StoryEditor

Čím láka Bratislava? Plavbou po Dunaji aj super výhľadom z mosta

12.08.2014, 16:16
Autor:
zubzub
V hlavnom meste Slovenska máte všetko „ako na dlani“. A nebude vás to stáť viac ako sto eur.

Bratislava je jedno z najmladších hlavných miest v Európe. A to aj napriek tomu, že je história siaha k dobám spred dvetisíc rokov. Prvé stopy po trvalom osídlení sa viažu k mladšej dobe kamennej.
Vďaka svojej polohe v samotnom srdci starého kontinentu, na brehu Dunaja, v nej odnepamäti panoval čulý ruch. Bola tu totiž križovatka obchodných ciest a miešali sa tu rôzne kultúry.  Aj dnes je naša metropola charakteristická práve svojou rôznorodosťou.

1. Kadiaľ a za koľko

Cesta autom z Košíc do Bratislavy
Dĺžka trasy: 403 km (4 hod. 29 min.)
Cena (benzín, priemerná spotreba 7 litrov na 100 km): 42,2 eura
Cena (nafta, priemerná spotreba 6 litrov na 100 km): 32,61 eura

Cesta autobusom a vlakom
Cesta vlakom z Košíc do Bratislavy
Rýchlik: jednosmerný lístok stojí 18,17 eura nezávisle od času zakúpenia
IC: cena je závislá od času zakúpenia
     60-9 dní pred cestou: 20 eur
     8-1 deň pred cestou: 22 eur
     v deň cesty: 24 eur

Cesta autobusom z Košíc do Bratislavy
jednosmerný lístok stojí 18 eur

Letecké spojenie Košice - Bratislava
Obojsmerná letenka napríklad na dátum 1. až 3. septembra stála k 12. augustu približne 130 eur, letové časy však nie sú vhodné na dopravu na predĺžený víkend (ČSA spojenie v sobotu a v nedeľu neprevádzkuje).

 

2. Čo sa oplatí vidieť

Bratislavský hrad


Bratislavský hrad zastáva strategické miesto v meste.

Monumentálna stavba sa týči na skalnom výbežku Malých Karpát, nad riekou Dunaj. Túto strategickú polohu ocenili už v keltskom a veľkomoravskom období. Približne v 9. storočí tu stál palác s bazilikou. Vzhľad hradu poznačili rôzne dostavby a prestavy, a to najmä za čias Márie Terézie. V polovici 16. storočia sa na 200 rokov stala Bratislava korunovačným mestom. Konali sa tu aj zasadnutia Uhorského snemu. Keď sa kráľovský dvor presunul do Viedne, stal sa z hradu Generálny seminár, v ktorom študovali vzdelanci tej doby. Neskôr hrad dostalo vojsko a v roku 1811 dokonca vyhorel. Rekonštrukciu ukončili až v 60. rokoch 20. storočia. Hrad so svojimi štyrmi nárožnými vežami patrí k neodmysliteľnej panoráme mesta.
Vstupné do hradného múzea: Okruh A - dospelí 6 eur; seniori a žiaci 3 eurá/ Okruh B – dospelí 2 eurá; seniori, žiaci 1 euro

Dóm svätého Martina


Dóm svätého Martina zažil korunovácie viacerých kráľov. Na túto počesť je na jeho vrchole aj koruna.

Je to najväčší a najvýznamnejší trojloďový gotický kostol v Bratislave. Stavať ho začali v 13. storočí, na mieste, kde už predtým stála malá kaplnka a staré pohrebisko. Centrálnu loď vysvetili v roku 1452. Prešiel mnohými modifikáciami a svoju súčasnú podobu dostal až v roku 1849. Dominantou kostola je súsošie sv. Martina na koni od známeho sochára G. R. Donnera. Keďže dóm stojí na mieste starého cintorína, tradícia pochovávania sa tu zachovala. V katakombách ležia významní šlachtici, cirkevní hodnostári aj umelci. Hrob tu má napríklad aj autor prvého románu Jozef Ignác Bajza. Najväčšiu slávu zažil v časoch, keď bola Bratislava hlavným mestom Uhorska, a teda aj korunovačným mestom. Korunu tu dostalo 11 panovníkov a 8 kráľovských manželiek. Najznámejšou bola Mária Terézia. Ako pamiatka na tieto časy leží dnes pozlátená 300-kilogramová kópia koruny sv. Štefana na veži Dómu vo výške 85 metrov nad zemou.
Od roku 2002 je Katedrála sv. Martina národnou kultúrnou pamiatkou.
Vstupné: dospelí 2 eurá

Michalská brána


Michalská brána zostala ako jediná z pôvodného opevnenia mesta.

Pôvodne do mesta viedli štyri vstupné brány. No do dnešných čias sa zachovala iba táto jedna. Meno dostala podľa osady a kostola sv. Michala, ktoré stáli na neďalekom predmestí. Jej základy v gotickom slohu postavili v 14. storočí. Vežu v priebehu času niekoľkokrát nadstavovali. Menil sa aj tvar strechy. Barokovú podobu, ako poznáme dnes, dostala až počas rekonštrukcie v rokoch 1753 – 1758. Na vrchol 51-metrovej veže umiestnili sochu Michala Archanjela. Momentálne sa vo veži nachádza Múzeum zbraní a obranných stavieb mesta. Z jedného z jej okien je vysielaný laserový lúč, ktorý naznačuje trasu pôvodného Korza. Z hornej terasy je nádherný výhľad na Staré Mesto. Pod Michalskou vežou sa nachádza nultý kilometer, ktorý označuje vzdialenosti 29 svetových metropol od Bratislavy.
Vstupné: dospelí od 4,30 eura/zľavnené od 2,50 eura

Most Slovenského národného povstania


Most SNP je siedmy najväčší visiaci most sveta. Na vrchole má vyhliadku aj reštauráciu.

