StoryEditor

Toto sú ľudia, ktorí vám môžu zničiť život. Spoznajte 8 najhorších typov šéfov

27.12.2015, 23:00
Autor:
soksok
V zamestnaneckom pomere sa mu nevyhne nikto. Kamarátsky, kritický aj nervák- takí bývajú nadriadení. Ktorý typ šéfa je ten váš?

Stretávate ho každý deň, požaduje od vás výsledky, aktivitu aj nadčasy. Správanie šéfa dokáže ovplyvniť atmosféru v celých  tímoch.

  • Nervák

Tento druh šéfa je pravdepodobne najznámejší.  Často nadáva a zvykne znevažovať svojich podriadených. „Takéto typy šéfov zastrašujú a snažia sa vštepiť ostatným strach. Krikom však maskujú vlastnú neschopnosť,“ hovorí Frank Mulcahy z inštitútu Workplace Bullying Institute. Nerváci sú schopní dokonca napadnúť váš osobný priestor.

  • Kritik

Neustále kritizovanie. Toto poznávacie znamenie sa u nadriadených vyskytuje pomerne často. Konštruktívna kritika síce môže pomôcť rozvíjať sa, pri jej nesprávnom alebo neoprávnenom dávkovaní ale ničí sebadôveru podriadených. „Práca a výsledky pre tohto šéfa nie sú nikdy dosť dobré,“ hovorí Mulcahy. Vedie to podľa neho k nižšej morálke zamestnancov.

 

  • Dvojhlavý had

Takýto názov nesie tretí typ lídra. Ide o pasívno-agresívneho šéfa, ktorý sa naoko tvári priateľsky, ale vedome spôsobuje zamestnancom problémy. „Taký Jekyll a Hyde,“ vraví Mulcahy. Tento typ manažéra (a niekedy aj spolupracovníka) smerom k vlastným šéfom vystupuje priateľsky a k svojím podriadeným opačne. Ide mu hlavne o kontrolu svojej povesti, neváha využiť aj rôzne klebety.

  • Vrátnik

Šéf s krycím menom vrátnik kontroluje všetko- zdroje, komunikáciu aj detailnú deľbu práce. Všetko to robí s cieľom potvrdiť svoju moc. Všetko má výlučne vo vlastných rukách a ovláda tak tvorbu každého projektu. „Vrátnikovi“ nerobí problém zdržať vás v práci mimo pracovných hodín, pokiaľ má pocit, že niečo treba urobiť. Nájdete ho ako v radoch šéfov, tak aj v radoch spolupracovníkov.

  • Mikromanažér

Tento typ šéfa nemá dobrý prehľad o tom, ako čo najefektívnejšie pracovať so svojím tímom. Mikromanažér žije v presvedčení, že musí rozhodovať o každom čiastkovom bode projektu. Svojím prístupom môže zamestnancov až znervózňovať. Ostáva len dúfať, že takýto šéf po čase získa dôveru k tímu a odnaučí sa postupovať zaužívaným spôsobom.

 

  • Samotár

Samotár je opakom mikromanažéra. Preferuje v rámci spoločnosti sólo fungovanie. Nad podriadenými má len malý dohľad a spolupracuje s nimi len málo. Prejavuje sa tak, že dá svojim zamestnancom pokyny a odíde sa zavrieť naspäť do svojej kancelárie. Samotár vychádza z predpokladu, že jeho spolupracovníci radia pracujú na svojich projektoch sami. V skutočnosti mnoho zamestnancov cíti kvôli tomuto prístupu zmätok.

  • Workoholik

Ako napovedá už názov, tento typ šéfa neprestáva nikdy pracovať. Emaily a sms-ky vám od neho chodia cez víkendy či neskoro v noci. Zamestnanci často nadobudnú pocit, že šéf nemá osobný život.

  • Flákač

Na opačnom póle od workoholika sedí flákač. Byť týmto typom šéfa si môže dovoliť niekto s kontaktmi a spojením s vrcholovým manažmentom. Inak by nemohol toľko absentovať v práci a meškať s projektmi, čo flákač často robí. Pre jeho podriadených to ale znamená riziko, že na nich padne vina za neúplnú či neskorú prácu.

Zdroj: Benefitspro.com

01 - Modified: 2007-12-18 20:24:28 - Feat.: 0 - Title: Vydanie HN zo dňa 19.12. 2007
01 - Modified: 2024-03-25 10:17:36 - Feat.: - Title: Zamestnanci očakávajú na pracovisku čoraz originálnejšie benefity, vysvetľuje odborník 02 - Modified: 2024-03-12 16:30:00 - Feat.: - Title: Trenčianskej nemocnici chýba 65 sestier, nových kolegov lákajú na 5-tisícový príspevok 03 - Modified: 2024-03-07 13:10:20 - Feat.: - Title: Štvordňový pracovný týždeň majú niektorí na Slovensku už dnes 04 - Modified: 2024-01-21 10:40:33 - Feat.: - Title: Víťazom dekády sú slovenskí zamestnanci 05 - Modified: 2024-01-29 13:44:45 - Feat.: - Title: Odvody do Sociálnej a zdravotnej poisťovne v tomto roku. V akej výške sú od januára?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
13. apríl 2024 02:24