StoryEditor

Firmy môžu skôr dostať DPH. Ale iba ak daniari prikývnu

14.02.2016, 19:00
Autor:
turtur
Podnikatelia už pol roka môžu dostávať počas daňovej kontroly preverenú časť nadmerného odpočtu DPH. Nárok však na to nemajú.

Vystavenie čiastkového protokolu a vyplatenie časti zadržiavanej DPH ešte počas daňovej kontroly. Ktorá firma by to nechcela, keďže sa tak rýchlejšie môže dostať k svojim, štátom zadržiavaným peniazom.
Prax potvrdzuje, že ide len o možnosť. Tento nový inštitút sa zatiaľ neujal.  

                                Postup pri vystavení protokolu  

1. Správca dane firme oznámi, že u nej vykoná daňovú kontrolu. 

2. Nasleduje samotná kontrola. Môže však trvať niekoľko dní, týždňov, mesiacov, ale aj rokov. V jej priebehu môže správca dane vystaviť čiastkový protokol a firme vyplatiť prvú časť prevereného nadmerného odpočtu DPH.

3. Peniaze sa vyplatia napríklad vtedy, ak pri kontrole bude treba čakať na informácie z iného štátu. Tým sa totiž kontrola výrazne predĺži a firme by hrozilo, že ostane bez peňazí. 

4. Doručením čiastkového protokolu sa u daňového subjektu kontrola neskončí, ale pokračuje ďalej.  

5. Do 10 dní odo dňa odoslania čiastkového protokolu zašle úrad daňovníkovi peniaze z preverenej časti nadmerného odpočtu DPH. 

6. Zvyšnú časť nadmerného odpočtu DPH dostane daňovník na konci daňovej kontroly. 

7. Ak sa v závere kontroly zistí, že počas nej sa mu časť nadmerného odpočtu vyplatila neoprávnene, daňovník musí rozdiel vrátiť. 

8. Čiastkový protokol môže daňový úrad vydať iba počas daňovej kontroly. Vo fáze vyrubovacieho konania to už nie je možné.

     POZOR

Vyhotovenie čiastkového protokolu nie je povinnosť, ale len možnosť. Správca dane ho vystaví, ak oprávnenosť vyplatenia preverenej časti nadmerného odpočtu DPH uzná a nebude dôvod na jeho zadržanie. Podnikateľ tak dostane svoje peniaze ešte pred skončením celej daňovej kontroly vo výške uvedenej v čiastkovom protokole. 

     ODPORÚČANIA

Často sa stáva, že počas daňovej kontroly preverovaný subjekt nevie o tom, že mu správca dane spochybňuje nadmerný odpočet. Dozvie sa to až prijatím oznámenia o pochybnostiach správcu dane, ku ktorému sa má vyjadriť (najčastejšie) v lehote do 8 dní. Dovtedy firma očakávala, že jej daňový úrad vráti nadmerný odpočet celý v čo najkratšom čase. To sa však splniť nemusí, preto je vhodné sa správcu dane spýtať na možnosť vystavenia čiastkového protokolu. 

 V čase, keď sa už kontrolovaný subjekt vyjadruje k pochybnostiam správcu dane a zháňa dôkazy k svojim tvrdeniam, je posledná možnosť na vydanie čiastkového protokolu a vrátenie tzv. nespornej časti DPH pred ukončením daňovej kontroly. 

 Kontrolovaný subjekt by mal počas daňovej kontroly neustále predkladať daňovému úradu dôkazy o veciach, ktoré sú predmetom preverovania, komunikovať s daňovým úradom a nahliadať do spisu. Po potvrdení určitých transakcií daňovým úradom ihneď ho žiadať o vydanie čiastkového protokolu (hoci žiadosť nie je legislatívne upravená). Vo fáze prípravy čiastkového protokolu treba aktívne spolupracovať s daňovým úradom a predkladať dôkazy k ostatným obchodným nepotvrdeným transakciám. Po vydaní protokolu z daňovej kontroly a počas vyrubovacieho konania už totiž čiastkový protokol a skoršie vrátenie peňazí z preukázaných transakcií nemožno získať.    

Viac sa dozviete v pondelkových Hospodárskych novinách. V rozhovore s daňovým expertom vám tiež povieme, ako to s vracaním DPH vyzerá v praxi. 

Podnikatelia, aké sú vaše skúsenosti s „vratkami“ DPH od štátu? Píšte na adresu: 
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

01 - Modified: 2008-02-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V skratke
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 03 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku 05 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 16:38