StoryEditor

Dlh na dobré slovo nemusí platiť ani u kamarátov

21.03.2014, 17:00
Komu by napadlo, že požičané peniaze dobrý kamarát (ani po troch rokoch) nevráti? Aby ste sa vyhli problémom, spíšte si radšej dohodu.

"Kamarát mi dlží približne štyristo eur už tri roky. Platil som za neho mesačne podiel za užívanie priestorov, pretože nemal stály príjem. Ako svedok mi je tretí kamarát, ktorý tieto priestory užíval s nami. Za tie tri roky mi však nebol dlžník schopný vrátiť peniaze, hoci na to bolo niekoľko príležitostí. Je možné podpísať zmluvu, v ktorej prizná, že je voči mne dlžník?" pýta sa čitateľ portálu HNporadňa.sk

Všetko si spíšte

“Na začiatok bude dobré spísať listinu, ktorou dlžník uznáva dlh podľa Občianskeho zákonníka, pričom musí byť jeho podpis na listine úradne overený,” radí právnička Hedviga Takáčová. V takejto listine by tiež malo byť uvedené, do akej lehoty bude dlžná suma uhradená. Vhodná je tiež zábezpeka, napríklad hnuteľná vec, ktorá však musí byť presne špecifikovaná (napríklad televízor) a najmä funkčná.

Súd niekedy nepomôže

Takáčová neodporúča vybrať sa súdnou cestou, nakoľko by ste sa v podobnom prípade dostali do “dôkaznej núdze”, a teda by ste nevedeli dokázať, že je vám niekto naozaj dlžný. Ak sa predsa len rozhodnete ísť s problémom na súd, budete si musieť pripraviť pevné nervy a dostatočné dôkazy. Postačiť by mohli aj faktúry, ktoré ste za dlžníka platili, no podmienkou je, aby ich prevzatie aj podpísal. Taktiež doklady o úhrade faktúr - pokiaľ ste ich za kamaráta platili vy a odovzdávali mu o tom potvrdenia, mali by ste mať odložené minimálne kópie s ich podpisom. Inak len ťažko dokážete svoj nárok. “Výpoveď svedka by tiež mohol byť ako dôkaz,” dodáva Takáčová.

Pozor na premlčanie

Treba tiež myslieť na to, že takáto dlhodobá pohľadávka môže byť premlčaná a vtedy by súd nárok na peniaze nepriznal. Podľa právničky začína premlčacia doba plynúť vtedy, keď sa právo vymáhať dlh mohlo vykonať prvýkrát, a teda od vzniku dlhu. “Premlčacia doba je trojročná, pokiaľ nie je v ďalších ustanoveniach uvedené inak,” upozorňuje Takáčová. A tak sa v prípade nášho čitateľa môže stať, že jeho peniaze mu už nikto nevráti. Podľa nej je najjednoduchšie riešenie buď spísať listinu, alebo sa s kamarátom jednoducho písomne dohodnúť, že dlh v najbližšej dobe splatí.

01 - Modified: 2006-03-08 15:03:00 - Feat.: 0 - Title: O prepustených z Danone Slovakia má záujem PSA Peugeot Citroën
01 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii 02 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Aktuálne prostredie akciových trhov je pomerne pozitívne 04 - Modified: 2024-04-11 11:19:54 - Feat.: - Title: Myslia ľudia na Slovensku pri životnom poistení aj na riziko hospitalizácie? 05 - Modified: 2024-04-12 14:19:25 - Feat.: - Title: Zmena kurzu? Čakať tento rok lacnejší úver na byt je nereálne, Slovákom zostala ešte druhá možnosť
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 09:58