osoby často podpíšu aj blankozmenku, na ktorej nie sú vyplnené údaje. Veriteľ potom vyplní na základe oprávnenia, ktoré mu dlžník udelil v zmluve o úvere, významne vyššiu čiastku s okamžitou splatnosťou,“ vysvetľuje Kuřinová. Premrštená suma sa „vyargumentuje“ napríklad rôznymi zmluvnými pokutami.

Podľa Davida Smejkala, ktorý vedie v Čechách Poradňu vo finančnej tiesni, využívajú niektorí poskytovatelia takýchto pôžičiek fakt, že iba málokto si dokáže uvedomiť komplex rizík spojených s týmto typom pôžičky. „Ľudia nevedia vyhodnotiť možné nebezpečenstvá, ani to, aké vysoké sankcie im hrozia pri každom omeškaní jej splácania. Celková dlžná suma tak môže narásť do niekoľkonásobných rozmerov,“ upozorňuje Šmejkal.

Do rizika idú hlavne ženy

Podľa prieskumu spoločnosti KRUK realizovanom na Slovensku aj v Česku sa na pôžičky pred výplatou dávajú zlákať predovšetkým ženy.  U nás sú to najmä ženy vo veku 35 až 45 rokov. Tie mávajú vyššie sklony podľahnúť reklame, než iné vekové kategórie. Navyše v Česku platia pri propagácii drobných pôžičiek pomerne voľné pravidlá. „Uvedené spoločnosti nemusia v rámci reklamy uvádzať napríklad úrokovú sadzbu úveru, celkovú výšku spotrebiteľskej pôžičky či  dobu jej trvania,“približuje Kuřinová. Zoznam príjmov a výdavkov

Ak vám teda vznikne čolen malý dlh, určite ho nepodceňte a riešte ho už na začiatku.  Pri uvedených pôžičkách si treba uvedomiť, že tu hrozia pri nesplácaní rovnaké riziká ako pri väčších sumách. Dlhy by sa mali uhradiť čo najskôr, lebo  časom ich hodnota vďaka úrokom stúpne. Zlým riešením je aj splácanie dlhov prostredníctvom ďalších pôžičiek. Taký postup vás vženie do dlhovej špirály, z ktorej nájsť cestu von je veľmi zložité.

Takže ako na to?

Ak dlh nedokážete uhradiť ihneď, začnite premýšľať, ako získať dodatočné financie. Môže vám pomôcť prehľadný zoznam príjmov a výdavkov. Z neho zistíte, ktoré výdavky sa dajú obmedziť, čiže kde sa dá ušetriť.
Ak nie ste schopný potrebnú sumu získať naraz, mali by ste sa sústrediť na zaplatenie dlhov od najmenších k tým najvyšším a pomaličky, no sústavne ich splácať. „Najdôležitejšie je mať na pamäti hlavný cieľ – zbaviť sa malého dlhu, ešte než sa stane väčší,“ radí špecialistka. Ako dodáva aj Šmejkal, v takýchto prípadoch viac než inde platí, že čas sú peniaze. „Ak sa malý dlh rozrastie o sankcie, úroky z omeškania a o poplatky, nemusí vyjsť ani posledné riešenie, ktorým je oddĺženie alebo osobný bankrot, " uzatvára poradca.

Čo si treba pamätať

Ak spotrebiteľ uzavrie zmluvu o úvere, na ktorý sa vzťahuje zákonná ochrana, má právo od nej bezdôvodne do 14 dní odstúpiť. Na úvery do 100 eur (v Česku do 5 000 Kč) sa však spomínaná ochrana nevzťahuje. V tom je skrytá zákernosť „mikropôžičiek“.

Zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2006-10-11 06:23:19 - Feat.: 0 - Title: Rangers poprvé prohráli
01 - Modified: 2024-04-17 14:24:58 - Feat.: - Title: Ukrajina ide riešiť svoj obrovský dlh. Okupované oblasti tvoria až deväť percent jej predvojnového HDP 02 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 03 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 04 - Modified: 2024-04-11 19:19:52 - Feat.: - Title: Grossi upozornil na rastúce riziko jadrového nešťastia v Záporožskej elektrárni kvôli útokom dronov 05 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 02:50