StoryEditor

10 trikov, ktorými ušetríte na dani

12.03.2015, 23:37
Daň sa dá optimalizovať aj celkom legálne. Ktoré postupy sú prípustné, aby ste tým nepodráždili daňových kontrolórov? Profesionáli vedia poradiť.

Daň si môžete úplne legálne znížiť rôznymi spôsobmi. Najlepšie je myslieť na to už v priebehu roka, ale aj teraz sa dá ešte niečo zachrániť. Tu je 5 tipov od odborníkov, ako si môžete v súlade so zákonom optimalizovať daňový základ.

1. Odpíšte si drobné pohľadávky

Dobre ste si overili malé pohľadávky do 332 eur?

V roku 2014 dovolí zákon o DPH poslednýkrát uplatniť v daňových výdavkoch odpis drobných pohľadávok v menovitej hodnote do 332 eur. Preto sa odporúča, aby ste si vyčistili saldokonto odberateľov o takého pohľadávky a uplatnili si ich odpísanie do daňových nákladov. Podmienkami na to je: a) aby išlo o nepremlčanú rizikovú pohľadávku zahrnutú do zdaniteľných príjmov po 31. 12. 2003, b) aby od doby splatnosti uplynulo vyše 720 dní a c) a aby k poslednému dňu obdobia hodnota vašich pohľadávok voči rovnakému dlžníkovi nepresiahla 332 eur.

2. Ešte raz „preosejte“ všetky rezervy

Máte zaúčtované všetky náklady súvisiace s ukončovaným zdaňovacím obdobím?

Ak si ako podnikateľ vediete podvojné účtovníctvo, pri zostavovaní závierky a daňového priznania by ste si mali overiť, či máte zaúčtované všetky náklady. Je tu totiž možnosť uplatniť si rezervy na nevyfakturované dodávky. Rezervy treba zaúčtovať do účtovníctva, preto neznižujú len základ dane, ale aj zisk. Daňová rezerva na nevyfakturované dodávky musí splniť podmienky – nie je možné ju len vytvoriť, treba aj preukázať, že ide skutočne o náklad spojený s už vykonanou dodávkou, ktorá ešte nebola vyfakturovaná. Za takéto rezervy sa nepovažujú náklady na opravy vykonané v budúcnosti ani náklady na reklamnú kampaň spustenú v roku 2014, no realizovanú v roku 2015. Príklady rezerv: rezervy na vyúčtovanie energií, účtovníctva, poistné, IT služby, prenájom priestorov alebo zariadenia a pod.

Ak by ste vytvorili rezervu vo vyššej výške, nepodávate dodatočné priznanie, ale vysporiadate ju v roku, keď ju čerpáte.

3. Overte všetky svoje pohľadávky

Evidujete nezaplatené pohľadávky?

Ak vediete podvojné účtovníctvo, môžete k nim tvoriť opravné položky. V takom prípade sa oplatí, ak si overíte všetky nezaplatené pohľadávky – či spĺňajú podmienky a ako dlho sú po splatnosti. Ak ide o pohľadávku, pri ktorej je riziko, že ju dlžník úplne alebo čiastočne nezaplatí, a ktorá bola zahrnutá do príjmov, môžete k nej tvoriť opravnú položku. Jej výška závisí od doby, ktorá uplynula od splatnosti ku koncu zdaňovacieho obdobia (31. 12. 2014). Ak je pohľadávka po splatnosti: a) 360 dní, zahrniete ju do výdavkov do výšky 20 percent hodnoty pohľadávky (alebo nesplatenej časti), b) 720 dní, tak do výšky 50 percent hodnoty pohľadávky, c) 1 080 dní, tak do výšky 100 percent hodnoty pohľadávky. Takto vytvorené opravné položky zaúčtujete do účtovníctva a takto dosiahnuté výdavky budú daňové výdavky.

4. Uplatnite si opotrebovanie auta

Používate súkromné vozidlo na podnikanie?

V takom prípade využite možnosť uplatniť si jeho amortizáciu vo výške 0,183 eura za kilometer, ako aj amortizáciu nákladov na spotrebované pohonné látky. Tie prepočítate podľa spotreby, ktorá je uvedená v technickom preukaze, a tiež podľa cien platných v čase použitia auta.

Zákon o cestovných náhradách umožňuje uplatniť si aj stravné. Podmienkou je, aby sa stravné využilo v súvislosti s činnosťou vykonávanou v inom mieste, než je sídlo podnikateľa.

5. Využite staré záväzky zaplatené vlani

Nemáte nezaplatené záväzky staršie viac ako 36 mesiacov?

Ak ste v minulosti mali záväzky, ktoré sú po splatnosti viac než 36 mesiacov, pričom prislúchali k nákladu, ktorý bol daňovým výdavkom, musíte si základ dane zvýšiť o tieto neuhradené záväzky. Ak sa v období 2014 zaplatili, môžete si základ dane znížiť o ich výšku. Ak ste ich však v období 2014 odpísali (premlčanie, odpustenie veriteľom či dodávateľom), základ dane si znížite o výšku zaúčtovaného výnosu v tom období, v ktorom ste výnos zaúčtovali – vtedy však bude vplyv na základ dane nulový. (Tento postup môže použiť len daňovník, ktorý vedie podvojné účtovníctvo, a ten, kto vykazuje výsledok hospodárenia v individuálnej účtovnej závierke podľa medzinárodných štandardov.) 

Zdroj: daňoví poradcovia Alica Fisterová, Alica Orda-Oravcová, Peter Hennel, Viliam Ivanecký, Emil Pečík

Ďalšie daňové tipy odborníkov nájdete v piatkových HN.


Čo dnes nájdete v prílohe Poradca

10 tipov, ako na poslednú chvíľu ušetriť na dani

- ako uplatniť napríklad amortizáciu auta

- ako využiť drobné pohľadávky voči obchodným partnerom

- ako narábať s daňovou licenciou

- ďalšie legálne  "triky" na dane

Špecializovanú prílohu nájdete v dnešných tlačených HN.
Alebo si môžete jednoducho objednať pdf vydanie (aktuálne v deň vyjdenia, t. j. vo štvrtok 12. marca) cez SMS na váš mail TU.

Staršie čísla HN v pdf formáte na stiahnutie nájdete tu.

 

 

01 - Modified: 2007-04-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako sa stať znalcom
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 03 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 04 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 05 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 06:10