StoryEditor

Kedy máme v práci nárok na voľno?

12.06.2015, 11:25
Autor:
TASRTASRbopbop
Počítame iba dni dovolenky, máme však aj iné možnosti, ktoré nám zákon umožňuje.

Pri nástupe do práce nás, okrem iného, zaujíma, koľko dovolenky môžeme čerpať a kedy. Keď už sme s ňou na nule, vymýšľame rôzne spôsoby, ako nejaké tie dni voľna získať navyše. O to viac, ak nás zaskočí choroba či neočakávané, ale i plánované udalosti v rodine. Vieme, na čo máme ohľadom voľna v práci nárok? Pýtame sa Karin Rakovej z Provident Financial.

OČR je stará známa skratka "ošetrenie člena rodiny", čo to v praxi znamená?

Ošetrenie člena rodiny zaraďujeme medzi dôležité osobné prekážky v práci. V takomto prípade zamestnávateľ ospravedlní neprítomnosť zamestnanca v práci za čas jeho dočasnej pracovnej neschopnosti z dôvodu ošetrenia člena rodiny. Ak o ošetrení člena rodiny viete vopred, je potrebné na to svojho zamestnávateľa upozorniť a požiadať o neplatené pracovné voľno dopredu. Ak nie, hneď ako je to možné o tejto skutočnosti je dôležité a nutné informovať svojho zamestnávateľa. Zamestnávateľ je povinný zamestnanca ospravedlniť a akceptovať jeho neprítomnosť. Taktiež je potrebné zaslať na personálne oddelenie doklad o čerpaní OČR.

Snímky: Flickr.com

Na čo máme nárok v prípade svadby alebo pohrebu niekoho blízkeho?

Každý zamestnanec má nárok na poskytnutie pracovného voľna s náhradou mzdy v prípade úmrtia rodinného príslušníka. Zákonník práce rozlišuje viaceré prípady. Ak ide o úmrtie blízkej osoby (manžela alebo dieťaťa) zamestnanec má nárok na dva dni voľna a na ďalší deň na účasť na pohrebe. V ostatných prípadoch, keď ide o úmrtie vzdialeného príbuzného alebo osoby, ktorá žila so zamestnancom v čase úmrtia v jednej domácnosti, zamestnanec má nárok na jeden deň voľna a na ďalší deň, v prípade ak zaobstaráva pohreb týchto osôb.
Aj v prípade svadby má zamestnanec nárok na pracovné voľno. Ak ide o vlastnú svadbu zamestnanca, zamestnanec má nárok na pracovné voľno (na jeden deň) s náhradou mzdy avšak v prípade účasti na svadbe svojho dieťaťa alebo rodiča má zamestnanec nárok na pracovné voľno ale bez náhrady mzdy.

Kedy máme nárok na "preplatenie" dovolenky?

Charakter nároku na náhradu mzdy je peňažným nárokom zamestnanca. Zákonník práce umožňuje poskytnutie náhrady mzdy za dovolenku v trvaní štyroch týždňov len v prípade skončenia pracovného pomeru. Za minimálnu ročnú dovolenku v rozsahu štyroch týždňov nesmie zamestnávateľ zamestnancovi poskytnúť náhradu mzdy v sume jeho priemerného zárobku najmä z dôvodu zachovania hlavného účelu dovolenky, to je regenerácie pracovnej sily. 

01 - Modified: 2007-06-23 11:33:47 - Feat.: 0 - Title: Švento možno spoluhráčom Hada v Lokomotive Moskva
01 - Modified: 2024-04-03 09:00:00 - Feat.: - Title: Minulý rok požiadalo o predčasný dôchodok takmer 50-tisíc ľudí. Prečo je to také lákavé? 02 - Modified: 2024-02-14 23:00:00 - Feat.: - Title: Príspevok na bývanie môžete získať aj vy. Pozrite si presné podmienky a sumy 03 - Modified: 2023-08-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Dotácia na rekonštrukciu domov: ako ju získať, koľko dostanete a kto má na ňu nárok? 04 - Modified: 2023-08-15 13:30:00 - Feat.: - Title: Potrebujete počítač či mobil? Takto si o ne môžete požiadať (+ príklady z praxe) 05 - Modified: 2023-09-08 10:14:01 - Feat.: - Title: Rodičia dostanú na účet po novom stovky eur viac. Čoho sa to týka? (+ príklady)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 05:28