Tento most cez rieku Dunaj kedysi nazývali aj Nový most. Je to však siedmy najväčší visiaci most sveta, ktorého výstavba prebiehala v rokoch 1967 až 1972. Drží ho jediný oceľový pilier v tvare písmena A naklonený smerom k sídlisku Petržalka. Vo výške 85 metrov nad zemou, na samom vrchole je reštaurácia s kaviarňou. Prístup do nej zabezpečuje výťah umiestnený v jednej nohe mosta. V prípade núdze môžete použiť 430 schodov v druhej nohe. V roku 2001 bol vyhlásený za stavbu storočia.
Fakty o moste:
Dĺžka: 431,8 m
Šírka: 21 m
Dvojúrovňový
- Spodná úroveň – dve 3,5 m široké lávky pre peších
- Vrchná úroveň – dva jazdné pruhy široké 8,5 m určené pre dopravu
Hmotnosť: 8-tisíc ton
Začiatok oficiálnej prevádzky: 26. septembra 1972
Vstupné: dospelí 6 eur/ zľavnené od 3,25 eura

Historická budova Slovenského národného divadla


Divadlo dal postaviť gróf Juraj Csáky a na jeho doskách už herci odohrali tisíce diviadelných hier.

Na mieste, kde dnes stojí historická budova SND, stálo už od roku 1776 mestské divadlo, ktoré dal postaviť gróf Juraj Csáky. Dnešná budova bola postavená podľa návrhov architektov Ferdinanda Fellnera a Hermanna Helmera a otvorili ju v roku 1886. Postupom času divadlo menilo svoju podobu a prispôsobovalo sa potrebám hercov aj publika. Koncom 60. rokov 20. storočia prešlo divadlo zásadnou rekonštrukciou. Ale keďže budova bola už vtedy pamiatkovo chránená, museli ostať v pôvodnom slohu fasáda, interiér hľadiska, vstupný foyer a salón na I. poschodí.

Plavba na Devín


Loďou sa z bratislavského prístavu dostanete až pod hrad Devín, kde je sútok dvoch riek.

Vyskúšajte plavbu vyhliadkovou loďou z bratislavského prístavu k zrúcaninám hradu Devín na sútoku riek Dunaja a Moravy. Loď vás tu počká, a tak máte dostatok času obzrieť si monumentálne zrúcaniny. Zvyšky stredovekého hradu Devín sú národnou kultúrnou pamiatkou. Toto miesto však bolo známe už v roku 864 ako Dowina. Pevnosť stojí na skale vo výške 212 metrov nad morom. Bola vybudovaná na mieste rímskej stavby a veľkomoravského hradiska. Hrad v roku 1809 napoleonské vojská vyhodili do vzduchu. V súčasnosti je na hrade archeologické múzeum.

Toto malebné miesto teraz ponúka aj miesto na šport (popod hrad vedie cyklotrasa), ale tiež na oddych. Určite neobanujete, ak ochutnáte miestne ríbezľové víno. To patrí k miestnym špecialitám.
Plavba začína pohľadmi na historickú časť Bratislavy, jej nábrežie a Bratislavský hrad, pokračuje popod Nový most a most Lafranconi proti prúdu smerom až k hradu Devín. Zdoláte 12 kilometrov a trvá to približne 90 minút. Späť po prúde cesta trvá už iba 30 minút.
Cena spiatočného palubného lístka: dospelí 8 eur/ deti do 15 rokov 6 eur
Vstupné do múzea:
dospelí 4 eurá/ študenti a seniori 2 eurá

3. Kde môžete bývať:

Típy HN na ubytovanie v Bratislave:
Štandard: Botel Marina, Bratislava, dve noci, dvojlôžková izba - 130 eur
Budget: Freddie nex to Mercury, Bratislava – dve noci, dvojlôžková izba – 96 eur
Luxus: Radisson Blu Carltom Hotel, Bratislava - dve noci, dvojlôžková izba - 368 eur

4. Čo je lacné a stojí za to

Zoologická záhrada – dospelí 4,5 eura/deti do 15 rokov 3 eurá
Botanická záhrada – dospelí 3 eurá/ deti a seniori 1,5 eura
Slovenská národná galéria
Slavín
Sochy v historickom centre – Čumil, Schone Naci, Napoleon
Najstaršia univerzita feudálneho Uhorska Akadémia Istropolitana
Stará radnica

Ak sa chcete večer ešte zabaviť navštívte niektorý z klubov v Starom meste. Medzi najobľúbenejšie patrí Barrock, Rockok, Randal či Nu Spirit.

5. Koľko si pripravte

Príklad cesty z Košíc:
Doprava:  42,2 eura za dopravu (dve osoby v aute)
Ubytovanie: 130 eur, Botel Marina (dvojlôžková izba na dve noci)
Spolu: cca 107,20 eura (bez ďalších výdavkov)

Snímky: slovakia.travel, tourismbratislava.com, Hotel Devín, archív

01 - Modified: 2006-09-13 16:35:00 - Feat.: 0 - Title: Kaliňák: Hedviga a jej advokát rozprávali rozprávky
01 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 02 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 03 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy? 04 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 05 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 01:57