StoryEditor

Nakupujete darčeky cez internet? Poponáhľajte sa

21.12.2014, 11:51
Nakupujete darčeky na poslednú chvíľu cez internet? Pozor, aby ste zbytočne nenaleteli a dobre si preverte preferovaný eshop.

Pohodlný nákup cez internetový prehliadač a doručenie až ku vchodovým dverám preferuje podľa najnovšieho prieskumu Žive.sk a MobilMania.sk až polovica Slovákov zapojených do ankety. Len menej ako pätina častejšie nakupuje v kamenných obchodoch. Takmer tretina preferencie nemá.

Veľmi dôležité je overiť si dôveryhodnosť obchodu a nenakupovať u podozrivých obchodníkov. Pätina nakupujúcich radšej uprednostní dôveryhodný e-shop pred najlacnejším. Až štvrtina však pochopiteľne porovnáva aj cenu.  Takmer desatina z vás si vyberá aj podľa bezplatného poštovného. Preverte si tiež, aký termín uvádza eshop pri dodávkach tovaru. Niekedy sa totiž môže stať, že vám tovar príde aj pri objednaní po obchodníkmi uvádzaných hraničných termínoch. Ak sa na to nechcete spoliehať, odporúčame staviť na istotu a navštíviť skôr konkrétnu predajňu, hoci aj priamo na Štedrý deň.

Podľa Rudolfa Žůrku, riaditeľa logistiky internetového obchodu Alza, môžu zákazníci tovar, ktorý sa bude doručovať do predajní Alzy po celom Slovensku, objednávať ešte v nedeľu 21. decembra, do 18:00 hod. „V prípade dodržania tohto termínu bude objednaný tovar v našich predajniach ešte pred Štedrým dňom,“ vyjadril sa Žůrek.

Na portáli Hej.sk vám garantujú doručenie tovaru, ktorý je na sklade, aj keď ho budete objednávať až tesne pred Vianocami. Dôležité, pri platbe bankovým prevodom je nutné rátať so zdržaním spôsobeným dobou medzi odoslaním z vášho účtu a pripisaním platby na ich bankový účet. 


Tipy, ako nakupovať bezpečne cez internet

1. tip

Nakupujte u overených obchodov: Takých, ktorí si vybudovali reputáciu doterajšími aktivitami, a sú schopní dodať ponúkaný tovar včas. Posledná vec, ktorú by ste si pred sviatkami priali, je darovať zlé darčeky alebo nedarovať nič, pretože objednaný tovar nedorazí včas.

2. tip

Používajte unikátne hesla: Štyri z piatich užívateľov priznávajú, že sa nedostanú k svojmu účtu na najrôznejších stránkach kvôli zabudnutým prístupovým údajom. Aby takýmto situáciám zabránili, používajú jediné heslo stále dookola, čo je veľmi rizikové. Oveľa bezpečnejšie je používať unikátne heslá a jednorazové e-mailovej schránky.

3. tip

Pozor na mimoriadne lacné ponuky: Aj keď to v niektorých prípadoch bude určite lákavé, vyhnite sa obchodom, ktoré ponúka tovar neuveriteľne lacno. Je to skrátka vysoko rizikové. Vždy sa pozerajte na referencie obchodu.

4. tip

Nakupujte radšej z počítača, než z mobilu: Ak nakupujete online, dbajte na to, aby bola všetka komunikácia šifrovaná použitím protokolu SSL. Je to štandard, ktorý slúži na šifrovanie komunikácie medzi užívateľom a serverom. 

5. tip

Pozor na ponuky, ktoré čoskoro končí: Dávajte si zvlášť pozor na ponuky, ktoré majú veľmi obmedzenú dobu platnosti. Spravidla prichádzajú e-mailom, ale môžete sa s nimi stretnúť aj na sociálnych sieťach. Ak ste nabádaní k rýchlej reakcii, ide dosť možno o podvod. Tí, ktorí z obavy z nedostatku času zareagujú a zaplatí, väčšinou majú smolu.

6. tip

Plaťte radšej kreditnou kartou: Ak sa stanete obeťou podvodu, existuje ešte šanca, že dostanete svoje peniaze späť. Väčšiu šancu máte v prípade, že ste platili kreditnou kartou. Vaša kreditka je pravdepodobne poistená proti podvodu, zatiaľ čo bežné debetné karty väčšinou nijako zabezpečené nie sú. Nezabudnite si vytlačiť kópie objednávky aj číslo potvrdenky pre prípad, že by vznikol nejaký problém.

7. tip

V banke si nastavte SMS notifikácie. Po nákupoch si nezabudnite skontrolovať stav účtu a prevody, ktoré na ňom boli vykonané. Ak nájdete podozrivé a pre vás neznáme transakcie, ihneď kontaktujte svoju banku. Ideálne však je nastaviť si v banke e-mailové alebo SMS notifikácie , ktoré vás v reálnom čase upozornia na každý pohyb na vašom účte.

Zdroj:  eset.sk,  zive.sk, alza,sk, hej.sk

01 - Modified: 2007-01-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kamienky z talianskych pláží lákali k moru
01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 03 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 04 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť 05 - Modified: 2024-04-05 07:00:00 - Feat.: - Title: Prečo sme schopní stráviť nekonečné hodiny v obchodných centrách? Môže za to nenápadný trik, ktorý si si určite nevšimol
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 08:44